Osmaniye

Amanos ve Toroslar'ın yamaçları zeytinle buluşturuluyor

11:17 08 Aralık 2017
Amanos ve Toroslar'ın yamaçları zeytinle buluşturuluyor

MUZAFFER ÇAĞLIYANER- Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden birisi olan Osmaniye'de, Amanos ve Toroslar'ın yamaçlarında biçerdöver ve traktörün giremeyeceği araziler zeytin fidanları dikilerek değerlendiriliyor.

Çukurova bölgesinin tarımsal üretimde önemli kentleri arasında yer alan Osmaniye'de, zeytinciliğin geliştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 132 bin dekar alanda 4 milyona yakın zeytin ağacı bulunduğunu, bunların 3 milyon 200 bininin meyve verdiğini, 580 bininin ise yeni ekildiğini söyledi.

Mevcut ekim alanını artırmak için çalışma yürüttüklerini dile getiren Sağlam, "Amanos ve Toroslar'ın eteğinde meyilli ve tarla tarımına uygun olmayan 280 bin dekar alanın 130 bin dekarını zeytinle buluşturuyoruz. Bu arazileri de zeytin üretimine dahil edersek, Osmaniye zeytincilikte hem üretim hem de kalite yönünden üst sıralarda yer alacak. Zeytin üretimine önem veriyoruz. 10 dönüm alana 300 zeytin ağacı ekilebilir. Her biri 20 kilogram ürün verse 6 ton ürün eder. Bu ürünü işlemeden satsanız bile 20 bin lira geliri var." diye konuştu.

- "Zeytin kalitesi yüksek"

Sağlam, zeytinin yapısı bakımından dayanıklı bir ürün olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Zeytin ağacı, gerek büyürken gerekse hasat edilirken makineye fazla ihtiyaç duymayan bir bitki. Yani, buğday, yer fıstığı, mısır gibi tohumlanırken ve hasat edilirken traktör ya da biçerdövere gerek duyulmuyor. Büyümesi ve ürün alır hale gelmesi birkaç yılı bulsa da üreticimiz sabrederse getirisini fazlasıyla alabiliyor. Bölgemizde bulunan 280 bin dekar atıl araziyi bu şekilde ekonomiye kazandırmak istiyoruz. 130 bin dekar alanda çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Geriye kalan 150 bin dönüm arazi içinde çalışmalarımız son hızla sürüyor. Bu yıl zeytinden 80 bin ton ürün bekliyoruz. Bizim farkımız, bölgemizdeki ağaçlar genç. Bölgedeki ağaçlarımız genç olduğu için zeytin ve zeytin yağımızın kalitesi daha yüksek, asit oranı daha düşük. Batıdaki üreticilerden çok şey öğrendik ama onları geçeceğimize inanıyorum."

Osmaniye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet de kente zeytinciliğin çok eski tarihlere dayanmadığını ancak istikrarlı bir şekilde geliştiğini vurguladı.

Özellikle biçerdöverin giremediği dağ yamacında bulunan arazilerin değerlendirilmesinde zeytinin çok önemli bir ürün olduğunu anlatan Çenet, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün çalışmasını desteklediklerini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.