AK Parti'nin 2015'teki çok kritik hamlesi

Seçim beyannamesi için AK Parti'de hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürürken, seçim beyannamesinin sürprizi 'Başkanlık sistemi' olacak.

AK Parti'nin 2015'teki çok kritik hamlesi
AK Parti'nin 2015'teki çok kritik hamlesi
GİRİŞ 29.01.2015 09:55 GÜNCELLEME 29.01.2015 11:00
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

AK Parti'nin düşündüğü 'Başkanlık Sistemi' devlet mekanizmasının ve karar alım süreçlerinin hızlı bir şekilde işleyeceği bir modelite üzerine kurulacak. Türkiye'nin tüm kesimlerinin parlamentoda eksiksiz temsil edileceği bir yapılanmaya gidilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyareti dönüşünde yeniden gündeme getirdiği 'Başkanlık' sistemi AK Parti'nin 2015 seçim beyannamesinde yer alacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, ABD ya da Fransa'da uygulanan iki meclisli modele, 1960 darbesini anımsatacağı düşüncesiyle sıcak bakılmıyor. Bunun yerine "tek meclisli başkalık sistemi" düşünülüyor. Başkanlık sisteminin tüm detayları 7 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimlerin ardından çalışılarak netleştirilecek. Kaynaklar, yeni anayasa çalışmaları sırasında AK Parti'nin daha önce gündeme getirdiği başkanlık modelinin temel çerçeve olacağını belirtiyor.

AK Parti'nin daha önce gündeme getirdiği Başkanlık modelinin detayları şöyle:

Başkan yürütmenin başı olacak. Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek. Başkan 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip vatandaşlar arasından, halk tarafından seçilecek. Görev süresi 5 yıl olacak. En çok iki kez seçilebilecek.

Başkan seçilen milletvekilinin vekilliği sona erecek. Mevcut Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkileri Başkan'a geçecek. Yani Başkan tıpkı Cumhurbaşkanı gibi kanunları onaylayacak, kanunların anayasa aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne dava açabilecek. Milletlerarası anlaşmaları yayımlayacak. Üst düzey kamu görevlilerini atayacak veya görevlerine son verebilecek. Sürekli hastalık ve kocama sebebiyle bazı kişilerin cezalarını kaldırabilecek.

Bakanları Başkan atayacak, Başkan görevden alacak. Başkan genel siyasetin yürütülmesinde ihtiyaç duyduğu konularda Başkanlık kararnamesi çıkarabilecek. Kanunların uygulanmasını sağlamak üzere, yönetmelik çıkarabilecek.

Mevcut parlamenter sistemdeki Meclis'in yetkileri devam edecek. Yani Meclis yasa çıkaracak, bütçeyi onaylayacak, para basılmasına ve savaş ilanına karar verecek, milletlerarası anlaşmaları onaylayacak. Yürütmeyi denetleyecek. Hükümet tasarısı tarih olacak. Yasalar milletvekillerinin teklifi ile Meclis'e sunulacak.

YORUMLAR 9
  • Birisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkenin temelleriyle oynuyorsunuz! Temeliyle oynan bina ayakta kalmaz!
    Cevapla
  • salih 9 yıl önce Şikayet Et
    çok büyük yazık olcak! çokkk
    Cevapla
  • mevhibe inal 9 yıl önce Şikayet Et
    Düşünmez misiniz? Bu kadar çok yetkilerle donatılmış bir beşer ileride "ister, istemez" Türkiye'ye zarar verecek bir karar alamaz mı?
    Cevapla
  • bize uymaz 9 yıl önce Şikayet Et
    başkanlık sistemi bizim gibi homojen olmayan toplumlar için intihardır. Bizim gibi çok parçalı toplumların ihtiyacı, eşit ve adaletli temsiliyettir. Bizi ayakta tutacak, güçlendirecek olan şey güçlerin dengelenmesi olacaktır. Ayrıca başkanlık sistemi için demokrasiyi sindirmiş ve hazmetmiş bir siyasi zümre gerekir ki bizde yok. Gaza gelmeyelim.
    Cevapla
  • dayı 9 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın en heterojen ülkesi abd de başkanlık var kardeş hiçmi düşünmedin bunu sen
    Cevapla
  • hamza 9 yıl önce Şikayet Et
    amerika çok homojen değilmi saf
    Cevapla
  • Ben 9 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!