"İsrail yanlısı tutumu anlamakta zorlanıyoruz"

Demirtaş, "Almanya'nın, Fransa’nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

"İsrail yanlısı tutumu anlamakta zorlanıyoruz"
"İsrail yanlısı tutumu anlamakta zorlanıyoruz"
GİRİŞ 19.07.2014 21:17 GÜNCELLEME 19.07.2014 21:17
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Özellikle Almanya'nın, Fransa’nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. İŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz. Avrupa bugün İŞİD'e karşı konuşmayacaksa, tavır almayacaksa başka ne zaman alacak?" dedi.

Demirtaş, Köln kentinde "Neeumarkt" meydanında sivil toplum kuruluşlarının ve çeşitli derneklerinin ortaklaşa düzenlediği mitinge katıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitingde, bazı yerel sanatçılar türkü söyledi. Ayrıca, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın posterleri de yer aldı ve sık sık sloganlar atıldı. Demirtaş, buradaki konuşmasında cumhurbaşkanı seçiminin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara da değindi.

İki önemli konuda düşüncelerini paylaşmak istediğini ifade eden Demirtaş, IŞİD'i Irak'taki eylemlerinden dolayı eleştirerek, "IŞİD barbarlığının, El Kaide bağlantılı çetelerin haftalardır yaptığı saldırılarını, kuşatma girişimlerini bir kez daha lanetliyorum. Bir kez daha Rojava halklarının orada direnişle destanın nasıl yazılacağını gösteren bütün kardeşlerimizin yanındayız. Buradan Köln'den Rojava'ya kadar binlerce selam olsun" diye konuştu. 

İsrail'in Gazze'ye başlattığı operasyonlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, Filistin halkının yanında olduklarını ve İsrail'in saldırılarını bir an önce durdurması gerektiğini kaydetti. 

Merkel hükümetine eleştiri

Avrupa ülkelerinin İsrail'in saldırılarına ve IŞİD'in eylemlerine karşı sessiz tutumunu eleştiren Demirtaş, şözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle Almanya'nın, Fransa’nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. IŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz. Avrupa bugün İŞİD'e karşı konuşmayacaksa, tavır almayacaksa başka ne zaman alacak? Özellikle bir Alman parlamenterin de oraya gidip Rojava'da yerinden yaptığı gözlemle IŞİD'in elinde Alman menşeili silahların olduğu tespit edildi. Bu silahların oraya nasıl ulaştırıldığının da izah edilmesi lazım. 

Eğer bu ülkede ve Almanya'da demokrasi işliyor, insan hakları kuralları işliyor diyorsanız, Filistin'e, Rojava'ya, Musul’a sessiz kalamazsınız. Merkel hükümetinin özellikle İsrail’i açıkça destekleyen politikaları ve IŞİD barbarlığına karşı sessiz kalarak sundukları desteği asla kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz. Bu politikaların Almanya'ya ve uluslararası ilişkilere, Türkiye'deki halklarla Alman hükümeti arasındaki ilişkilere de zarar verdiğini bir kez daha belirtmek isitiyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail politikalarını da yetersiz bulduğunu dile getiren Demirtaş, Türkiye'nin İsrail'le askeri anlaşmaları bulunduğunu ve AKP iktidarı döneminde İsrail ile ticari ilişkilerin arttığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Demirtaş be; sen 10 tane Kılıçdaroğlu ve Bahçeli edersin !. kürt değilim partilerinede oy vermedim, onlara sadece vatandaş olarak baktım bir kesimin yan çıkışları var, fakat çoğunlukla çok iyi insanlar, camimizin devamlı cemaatlerinden bir kısmı kürt ve hepsi barıştan yana !
    Cevapla
  • GECE_PRENSI 9 yıl önce Şikayet Et
    secim olmasaydı bu sözleri asla söylemesdi. cunk,i oda bir Yahudi malıdır onların ürünüdür
    Cevapla
  • Uğur YAZICI 9 yıl önce Şikayet Et
    Böylelikle avrupanın görmediğiniz yüzünü gördünüz. Ve Ülkemizin,Ülkenizin ne güzel ülke olduğunu anlamış oldunuz....Umarım bakar kör olmazsınız!!!!
    Cevapla
  • erkan çetin 9 yıl önce Şikayet Et
    spas başkan . her biji newyı sellahadin-i eyyubi
    Cevapla
  • aras kubilay 9 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun.... adam gibi adam sayın demirtaş..kutluyorum seni selahaddıne eyübinin torunları..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...