Osmaniye

Atık bitkisel yağlar "para" kazandırıyor

13:22 29 Ağustos 2017
Atık bitkisel yağlar "para" kazandırıyor

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, bitkisel yağ atıkları, litre başı 25 kuruşa belediye tarafından satın alınarak, biyodizele dönüştürülüyor.

Kadirli Belediyesi tarafından ilçenin farklı noktalarına koyulan yağ toplama makinelerine bir litre yağ dökene 25 kuruş veriliyor.

Vatandaşlar, 2 yıldır devam eden uygulamayla biriktirdikleri bitkisel yağı dökerek, hem para kazanıyor hem de çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunuyor.

Belediye Başkanı Ömer Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla bitkisel yağ atıklarının geri dönüşümünü sağladıklarını belirtti.

Yağların biyodizel haline getirildiğini ifade eden Tarhan, "Atık yağ toplama projesiyle temiz bir Kadirli için vatandaşlarımızda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Destek verenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

Tarhan, kağıt, atık pil ve bayat ekmek toplama gibi projelerin de devam ettiğini hatırlattı.

Çevre Mühendisi Gökçe Yel ise işletme ve okullarda devam eden kampanyayla atık yağları geri dönüşüme kazandırdıklarını söyledi.

Kampanyada, bitkisel artık yağ toplama makinesine 1 litre atık yağ dökenlere 25 kuruş verildiğini aktaran Yel, 2 yıldan bu atık yağ toplama uygulamasının devam ettiğini belirtti.

Atık yağların geri dönüşümle biodizel yakıta dönüştürüldüğünü ifade eden Yel, şunları söyledi:

"Her yıl işletme ve okullardan 2,5 ton atık yağ toplayarak çevre kirliliğinin önüne geçmek istiyoruz. Bu evsel atıkların toplanmasına çok önem veriyoruz. Çok küçük miktardaki yağlar bile çevreye çok büyük zararlar veriyor. Bundan dolayı atık yağların toplanmasını önemsiyoruz."

Esnaf Merve Can, daha önce atık yağları çöpe döktüklerini belirterek, belediye görevlilerince yapılan bilgilendirme sonrası artık geri dönüşüme verdiklerini söyledi.

Ev hanımı Sevgi Kalfa da evdeki atık yağları çöp yerine makineye döktüklerini, çevre ve aile bütçesine küçükte olsa katkıda sağladıklarını ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.