2. turda Erdoğan daha çok oy alırdı

Demirtaş’a oy verdiğini söyleyen seçmenlerin yüzde 62.3’ü seçimler 2. tura kalsaydı Erdoğan’ı tercih edecekti...

2. turda Erdoğan daha çok oy alırdı
2. turda Erdoğan daha çok oy alırdı
GİRİŞ 15.08.2014 09:13 GÜNCELLEME 15.08.2014 12:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış


Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Kürt kökenli vatandaşların ve Alevi yurttaşların kime oy vereceği çok konuşuldu, tartışıldı.

Yapılan araştırmaya göre Selahattin Demirtaş hem annem hem babam Kürt diyen seçmenlerden, sandığa gidenlerinin önemli bir bölümünün desteğini almış görünüyor (%54.5).

Ebeveynlerden sadece birisi Kürt kökenli ise bunların tercihlerinde ilk sırada Erdoğan geliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Demirtaş’ın Kürt kökenli vatandaşların dışındaki seçmenlerden oy alıp alamayacağı da çok tartışıldı. Araştırma sonuçlarından görülüyor ki Demirtaş’ın aldığı her 100 oydan 11-12’si Kürt kökenli seçmenler tarafından verilmemiş.

Kürt Alevilerin oyu Demirtaş’a

Alevi seçmenlerin bu seçimde İhsanoğlu’na oy verip vermeyeceği seçim sürecinin en çok konuşulan konularından bir diğeriydi.

Araştırma sonuçlarına bakıldığında Alevi yurttaşların %68’inin İhsanoğlu’na oy verdiği görülüyor.

Asıl kırılma Kürt kökenli Alevi yurttaşların tercihlerinde görülüyor. Kürt kökenli Alevi seçmenlerin %53.6’sı Demirtaş’a oy verdiğini söylüyor. Tunceli, adıyaman, Maraş vs. gibi bölgelerdeki seçim sonuçları bu verilerin tutarlılığını teyit ediyor.  

Demirtaş’a oy verdiğini söyleyen seçmenlere sandık başında şayet seçimler 2. tura kalırsa 2. turda tercihlerini ne yönde kullanacakları soruldu;

Demirtaş’a oy verenlerin %62.3’ü Erdoğan’a, 8.7’si İhsanoğlu’na, %29.0’u ise hiçbirine oy vermeyeceğini söyledi.

Seçimler 2. tura kalsaydı HDP yönetiminin, tabana farklı bir tavır yönünde bir telkini olur muydu bilinmez ama görülüyor ki şayet 2. tur olsaydı Erdoğan daha yüksek bir oy oranıyla seçilecekti. (Adil Gür - Milliyet)

YORUMLAR 3
  • Majestelerim 9 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten doğru tespit.... şu anda yazlıkta ve memlekette olan akrabalarımız ve doslarımız, şimdi yol masrafı etmemek için birinci turda sandığa gelemediler ama gerekli olsaydı mutlaka ikinci tur için oylamaya katılacaklardı...İŞTE O ZAMAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN % 60 AŞARDI MUTLAKA...GERÇEK OYLAMA ASLINDA BU...
    Cevapla
  • NİZAMÜLMÜLK 9 yıl önce Şikayet Et
    Herkesin gönlünde. savaşı durduran milletler arası ve dinler arası diyaloğu kuran bir insana kim hayır diyebilir ki. Her zaman yanındayız.1. tercihimiz de 2.tercihimiz de sensin RTE
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı okumadan cevap. Demirtaşın aldığı oylar RTE alacaktı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar