'CHP, HDP’yle ittifak yapacak'

2015 seçimlerine sekiz ay var ve Türkiye hızla seçim atmosferine giriyor. Vatan yazarı Yayman sürpriz sayılacak bir iddia ortaya attı.

'CHP, HDP’yle ittifak yapacak'
'CHP, HDP’yle ittifak yapacak'
GİRİŞ 25.09.2014 09:55 GÜNCELLEME 25.09.2014 14:10
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Hüseyin Yayman'ın yazısından

Olağanüstü bir gelişme olmazsa seçime CHP-HDP ittifakı damga vuracak. Konu henüz çok taze ancak CHP’de şimdiden bir heyecan yaratmış durumda. Yönetimde, CHP’nin politik ve ideolojik bir sıçrama yapabilmesi için böyle bir açılımı gerekli görenler çoğunlukta.

Kürt siyasi hareketi Türkiye solundan doğdu. TİP’ten dışlanan Kürtler PSK, DDKO, ADYÖD ve PKK’yı kurdular. 15 Ekim 1989 Paris Kürt konferansı ikinci bir kırılma yarattı. Konferansa giden CHP’li Kürt vekiller partiden atıldılar. Bu ayrışma 1991 seçimlerinde SHP-HEP ittifakıyla tamir edilmeye çalışılsa da HEP’li vekillerin ayrılmasıyla üçüncü bir kopuş yaşandı.

1999'DA OLMADI 2015'TE OLACAK

1999 seçimlerinde CHP-DEHAP işbirliği konuşuldu ama gerçekleşmedi. O seçimde CHP barajın altında kaldı. 2004 yerel seçimlerinde Murat Karayalçın’ın SHP-DEHAP-Sol blok ittifakı var. 2011 seçimleri öncesi CHP-BDP ittifakı dile getirilmiş ancak Kılıçdaroğlu bunları yalanlamıştı.

CHP tabanına anlatabilir mi?

Görüştüğüm CHP genel merkez yöneticisi şunları ifade etti: ‘CHP kendi tabanına bunu anlatamaz. Böyle bir işbirliği partide ideolojik ve politik bir çatlama yaratır. Eğer böyle bir işbirliği olursa CHP kendi söylemiyle seçime gidemez. İkincisi seçim sürecinde yaşanacak bir karakol baskını büyük bir hezimete yol açabilir.

Hepsinden öte geçmişte yaşanan HEP tecrübesi var. CHP çözüm sürecine destek vermeli ancak HDP ittifakını tabana anlatamayız. Siyasette iki artı iki her zaman dört etmez. Bunu Ekmelettin İhsanoğlu deneyiminde gördük. Böyle bir ittifak bize oy artışı sağlamaz. Bütün bunlar HDP’yle işbirliğinin olamayacağını gösteriyor.’

CHP yönetimi nasıl bakıyor?

Genel merkez yöneticisinin bu tespitlerine karşın tabanda farklı bir heyecanın yaşandığı gözleniyor. Parti yönetiminin işbirliğine sıcak baktığı ve önümüzdeki günlerde bir kamuoyu araştırması yaptırılacağı iddia ediliyor. CHP’nin Kürtleri küstürdüğü ve ne Doğu’daki ne Batı’daki Kürtlerin oyunu alamadığı vurgulanırken özellikle çözüm süreci konusunda daha aktif bir tutum alınması gerektiği dile getirilmiş.

Parti yönetiminde geçmişte HEP ititfakını gerçekleştirmiş Ercan Karakaş, Fikri Sağlar gibi tecrübeli isimlerin konuya sıcak baktığı ileri sürülüyor.  Gürsel Tekin, Tekin Bingöl, Sezgin Tanrıkulu, Burhan Şenatalar, Mehmet Bekaroğlu, Şafak Pavey, Selin Sayek Böke, Enis Berberoğlu gibi isimlerin bu ittifaka karşı çıkmayacakları belirtiliyor. MYK ve PM’nin yüzde seksenin bu ittifaka destek vereceği ileri sürülüyor.

Sol blok ittifak istiyor!

Kurultayda Doğu ve Güneydoğu il başkanlarının bu işbirliğini istediği belirtiliyor. Bunun yanında özellikle sol bloğun bu projeye destek verdiği ve önümüzdeki günlerde daha yoğun biçimde gündeme geleceği söyleniyor.

Dipten gelen bu dalganın yakında parti yönetimine geleceği ve özellikle Mehmet Bekaroğlu’nun ittifakı kurma konusunda özel bir çalışma içinde olacağı iddia ediliyor. İttifakın sadece HDP ile değil, geniş bir sol bloğu içine alacak bir arayış var. CHP’de ideolojik sönümlenmenin önüne geçmek ve CHP’yi yeniden umut haline getirmek için yeni bir Kürt açılımı gündeme geliyor.

YORUMLAR 7
  • selcen ertaş karşı 9 yıl önce Şikayet Et
    1991 seçimleri. 1991 seçimlerinde nasıl shp üzerinden meclise giridiler ise 2015 seçimlerinde de inşallah iki parti de siyasetten çıkar giderler.
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    seçime ortak girmelerininde anlaşılmayacak bir durum söz konusu değil... her iki parti,CHP ve HDP islam diüşmanı bir partidir..onun için aynı çuval içinde berber yaşarlar..Tunceli bunun en güzel örneği!!
    Cevapla
  • Gürhan Ezer 9 yıl önce Şikayet Et
    KÜFÜR TEK MİLLET. AKP ve diğerleri....C.B Seçimlerinde hızlarını alamamışlar bunlar...On altı yanlış bir doğru etmez hiç bir zaman
    Cevapla
  • osman gokburun 9 yıl önce Şikayet Et
    K .K. BENCE SULEYMAN BEY GIBI ELINE BIR SAPKA AL .. yıllarca bızlerı bır sapkayla kandıran sıyasetcıler gıbı o olmadı bu bu olmadu su kendı partısının ıdolojısınden kopmus bır sıyasetcı goruyorum karsında .utanmadan yakında 2 anahtarda vereyım dersın .
    Cevapla
  • Güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    Önce millet size inanamalı. Yüz parti birleşsede bir uzun adam etmediğini sandıkta gördük,Birleştirici,kurtarıcı,barışçı,olmayanlar ötekileştiricilereTek tip millet baskısı nı bu millet unsurların noktası varmı acaba.koş babam koş el boşşşşşşşşş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!