İşte BDP'nin talep ettiği 6 düzenleme

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, hükümete sundukları çözüm sürecine ilişkin taleplerinin yer aldığı "Acil Demokrasi Paketi"nin ayrıntılarını anlattı.

İşte BDP'nin talep ettiği 6 düzenleme
İşte BDP'nin talep ettiği 6 düzenleme
GİRİŞ 23.06.2013 15:22 GÜNCELLEME 23.06.2013 15:40
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "demokratik baskıyı artıracağız" açıklaması şekilleniyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşen BDP heyetinin taleplerinin ayrıntılarını BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken BUGÜN'den Ezelhan Üstünkaya'ya anlattı.

"Acil Demokrasi Paketi" başlığı altındaki taleplerin omurgasını; KCK tutuklularının tahliyeleri ve Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi oluşturuyor. Baluken, BDP heyetinin, hükümet kanadına ilettiği öncelikli talepleri şu şekilde sıraladı:

KCK'LILAR SERBEST BIRAKILSIN

* KCK tutuklularının tahliyesini sağlayacak Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılması ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) örgüt üyeliğini düzenleyen ilgili maddelerinde değişiklik gerçekleştirilmesi.

* Toplantı ve gösteri hakkı ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması.

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLSÜN

* Yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması. Hükümetin "siyasi istikrar için gerekiyor" gerekçesi nedeniyle BDP, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesine de sıcak bakıyor.

* Hükümetin yüzde 10'luk seçim barajında ısrar etmesi durumunda, BDP'nin ikinci teklifi ise, "5 seçim bölgesinde birinci olan partinin barajı aşmış sayılması" şeklinde iletildi.

HAZİNE YARDIMI YÜZDE 1 OLSUN

* BDP'nin üzerinde durduğu en önemli konulardan birisi de Hazine yardımı. Hazine yardımının Meclis dışındaki tüm siyasi partiler de dahil olmak üzere ayrım yapılmadan dağıtılması talep ediliyor. Hükümetin "Hazine yardımı almak için siyasi partiler kurulur" itirazı nedeniyle üzerinde durulan diğer formül, Hazine yardımı için yüzde 1 oy alma şartının aranması. Buna göre, en az yüzde 1 oy alan partiler arasında Hazine yardımı adil şekilde dağıtılacak.

* Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası'nda (SPY) demokratikleşme yönünde değişiklikler.

ÖCALAN'A EV HAPSİ

BDP Grup Başkan Vekili Balüken, özellikle KCK tahliyelerini önemsediklerini belirterek, "TCK ve TMK'daki taleplerimizin yerine getirilmesi KCK tutuklularının tahliyelerini sağlayacaktır. Aslında mevcut durumda da tahliye gerekiyor. Çünkü infazları dolmuş durumda. Ceza almış olsalardı da 4.5 yıl yatmış olacaklardı" dedi. Baluken, hükümete iletilen talepleri arasında Öcalan başlığını anlatırken de şunları söyledi:

"Sayın Öcalan'ın koşulları ile ilgili durumun düzeltilmesi gerekiyor. Öcalan'ın dış dünya ile bağlantısının sadece BDP heyeti üzerinden sağlanması kabul edilemez. Akil insanlar heyeti, Meclis Çözüm Komisyonu ile görüşmesi, diğer siyasi partilerle, sivil toplum örgütü temsilcileri ile görüşmesi gerekiyor. BDP olarak Sayın Öcalan'ın Kandil ile görüşmesini önemsiyoruz. Kendisi bir lider, barış ve çözüm sürecini yürütecekse, örgütü ile temas içinde olmalıdır. BDP bugüne kadar temassızlık boyutunu telafi etmeye çalıştı. Ancak Öcalan'ın dış dünya ile görüşmelerinin artırılması süreci de hızlandıracaktır."

Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının süreç içinde düzeltilmesi gerektiğini de ifade eden Baluken, "Cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve sonra aşama aşama İmralı sisteminin tamamen sonlandırılması ve ev hapsi taleplerimiz arasındadır. Ancak bu süreçte öncelikli talebimiz, ada koşullarının iyileştirilmesidir" dedi.

SON SÖZ BAŞBAKAN'DA

Başbakan Yardımcısı Atalay ve Bakan Ergin'in bu taleplerle ilgili irade beyanı olmadığını söyleyen Baluken, "Başbakan'a danışacaklarını, aktaracaklarını ifade ettiler. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmeden ziyade son sözü Başbakan'ın söylediği bir gerçek" dedi. Özellikle Gezi Parkı eylemleri sonrası Türkiye'deki demokrasi güçlerinin, demokrasi paketi beklentisi içerisine girdiğini savunan Baluken şöyle devam etti:

MECLİS ERKEN AÇILSIN

Türkiye'deki demokratik ortamı rahatlatacak, sokağın tansiyonun düşürecek ve aynı zamanda çözüm sürecine de katkı sağlayacak acil demokrasi paketi gerekmektedir. Hükümet demokratikleşme ile ilgili bir süreç öngörüyorsa artık somut adımlar atmalıdır. İrade beyanı açıklamanın ötesinde somut adım şeklinde kendini göstermelidir. Bu taleplerin bir ay gibi kısa sürede hayata geçmeyeceğini biliyoruz. Ancak Meclis'in 3 ay tatil yapmasını da bu koşullarda kabul etmiyoruz.

Meclis tatile girecek olsa bile erken tarihte çalışmaya başlamalıdır. Çözüm sürecinde artık ikinci aşamaya geçilmiştir. İkinci aşama ile ilgili hükümetin bir an önce somut adım atması gerekir, ciddi olması gerekir. Bugüne kadar yasal teminatlarla ilgili kendisinden bekleneni verememiştir. Örneğin geri çekilme yasası, koruculuğun kaldırılması, güvenlik barajı ve askeri karakolların durdurulması gibi. Bundan sonra ise artık somut adım atması gerekir" dedi.

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERECEK

Özellikle askeri karakol yapımı ile ilgili bölgede tepki oluştuğunu söyleyen BDP'li Baluken, hükümetin adımlarına göre BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kamuoyuna açıkladığı eylem takviminin hayata geçirileceğini vurguladı.

Baluken, "Eylemsellik talebi, halkımızdan gelmektedir. Hükümetin yaklaşımında değişiklik olmazsa, karakolların yapıldığı bölgelerde demokratik tepkimizi göstereceğiz. Demokratik eylemlerimize milletvekillerimiz de destek verecektir" diye konuştu.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR 12
  • Abdulkadir Kocak 10 yıl önce Şikayet Et
    KOKUNE KADAR TURKUM AMA. bu adamların ıstedıklerı seyler sacma ve yapılamaz seyler degıl. hepsınde anlasılabılınır. surecı harcamayalım ucuz ırkcı duygularla... demokratık talepler gercekten de.
    Cevapla
  • saftirik 10 yıl önce Şikayet Et
    He canım başka isteğiniz.. Bi bitmediniz gitti.
    Cevapla
  • hasan kayhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Dil Özgürlügünden Nerelere?. Daha önceki dönemlerde yalnizca kürtcenin serbest konusulmasi talebiyle ortaya cikan bu uyanik! kuklalar iyi niyet karsisinda cok gözü doymazlastilar. Öcalan teröristtir ve ömür boyu habiste kalacaktir. Disari ciktiginda dis mihraklarin O'nu kullanacagi gün gibi asikarken disari salivermek aptalliktan baska bir seyle ifade edilemez. Sinir karakollarina karsi olan bu zevatin planlari nedir ? Karakollar sinirlarimizi korumak icindir. Cok dogal bir durum. Bunlarin karakollarin yapimina karsi durmasi, demek oluyor ki, bunlar silahi birakmak istemiyor. Bu baris sürecini kendilerinin ileriki planlari icin bir sicrama tahtasi olarak kullanmak istiyorlar. Karakollar, yapilabilenin en güzeliyle imar edilmeli ve dosta güven düsmana korku vermeli. BDP, PKK gibi din düsmani gruplar müslüman Kürtlerin temsilcisi olamazlar, degiller de. Dogu ve Güneydoguya yatirim yapilip Kürtce de serbest birakildiktan sonra Kürt Meselesi ( PKK Meselasi) hallolmustur.
    Cevapla
  • Hakan CANTÜRK 10 yıl önce Şikayet Et
    bur da ak partililer :). it ürür kervan yürür merak etmeyin ama terör bitmesi lazım ev hapsi olmaz baraj düşürülmez icraat olur zenginlik olur ekmek olur kürtler ekmek istiyor hizmet istiyor
    Cevapla
  • ELBİSTANLI 10 yıl önce Şikayet Et
    nerdesiniz akp liler . bak oynana oyunlar tek tek çıkıyor durun daha neler çıkıcak en ufak bir mhp haberine bile gürleyenler nerdesiniz yorumlarınızı alayım bu konu da durun daha bunlar iyi olanı bunlar dan çok daha ötesi var alıştıra alıştıra yapıyorlar sıradaki istekler önceden anlaşılanlar verilen vaatler istiyorlar kapalı kapıların ardın da konuşulanları şimdi biz duyuyoruz daha neler duyucaz bekleyin de görün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar