Bozdağ'dan telekulak skandalı açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, paralel yapının skandal dinlemeleriyle ilgili hukuk sürecinin işleyişini anlattı.

Bozdağ'dan telekulak skandalı açıklaması
Bozdağ'dan telekulak skandalı açıklaması
GİRİŞ 25.02.2014 22:43 GÜNCELLEME 25.02.2014 22:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yapılan bu hukuksuzluğun karşısında soruşturma açılacağı merak konusu iken Bozdağ bu konu üzerine şöyle cevap verdi:

SORUŞTURMA AÇILACAK

Bir savcının veya hakimin yasalarla verilen görevleri, yasalara rağmen farklı şekilde yaptığı veya yetkilerini yasa sınırlarını aşarak kullandığına ilişkin herhangi bir durum olduğu zaman HSYK Teftiş Kurulu harekete geçer ve bunlarla ilgili inceleme, soruşturma yapar ve sonucuna göre de meslekten ihraca varıncaya kadar bir disiplin yaptırımı, artı bir ceza hukuku bakımından yargılanmasını gerektiren bir durum varsa da yargılanma yolunu açar ve bunlarla ilgili yargılama işi yapılır. Şuanda  HSYK 3. Daire inceleme ve soruşturma yetkili daire. Bu konuda bir toplantı yaptılar ve karar aldılar. Kurul başkan onayı bu inceleme veya soruşturma yapılacaktır ama henüz bana gelmedi. Geldiğinde bunu bekletmeden incelenmesi veya soruşturması hangi tür karar alındıysa, o karar çerçevesinde bir soruşturma yapılmasını sağlayacağım.

DİNLEMELER NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Burada sadece karar talep eden savcı bu talebe olumlu karar veren bir hakim açısından bakmamak gerekiyor bu olaya. Çünkü 3 aylık bir dinleme aldınız sonra ikinci 3 ay uzatılıyor, sonra da her ay bir uzatılma kararı veriliyor. Diyelim ki talep ederken bir örgütten bahsedeceksiniz ama o örgüte ilişkin kuvvetli şüphenin nereden kaynaklandığını da gösteren bir şey koymanız lazım. Farz edin ki hiçbir şey koymadınız, sadece şüpheleri söylediniz, buna rağmen bir karar aldınız, sonra ikinci 3 ay uzatmaya geldiğinde uzatmayı verecek hakimin sorması lazım. "Örgütten dinleme istedin ama 3 aydır elinde bir şey var mı? Varsa görelim, yoksa niye istiyorsun" demesi lazım. O zaman ortada bir terör örgütü varsa, bu terör örgütünün varlığını gösteren hiyerarjik yapısını gösteren, hedeflerini gösteren, sahip olduğu malzemeleri gösteren birtakım verilere bilgilere ulaşma imkanı varsa ulaşılanlar neler, bunların görülmesi lazım. Diyelim ki bir daha uzattı, o zaman bu uzatma kararını verenler ya bu talepleri hiç incelemeden kağıt üzerinden uzatılma kararı verdi. Yok kağıt üzerinden uzatma kararı vermedi, bunları inceleyerek verdiyse bu daha vahim bir durum. Bunun sonucunda elbette soruşturma yapılacaktır.

HÜKÜMETİN HABERİ OLMADIĞI BİR DİNLEMEYİ ENGELLEME ŞANSI YOK

Dinlemeleri bizim bilme imkanımız yok. Çünkü dinlemeler soruşturma evresinde oluyor. Soruşturma da gizli. Gizli olduğu için bizim hükümet olarak böyle bir şeyi bilebilmemizin imkanı yok. Böyle bir şeyi engelleme imkanımız da yok. Hükümetin bilgisinde olmayan bir şeyi engelleme imkanı yok. En son yaptığımız düzenlemede biz bir tedbir aldık; örgütü dinlemenin kapsamı dışına alan bir düzenleme yaptık. Çünkü bizim 135. Madde bazı suçlarda dinlemeyi, teknik takip ile ilgili madde izin veriyor. Ama bazı kişileri örgüt kapsamına soktuğunuz zaman, o zaman ceza kanununda TMK'da, özel kanunlarda ne kadar suç varsa bunların hepsinden onları dinleme imkanı sunuyorsunuz. Örgüte soktunuz mu o katalogta olmayan bütün suçları dinleme imkanı da bulabiliyor ve kötüye kullanılan torba bir dinleme madde.

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRDİ?

Hem örgütü dinleme kapsamından çıkardık, hem dinleme kararının Ağır Ceza Mahkemesinden heyet halinden oy birliği ile alınmasının önünü açtık. Hem dinlemeye bir sınır getirdik. Örgüt kapsamındaki dinlemeyi azami olarak 6 ay indirdik, diğer dinlemeyi 3 aya sınırladık. Ve kuvvetli şüphe bundan sonra yetmeyecek, o şüphenin üzerine bina edildiği bazı somut delillerin de dosyaya konmasını sağladık. Böylelikle insanların özel hayatına, insanların kolaylıkla dinlenmesine, kolaylıkla suçlanmasına yol açacak bir hukuki düzenlemeyi ortadan kaldırmış olduk.

HUKUK DIŞINA ÇIKANLARA CESARET VERİLİYOR

Hukukun dışına kim çıkıyorsa bunun cezası ne ise bunu görmesi lazım. Birisi hukukun dışına çıkıyor, "yok biz onu himaye edelim", birisi hukuku tanımıyor "ona şöyle bakalım" yaklaşımı hukukun dışına çıkanlara cesaret verir.

ÖZ VE AKKAŞ İÇİN İNCELEME OLURU VERDİM

Zekeriya Öz ve Muammer Akkaş ile ilgili inceleme oluruma geldi. Ben onlara olur verdim. Onlarla ilgili müfettişler inceleme yapıyor. Diğer savcılarla ilgili, Celal Kaya ile ilgili de olura geldi oldu. Adana'daki savcılarla ilgili de şikayetler vardı. Onlarla ilgili henüz oluruma gelen bir şey yok. Şikayetlerle ilgili dairenin bir karar aldığını biliyorum ama henüz önüme gelmedi.

KAYNAK: YİRMİDORTHABER
YORUMLAR 3
  • Hakan Can 10 yıl önce Şikayet Et
    Fezlekeler Ne Durumda?. İşine gelene olur ver gelmeyeni tut 2 ay elinde sonra geri gönder... Sınıfta kaldınız sayın Bakan...
    Cevapla
  • fahri aydın 10 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan. adamlar tavşana bak diyerek sizleri fena uyutmuş..ey ak partili bakanlar 30 marta kadar uyku size haram olsun...
    Cevapla
  • m.ömeroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    ya hu bu hükümet üyeleri amma da uyuşturulmuş yani !!!. birilerine ananas ikram edilirken bunlara hep haşhaş suyu mu verdiler ne???
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…