Kemal Kılıçdaroğlu: Suriye konusunda adım atmalıyız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantısında Suriye ile ilgili konuştu.

GİRİŞ 11.11.2013 12:31 GÜNCELLEME 11.11.2013 12:31

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal'in Suriye'deki savaş konusunda adım atmasını gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Cenevre sürecine uygun adımlar atılmasını ve Sosyalist Enternasyonal'in bünyesinde kurulan Suriye Çalışma Grubu'nun aktif hale getirilmesini istedi.

Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantısı İstanbul'da Cumhuriyet Halk Partisi'nin ev sahipliğinde başladı. Kurul üyelerinin Hilton Otel'deki toplantısının açılışında Kemal Kılıçdaroğlu, katılımcılarla el sıkışarak salona girdi. Kurulu selamlama konuşması yapan Kılıçdaroğlu, Suriye'den küresel krize kadar önemli konulara değindi.

Türkiye ve bölgedeki demokrasi mücadelelerinin karşılaştığı sorunları üç başlık altında toplayan Kılıçdaroğlu, "Birincisi, aşırı uçtaki gruplardır. Bu gruplar halkların eşitlik ve özgürlük için yükselttikleri çığlığın önünü kesme uğraşı içindedirler. İkincisi, etnik, dinsel ve mezhepsel fay hatlarıdır. Bu fay hatları her yerde gerilmekte ve istikrarsızlık yaratmaktadır. Ayrıca, kadın-erkek eşitsizliği, uluslararası göç hareketleri, modern kölelik gibi olgular da siyasi, ekonomik ve toplumsal istikrarı olumsuz etkilemektedir." dedi.

Bölgedeki demokrasinin gelişmesini engelleyen üçüncü olayı dıştan yapılan askeri müdahale olarak ifade eden Kılıçdaroğlu, "Dışarıdan özellikle askeri müdahale ihtimali, baskıcı rejimlere meşruiyet sağlayabilir ve radikal grupları cesaretlendirebilir. Bölgemizin barış, istikrar ve refahına yönelen tehditler ve demokrasi mücadelelerinin önündeki engeller Sosyalist Enternasyonal'e büyük görev ve sorumluluklar yüklemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun gündemindeki diğer konu da Suriye'ydi. Suriye'de yaşanan olaylara karşı Cenevre sürecinin aktif hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal'in de bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Sosyalist Enternasyonal ilerici güçleri desteklemek için çatışma bölgelerinde ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde aktif bir rol üstlenmeli ve sorunların siyasi ve diplomatik yollardan çözümü için uygun çabaları desteklemelidir.

Bunun için önümüzde önemli bir fırsat durmaktadır. Bu da Suriye'deki savaşı bitirmeye yönelik bir çaba olan Cenevre - 2 konferansıdır. Kaos ve şiddetin egemen olduğu Suriye'de, çatışmanın taraflarıyla konuşmak ve Cenevre sürecine aktif destek vermek Sosyalist Enternasyonal'in sorun çözme kapasitesini ve gücünü ortaya koyacaktır. Bu bağlamda, bir önceki Konsey toplantısında kurulması kararlaştırılan Suriye Çalışma Grubu etkinleştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, küresel krizler konusunda da uyarılarda bulundu. Krizler sonrası insanları düşünmekten çok şirketlerin ve firmaların gözetildiğini belirten Kılıçdaroğlu, küresel ekonomik düzen, krizleri çözerken insanların değil finans sektörünü ve büyük şirketlerin gözetildiğini, ve bir sonraki krize kadar insanları ezerek yoluna devam ettiğini söyledi.

Toplantıya; Belçika Başbakanı Elio Di Rupo, Genel Sekreteri Luis Ayala, Tunus Meclis Başkanı Mustapha Ben Jaafar, Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği Başkanı Viviana Pineiro'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da katılıyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı