Argüç'ü evinde ziyaret etti

Zeybekci, IŞİD'in alıkoyduğu ve 101 günlük esaretin ardından Türkiye'ye getirilen Musul Ticaret Müşaviri Mehmet Argüç'ü ziyaret etti.

Argüç'ü evinde ziyaret etti
Argüç'ü evinde ziyaret etti
GİRİŞ 20.09.2014 23:57 GÜNCELLEME 21.09.2014 00:44

Argüç'e geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Zeybekci, "Allah onu, memleketine, milletine, sevdiklerine, bize bağışlasın" dedi. 101 gündür yaşanan tedirginliğin mutlu bir şekilde sona erdiğini ifade eden Zeybekci, Argüç'e kavuşmanın ailesini ve Ekonomi Bakanlığı olarak kendilerini çok sevindirdiğini belirtti.

Ekonomi Bakanlığı çalışanlarının da bir aile gibi birbirine bağlı olduğunu dile getiren Zeybekci, dünyanın her yerinde, ülkenin ticareti biraz daha gelişsin diye  çalışan birçok görevlinin olduğunu kaydetti. Argüç'ün de Türkiye'nin ikinci ihracat pazarı olan Irak'ta görev yaptığını anımsatan Zeybekci, görev sırasında böyle bir talihsizliğin yaşandığını söyledi. Sürecin başından itibaren dönemin Dışişleri Bakanı Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğinde Dışişleri, Ekonomi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile ilgili birimlerin işbirliği içinde bir masa kurularak olayın yakından takip edildiğini anlatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Her anlarından haberimiz vardı. İlk başlarda bilgi paylaşıldı fakat sonradan bilgi paylaşmama gibi bir strateji yürütüldü. Birkaç defa çok yaklaştık. Sanki dedik ama nasip bugüneymiş. Bu ülke için dünyanın her yerinde serdengeçti kardeşlerimiz hizmet veriyor ki bu ülke daha iyiye gidiyor. Kendisi de bu hizmeti tamamladı geldi."

Argüç de Bakan Zeybekci'ye ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Sürecin başından bu yana Zeybekci'nin ailesine bilgi verdiğini anlatan Argüç, bunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Yaklaşık 3 yıl önce Musul'da göreve başladığında bölgede çok fazla sıkıntı olmadığını ifade eden Argüç, Türkiye'nin ticaretini artırmak için bu süreçte çok çalıştıklarını dile getirdi. Olayın olduğu 11 Haziran'a kadar her şeyin yolunda gittiğini belirten Argüç, şunları söyledi:

"11 Haziran'da bu olay başımıza geldi. Biz ilk önce inanamadık. Bizim aldığımız bilgilerde IŞİD'in bize hiçbir şey yapmayacağı söylendi. Biz çok rahattık. Ayın 11'i sabahı saat 11.00 civarında seslerin arttığını duydum. Kameralardan baktım, bizim başkonsolosluğun etrafını hemen hemen 500 IŞİD'çinin çevrelediğini gördük, ellerinde güçlü silahlar ve yanlardaki kapılarda eski arabalara yüklenmiş bombalar. Yapılması gereken şey orada yapıldı, silahlar teslim edildi. Bizi göndereceklerdi ama olmadı. Biz şuna inanıyorduk: Biz Müslüman bir ülkeydik. Diğerlerine yaptıklarını bize yapmayacaklarına inandık fakat bu 101 gün sürdü."

Türkiye'ye getirilmelerinde, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarını ileten Argüç, bu süreçte Türkiye'nin ne kadar güçlü bir ülke olduğunu gördüklerini ifade etti.

Argüç, biraz dinlendikten sonra yeniden Musul'da görev yapmaya hazır olduğunu belirtti.

"Önümüzdeki süreçte daha pozitif gelişmeler olacak"

Bir gazetecinin Türkiye'nin bölgeye yaptığı ticarete ilişkin sorusu üzerine Bakan Zeybekci, rehine krizinin başlangıcından itibaren ilk ayda Irak'a ihracatın yüzde 35 daraldığını, bir ay sonra ise daralmanın yüzde 46'ya çıktığını söyledi. Buna karşılık eylül ayı itibarıyla bu daralmanın yüzde 20'ler seviyesine gerilediğini anlatan Zeybekci, önümüzdeki süreçte daha pozitif gelişmeler olacağını belirtti.

Erbil ve Süleymaniye'deki konsoloslukları açacaklarını bildiren Zeybekçi, "Bağdat'taki arkadaşlarımızın sayısını arttırarak yeniden görevlendiriyoruz. Bir rahatlama bir normale dönüş var. Ertelenen bu ticaret başka ülkelere gitmedi. Ertelenen bu talepler önümüzdeki günlerde Türkiye'de gerekli hareketliliği sağlayacaktır. Bu hareketlilik inşallah 3'üncü ve 4'üncü çeyrekte büyümemize de yansıyacaktır" dedi.

Bakan Zeybekci, rehine krizinin aşılmasında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu olmak üzere ilgili bütün birimler tarafından bu meselenin dikkatle kimseyi riske atmadan takip edildiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı