Anayasa komisyonu üyelerinden güzel haber

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nun çalışmaları hız kazandı.

Anayasa komisyonu üyelerinden güzel haber
Anayasa komisyonu üyelerinden güzel haber
GİRİŞ 07.08.2013 12:19 GÜNCELLEME 07.08.2013 12:19

Komisyon, geçen hafta yaptığı 5 günlük mesaisinde 48 maddenin dışında 12 maddeyi daha kabul ederek, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin üzerinde uzlaşmaya vardığı madde sayısını 60'a yükseltti.

Komisyon üyeleri, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, komisyon çalışmalarında gelinen son noktayı AA muhabirine değerlendirdi.

Anayasa yazım komisyonunda geçmişe nispetle uzlaşılan madde sayısında artış olduğunu belirten AK Parti'li Şahin, "İnşallah bundan sonra bu artış devam eder" dedi.

Şahin, muhalefetin, "AK Parti başkanlık sistemi önerisini geri çekerse daha da ilerleme sağlarız" dediğinin anımsatılması üzerine, "Bizim ölçülerimize göre henüz o noktaya gelmedik. Yani kendi önerimizi revize etme veya geri çekme noktasına, geniş bir mutabakatın olduğunu gördüğümüzde çekebileceğimizi açıklamıştık, Henüz o noktada değiliz" diye konuştu.

"Dayatmacı anlayış.."

CHP'li Kart, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, "başkanlık sistemine geçilmesi halinde barajın düşebileceğini" söylediğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"İktidardan kaynaklanan engellemenin daha da devam edeceği anlaşılıyor. Sayın Meclis Başkanı ve ve AK Parti sözcüleri zaman zaman, 'patinaj yapmayalım, kırmızı ışıkta mazot yakmayalım' diyorlar. Tamam,güzel bunların hepsi doğru. Ama bunların hepsine de AKP Grubu yol açıyor. Dolayısıyla bu anlayış varlığını sürdürdüğü takdirde, Anayasa'nın uzlaşmayla, mubakabatla şekillenmesinin zor olduğunu görüyoruz. Siyasi iktidarın samimi olmayan, tutarsız yaklaşımı halen varlığını koruyor. Bu dayatmacı anlayıştan artık vazgeçilmesi gerekir. Tablo bu kadar nettir ve açıktır. İktidarı samimi ve dürüst olmaya, halka yalan söylememeye, kamuoyunu aldatmamaya davet ediyoruz. Toplumsal beklenti ve taleplere saygı göstermeye davet ediyoruz."

Kart, "CHP masadan kalkar mı " sorusuna, "Ortak bir metnin ortaya çıkartılması noktasındaki kararlı tavrımızı sürdüreceğiz. Çünkü Türkiye'nin, ortak metne ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bunun zemini de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'dur. Bu tarihi bir görev ve sorumluluktur, bu zemini birilerinin siyasi ikbali uğruna heba etmeye kimsenin hakkı yok. Bundan AKP kadrolarını ve ve Sayın Başbakan'ı kastediyorum" yanıtını verdi.

"Komisyon çalışmaya devam edecek"

MHP'li Bal da komisyonun bayramdan sonra da çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Komisyonun çalışmayacağı yönünde şüphe yayılarak, komisyonun çalışmayacağının belirtildiğini ifade eden Bal, "Onu AKP yayıyor. Sürekli olarak komisyon sanki çalışmayacakmış, pes edecekmiş gibi bir algı yaratıyor, bu yanlış. Bu algı komisyonun çalışmasını etkiliyor. Komisyon çalışıyor ve çalışmaya devam edecek" diye konuştu.

Bal, "uzlaşılan madde sayısı 48'den 60'a çıktı. Bunu olumlu bir işaret olarak görebilir miyiz " sorusuna, "Tabi, daha olumlu. Eğer AKP başkanlık sisteminden vazgeçerse, BDP savaş tazminatı dahil, bölücü nitelikteki PKK taleplerinden vazgeçerse komisyon güzel bir Anayasa yapar" karşılığını verdi.

"100 maddeye ulaşır"

BDP'li Yıldız ise çalışmaların Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in genel başkanlarla görüşmesinden sonra daha yeni bir ivme, enerji kazandığını söyledi.

Son haftaki çalışmanın olumlu bir noktaya geldiğini ifade eden Yıldız, "Öyle tahmin ediyorum ve temenni ediyorum ki bayramdan sonraki çalışmalarımızda daha da verimli hale gelir" dedi.

Yıldız, AK Parti'nin "Başkanlık sisteminden vazgeçebiliriz" dediğinin anımsatılması üzerine ise "Henüz başkanlık sistemi ile ilgili maddelere geçmedik ama Temyiz Mahkemesi şeklinde mahkemeler düşünülüyordu, bazı yerlerde çekinceleri vardı, AKP bu çekinceleri çekmeye başladı. Şu andaki yaklaşım; AKP'nin bu açıklamalarından sonra tahmim ediyorum eylül ayına kadar yaklaşık 80 madde, Meclis açılıncaya kadar da 100 civarında bir maddeye ulaşırız. Meclis açıldığı zaman da kamuoyunda, 'bu Anayasa meselesi halledilecek' düşüncesi oluşur' diye ümit ediyorum" diye konuştu.

Yazım Komisyonu, bayram nedeniyle bir hafta ara verdiği çalışmalarına, 12 Ağustos Pazartesi gününden itibaren devam edecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…