AK Parti'nin seçim şarkısı davalık oluyor

AK Parti'nin Ankara Arena Spor Salonu'nda seslendirilen yeni seçim şarkısı 'Dombira' davalık oluyor.

AK Parti'nin seçim şarkısı davalık oluyor
AK Parti'nin seçim şarkısı davalık oluyor
GİRİŞ 21.02.2014 06:17 GÜNCELLEME 21.02.2014 07:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Müzikolog Kaya Kuzucu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yaşayan şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov'un, Ak Parti'nin şarkıyı izinsiz kullandığını duyup Türkiye'deki avukatları aracılıyla yasal işlemlere başladığını söyledi.

Müzikolog Kaya Kuzucu, AK Parti'nin yeni seçim şarkısı Dombira'nın sözlerinin değiştirilerek Başbakan Erdoğan'a uyarlandığını ve şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov'un "İzin alınmadı" diyerek dava açma girişimini başlattığını duyurdu.

Dombira için Uğur Işılak'ın şarkının sahibi olan Arslanbek Sultanbekov'dan izin almadığını belirten Kaya Kuzucu, şunları söyledi:

"Dün bu şarkıyı dinlediğimizde şok geçirdik. Aslenbek ile görüştük o da şaşkınlık yaşadı. Bu şarkıyı 2011 yılından beri Türkiye'nin dört bir tarafında düzenlediğimiz konserlerin yanı sıra 2012 yılında TRT Ayvaz kanalındaki programda seslendirdik. Bu şarkı MESAM'a kayıtlı eserler arasında ve Aslanbek Sultanbekov da MESAM üyesidir. Bir müzisyen şunu çok iyi bilir ki, eserler izinsiz veya bedel ödenmeden alınmaz ve kullanılamaz. Bu öncelikle kul hakkına girer. Ama maalesef ülkemizde gasp ve hırsızlıklara da bir de müzik hırsızlığı eklenmiş olduğu gördüm bu vesileyle çok üzüldük."

Sultanbekov adına resmi internet sitesi yöneticileri tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Arslanbek Sultanbekov 'Dombira' adlı eserini hiçbir siyasi partinin seçim müziği olarak kullanmasını istememiştir. Yapılan çalışmalar Arslanbek Sultanbekov'un izni dışındadır. Konu hakkında söz konusu eseri uyarlayan kişi ile görüşülecek ve hukuki süreç başlatılacaktır."

DOMBIRA NEDİR?

Dombira adı Kazak Türkleri'nin kullandığı iki telli, parmakla çalınan halk çalgısından geliyor. Cengiz Han filmi Kızıl Elma'da şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov tarafından seslendirilmişti.

Şarkının orijinal sözleri Kazak halk çalgısı olan bağlamanın atası Dombira'ya duyulan sevgiyi anlatıyor.

SULTANBEKOV KİMDİR

Dombira müziğiyle türk dünyasında ünlü olmuş olan Arslanbek Sultanbekov Kuzey Kafkasya kökenli Nogay halk müziği sanatçısıdır.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Ahmet sarıkaya 10 yıl önce Şikayet Et
    KİME NE ?. Sultanbekov'un sözleri alınmamış. Müzük de anonim. Kime ne?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk