AK Partili İpek: Başörtüyle vekillik yapılabilir

TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Meclis İçtüzüğü'nde kadın milletvekilinin başörtüsüyle görev yapmasını engelleyen bir hüküm olmadığını söyledi.

AK Partili İpek: Başörtüyle vekillik yapılabilir
AK Partili İpek: Başörtüyle vekillik yapılabilir
GİRİŞ 02.04.2013 14:44 GÜNCELLEME 02.04.2013 14:44

İpek, gazetecilerin soruları üzerine, yeni İçtüzük çalışmalarının sürdüğünü hatırlatarak, henüz kıyafetle ilgili maddeleri ele almadıklarını kaydetti. İpek, kadın milletvekillerinin başörtüyle görev yapmasına imkan verecek bir düzenleme yapılmasının düşünülüp düşünülmediği sorusuna, ''Mevcut İçtüzük ile herhangi bir bayan milletvekili, başörtülü olarak milletvekilliği yapabilir. Bunu yasaklayan, sınırlayan bir hüküm yok zaten...'' dedi.

Bir gazetecinin ''Maddede açıklayıcı bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusuna İpek, ''Oturur konuşuruz ama o maddeye henüz gelmedik'' karşılığını verdi.

Yeni İçtüzük çalışmalarında 42. maddeye sorunsuz gelindiğini, uyumlu bir çalışmanın yürütüldüğünü anlatan İpek, ''O maddeye gelindiğinde pantolon da çözülür mü?'' sorusuna, ''Olabilir, onunla ilgili bir talep var zaten. O düzenlemeye gelince, oturur konuşuruz ama şimdiden 'şunu şöyle yapacağız' diye verilmiş bir kararımız yok'' diye konuştu.

İpek, yeni İçtüzük çalışmalarında bütün siyasi partilerin Meclis'in denetimi iyi şekilde yapması, diğer çağdaş demokrasilerde olduğu gibi Parlamentonun kanun üretim ve diğer işlerinde daha süratli yürümesi konusunda anlaştıklarını belirterek, ''Bu ortak temelde oturup anlaştık. Bunun üzerine bina ederek gidiyoruz. Şu ana kadar 40 madde problemli düzenlemeler olmadığı için hızlı ilerledik. Ama sıkıntılı yerler olacak ama onu aşarak gideceğiz. Ama şu anlayışta mutabıkız; Parlamento denetimi iyi şekilde yapmalı ama yasa süreçleri hızlı olmalı. Sonunda ne noktaya geliriz, onu ileride göreceğiz'' dedi.

''İçtüzük çalışmaları parlamenter sisteme göre yürüyor''

Bir gazetecinin, ''Meclis denetiminin başkanlık sistemi ile parlamenter sistemine göre farklı  düzenlenmesi gerekiyor. Yeni Anayasa çalışmalarında başkanlık sistemi öneriniz var. Yeni İçtüzük'te hangi sisteme göre denetim konuları düzenlenecek?'' sorusuna karşılık İpek, şunları söyledi:

''Başkanlık sistemi ile ilgili husus, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda görüşülüyor. Henüz daha bu sistem geçmedi. Mevcut parlamenter sisteme göre İçtüzük çalışmaları yürüyor. Eğer anayasa değişirse, İçtüzük'te de uzlaşma olur ve geçerse, ileride başkanlık sistemine göre İçtüzük'te bir kısım düzenlemeler yapılması gerekirse yapılır. Ama İçtüzük kesinleşmeden Anayasa değişirse, o zaman değişmeden bu düzenlemeler yapılır.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor