Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanması yönünde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor
Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor
GİRİŞ 05.08.2014 23:24 GÜNCELLEME 05.08.2014 23:24

Ala, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Jandarma teşkilatının İçişleri Bakanlığına bağlanmasına ilişkin soru üzerine Ala, teorik olarak jandarmanın İçişleri Bakanlığına bağlı olduğunu belirterek, "Fakat iyi ilişkilerle devlet yönetimi bir yere kadar. Bu, dernek değil, vakıf değil, gönüllü teşkilat değil ki iyi ilişkilerle yönetesiniz. Bir sorun çıktığı zaman nasıl çözüleceğinin kuralları olmalı. Problem nasıl çözülür, iyiye nasıl gidilir bunların kurallara bağlanmış olması lazım" dedi.

Bu kuralların da demokratik anlayışı yansıtması gerektiğini belirten Ala, şöyle devam etti:

"Jandarma ile İçişleri Bakanlığı arasındaki ilişkiler kesinlikle reforma tabi tutulmalıdır, tutulacak. Jandarma teşkilatının İçişleri Bakanlığına bağlı olması yönünde çalışmalarımız var. Çalışmayı önümüzdeki dönemde, süreç içinde gündeme getireceğiz. 

Görüşmelerimizi, çalışmalarımızı yaptık, önemli kısmı tamamlandı. Jandarmanın hem askeri hem adli görevleri hem de mülki görevleri var. Ama milletin jandarmadan beklediği daha çok mülki görevler, yani asayiş ve güvenlik hizmeti. Jandarmayı, millete karşı bu işten sorumlu olan siyasi mekanizmaya ki İçişleri Bakanlığıdır bağlayacağız. Önümüzdeki dönemlerde gündeme gelecek."

"Bu konu bir takvime bağlandı mı?" sorusu üzerine Ala, düzenlemenin bir bölümünün önümüzdeki yasama döneminde ele alınacağını, bir bölümünün ise daha sonra değerlendirileceğini aktardı. Ala, "Bizim askeri ihtiyaçlarımız var. TSK'nın askeri ihtiyaçları var. Bu askeri ihtiyaç da jandarmanın bugünkü konumu dikkate alınarak planlanmış. Burada yapacağınız değişiklik oradaki planlamayı etkileyecek. O planlamanın da bununla mütenasip şekilde devam edilmesi lazım. Bunların hepsini dikkate alarak değerlendirmeler, görüşmeler yapıyoruz" diye konuştu.

"Yüksek Askeri Şura tarafından değil sizin tarafınızdan atanacak..." denilmesine karşılık Ala, "Tabii, tabii. Şu var Türkiye'de bugün TSK'nın komuta kademesi de demokrasiyi içselleştirmiş bir kademedir. Türkiye'de artık demokratik düzeni içselleştirmiş, bunun Türkiye'nin lehine olduğunu bilen bir yönetim kademesi var" ifadesini kullandı.

Ala, "Askerden bir direnç var mı?" sorusu üzerine, bunların eski Türkiye'nin kavramları olduğunu, jandarma teşkilatının lehine adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ala, "Hepsinin görevi millete hizmettir. Millete en iyi şekilde hizmet edecek adımları atma konusunda mutabakat var ama hangi sistemi kurgularsak, hangi düzenlemeleri yaparsak millete maksimum derecede hizmet ederiz bunlar zaten görüşerek atacağımız adımlardır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak