Osmaniye

Ramazan yufkası Çukurova'da imeceyle hazırlanıyor

12:04 25 Mayıs 2017
Ramazan yufkası Çukurova'da imeceyle hazırlanıyor

MENDERES ÖZAT - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde ramazan öncesi hazırlıklarını sürdüren kadınlar, imece usulüyle iftar ve sahur sofralarında tüketilen yufkaları hazırlıyor.

Sabahın ilk ışıklarında başlayıp akşam saatlerine kadar süren zahmetli çalışmayla yapılan yufkalar, iftar ve sahur sofralarında yerini alıyor.

Her gün bir evin bahçesinde toplanan kadınlar, yoğurdukları hamuru bezeler haline getirerek işe başlıyor. Kadınların bir kısmı bezeleri oklavayla açarken, diğerleri de bunları saç üzerine seriyor, pişiriyor ve istifliyor.

İstiflenen yufkalar, ramazanda yemekten kısa süre önce ıslatılarak sofralara getiriliyor.

Kızyusuflu köyünde yaşayan Nesrin Türkmenoğlu, AA muhabirine, komşularıyla bir araya gelerek ramazan öncesi mesai yaptıklarını söyledi.

Ekmek olarak tükettikleri yufkanın uzun süre bozulmadan ve lezzetli kalabildiğini anlatan Türkmenoğlu, "Her yıl ramazan dolayısıyla yufka ekmek mesaimiz yoğun geçiyor. Ramazanda oruçlu olacağımız için ekmek yapmakta zorlanırız. Bu nedenle imece usulü önceden hazırlanıyoruz. Her gün bir evde ekmek yapıyoruz. Hem komşuluk ilişkilerimiz devam ediyor hem de birbirimize destek oluyoruz. Yufka, ramazan sofralarımızın bereketi ve ayrı bir lezzeti oluyor." diye konuştu.

Asile Tarımcı da zahmetli olmasına rağmen imece usulü yufka hazırladıklarından daha az yorulduklarını dile getirdi.

Yufkanın Çukurova'da ramazan sofralarının vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Tarımcı, "Yufka ekmeğini yemekten 10 dakika önce su ile ıslatarak yumuşatıyoruz. Günler geçse de lezzetini muhafaza ediyor. Genelde kırsal bölgelerde yaşayanlar, yufka ekmeği tercih eder. Zahmetli olmasına rağmen iftar ve sahurda sofralarımıza ayrı lezzet katar. Mutfakta ve kilerde bunları muhafaza ederiz." ifadesini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.