Yavaş'tan Anayasa Mahkemesi açıklaması

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, "Anayasa Mahkemesinin yargı denetimi görevini serbestçe, ne siyasi ne de sosyal baskı altında kalmadan karar vereceğine olan inancımızı muhafaza ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Yavaş'tan Anayasa Mahkemesi açıklaması
Yavaş'tan Anayasa Mahkemesi açıklaması
GİRİŞ 28.05.2014 13:08 GÜNCELLEME 28.05.2014 13:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yavaş, yazılı açıklamasında, çeşitli basın yayın organlarında, Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği bir karara atıf yapılarak, YSK'nın kararlarına karşı Anayasa Mahkemesine gidilmesinin mümkün olmadığına ilişkin yorum ve haberler yayınlandığı hatırlatıldı.

Haberlerde geçen ve Anayasa Mahkemesinin sadece iki üyesinden oluşan bir komisyon tarafından 2013't verildiği anlaşılan kararda dayanak olarak Anayasa'nın 79. maddesi ve Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 45/3. maddesindeki "Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvurunun konusu olamaz" hükmünün gösterildiğini değerlendiren Yavaş, "Ne var ki; Anayasa'nın 79. maddesindeki 'YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamaz' hükmünden anlaşılması gereken ise tıpkı Anayasa tarafından diğer yüksek yargı organlarına tanınmış olan 'kararlarının kesin olması' olmalıdır" ifadesini kullandı.

Yavaş, şunları kaydetti:

"1982 Anayasası'nın özgün halinden itibaren yer alan 79. maddesindeki "YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamaz" hükmü anılan yeni koruyucu mekanizma karşısında ancak söz konusu kararların kesin olması anlamını taşıyabilecektir. Aksi şekilde söz konusu hükmü, temel hakların ihlali halinde dahi Anayasa Mahkemesinin yargısal denetimi dışında tutulacağı şeklinde yorumlamak, siyasal katılım haklarıyla ilgili çok önemli kamu gücü işlemlerinin temel hak ve özgürlüklere uygunluk bakımından denetlenememesi sonucunu doğuracağından bireysel başvuru rejiminin getiriliş amacı ve rasyosuna aykırı düşecek, bireysel başvuru kurumu ile getirilen özgürlükçü/koruyucu mekanizmayı hiçe sayacaktır."

AİHM'in ilgili içtihatlarının incelendiğinde de seçim uyuşmazlıklarının karara bağlanmasında keyfi karar alınmasının ihlal nedeni olduğunun görüleceğini de savunan Yavaş, "Bir demokratik hukuk devletinde Anayasa Mahkemesi'nin yargı yetkisini kullanmasına ve özgürce karar vermesine müdahale olarak yorumlanabilecek veya mahkemeyi baskı altına alma ihtimali bulunan bu tarz tartışmaların tarafı veya konusu olmak istemediğimizi, bu dakikadan sonra yapılacak tartışmaların hukuki olmaktan uzak spekülatif tartışmalar olacağını düşündüğümüzü, bu nedenle Anayasa Mahkemesinin yargı denetimi görevini serbestçe, ne siyasi ne de sosyal baskı altında kalmadan karar vereceğine olan inancımızı muhafaza ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR 1
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    tabi mansur tabi. Zaten sıkıntı senin gibi ve senin hukukçuların gibilerin yüzünden çıkıyor. Hukukumuzu yazan Yahudiler zamanında hepsini yoruma dayalı hale getirmişrler. AYM kararları, YSK kararları tartışılmaz denirdi. Sayenizde tartışılıyor hepsi. Eskiden LAİKLİK din ve devlet işlerinin ayrılması diye bize okullarda okutuluyordu. Şimdi alakasız oldu. Din üzerinde tahakküm aracı olarak açıklanıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!