Taksim'deki polis müdahalesine suç duyurusu

CHP, Topçu Kışlası Projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı'nda yapıldığı iddia edilen yıkım çalışmaları ve buna karşı eylem başlatan gruba polis müdahelesine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Taksim'deki polis müdahalesine suç duyurusu
Taksim'deki polis müdahalesine suç duyurusu
GİRİŞ 31.05.2013 15:12 GÜNCELLEME 31.05.2013 15:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin sabah saatlerinde Taksim Gezi Parkı'ndaki müdahalesne İstanbulluların, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve bazı milletvekillerinin de maruz kaldığını söyledi.

Polisin müdahalelerini kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Büyük bir vicdansızlık, büyük bir insafsızlık. Türkiye'de, İstanbul'da gerçekten bir dram yaşanıyor. Süreçte, milletin iradesi dikkate alınmadı. Bunu defalarca dile getirdik. Yürüyen yargı sürecine rağmen, Başbakanın talimatıyla bütün mekanizma otomatik olarak çalışıyor. İşin esasına baktığımız zaman, Başbakan bir suç işliyor. Bu suçla ilgili de bu hafta içinde yaptığı açıklamasında bunu ifade etti; 'karar verdik, gereği yapılacak, kimseyi dinlemeyeceğiz' diye. Bu, tamamen hem anayasaya, hem kuvvetler ayrılığına aykırı, hem de yargıya müdahale anlamına geliyor. Çünkü kuvvetler ayrılığında, bir kişinin keyfine göre karar alınmaması lazım. Bu kişi Başbakan da olsa..."

Oran, polisin orantısız güç kullandığını savunarak, Taksim Gezi Parkı'nda yaşananların Türkiye devletine yakışmadığını dile getirdi.

Üzücü bir durumun yaşandığını ifade eden Oran, "Biz dışarıdaki diktatörleri eleştiriyoruz. Diyoruz ki, 'yurt dışında, otoriter rejimlerde diktatörler vatandaşına kimyasal silah kullanıyor'. Taksim'e bakın. Başbakanın talimatıyla devletin polisi halka bir anlamda kimyasal gaz kullanıyor. Şimdi biz, dışarda bu eleştiriyi yaparken içerde bu talimatı kim veriyor  Hakikaten çok çarpıcı, gerçekten akıllların ermeyeceği bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Oran, suç duyurusu dilekçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "yargıyı etkileme", "yargıya müdahale", "anayasaya aykırılık", "vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit etmek" gibi suçlardan yargılanmasını talep ettiklerini kaydetti.

"Bu hareketleri yapan, bu duruma düşüren bir siyasetçinin siyasi ehliyetinin sorgulanması lazım" diyen Oran, pazartesi günü, bugünkü olaylara ilişkin de partilerinin milletvekilleriyle bir suç duyurusu daha yapacaklarını bildirdi.

- "Halkın yanında olarak bu mücadeleyi vereceğiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, partilerinin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinin sorulması üzerine hukuk kuralları çerçevesinde mücadele vereceklerini söyledi.

Gruptakilerin, dayanışma içinde eylemlerini gerçekleştirdiğini aktaran Oran, "Gezi Parkı'nda vatandaş, yasadışı bir inşaata, yasadışı yapılanmaya karşı tepki gösteriyor. Tepkisini de oturarak, orada bulunarak gösteriyor. Ellerinde en ufak bir silah yok, en ufak zarar verici bir şey yok. Halka karşı bu davranış bir halk düşmanlığı. CHP olarak, halkın yanında olarak bu mücadeleyi vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Oran, yetkililerin açıklama yapmamasını eleştirerek, "Bunun en güzel cevabını İstanbullular verecek. Esasında kendi kuyularını kazıyorlar. Mücadelemizi hem sandıkta, hem sokakta hem de meydanda vereceğiz" dedi.

- Suç duyurusu dilekçesi

 Oran, açıklamasının ardından savcılığa giderek suç duyurusu dilekçesini verdi.

Oran ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in "suç ihbarında bulunan" olarak yer aldığı dilekçe, Başbakan Erdoğan hakkında "yargı görevi yapanı etkileme" ve "kanunlara uymamaya tahrik" gibisuçlardan soruşturma açılması ve cezalandırılması talep ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    ağaç. yine doğruları soylemiyorsunuz açıkça soyleyın biz osmanlıya karşıyız onların eserlerını istemiyoruz deyın ağaçları behane etmeyın ,yunan yortusu için yılbaşında kesilip israf olan milyonlarca ağaç için niye sesınız çıkmıyor .eminimki hukumet bir karar alsın yılbaşında çam ağacı kesmeyi yasaklasın kiyameti koparırsınız
    Cevapla
  • ahmet 10 yıl önce Şikayet Et
    öz urfa lı. pkk terörü bitti chp terörü başladı..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
IMF'den Türkiye açıklaması