Osmaniye

Geçmişin izleri bez bebeklerde hayat buluyor

11:27 09 Haziran 2016
Geçmişin izleri bez bebeklerde hayat buluyor

MENDERES ÖZAT - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 90 yaşındaki annesinin yaşamından kesitleri yaptığı bez bebeklere aktaran Reşide Gürlek, hem geçmişi gelecek kuşaklara aktarıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

İki çocuk annesi 54 yaşındaki Gürlek, annesinin köyde yaptığı kilim dokuma, buğday eleme, inek sağma, ekmek yapma, bebek kundaklama, elde çamaşır yıkama, çapa, ip sarma, orak ile buğday biçme gibi günlük işleri anlatan bez bebekler yapıyor.

Annesinin geçmişteki yaşamından kesitleri geleceğe taşıyan Gürlek, bez bebekleri tanesi 15 ile 25 lira arasında fiyata satıyor.

Gürlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bez bebeklerin geçmişte büyük ilgi gördüğünü ancak günümüzde az sayıda kişi tarafından tercih edildiğini söyledi.

Kendisinin de 4 yıl önce hobi olarak bu bebeklerden yapmaya başladığını ifade eden Gürlek, şöyle konuştu:

"Ben ilk olarak Keloğlan, Nasreddin Hoca, halk oyunları oyuncusu ve çizgi roman kahramanlarına benzeyen bez bebek yaptım. Yılda ortalama 100 adet bebek yapıp bunları 15-25 lira arasında sattım. Buradan elde ettiğim parayla kızımın düğünü için çeyiz aldım. Kızımı evlendirdikten sonra yaptığım ürünleri daha da çeşitlendirmek istedim. Annemin köyde yaşarken çektiği zorluklar aklıma geldi. Annemin yaşadığı zorlu hayatı gelecek kuşaklara aktarmak istedim. Köydeki yaşamında gördüğüm kesitleri bez bebeğe yansıtmaya başladım."

Gürlek, annesinin zor şartlar altında 11 çocuk büyüttüğünü anlatarak, kendisinin bu üretimlerle bir nebze de olsa annesine olan teşekkürünü dile getirdiğini aktardı.

Tüm ürünlerin el emeği göz nuru olduğunu anlatan Gürlek, "Bez bebeklerim için kullandığım malzemelerin hepsi benim. Bir bebeği 2 günde bitiriyorum. Eskiden bez bebekler meşhurdu, şimdi o kadar değil ama yine de bilenler alıyor. Hem 4 kişilik aile bütçemize katkıda bulunuyorum, hem de annemin yaşadığı zorlukları bez bebekle geleceğe taşıyorum." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.