İlk açıklama: Öcalan tarihi bir mektup yazıyor!

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İmralı'da dün görüştükleri Öcalan'ın Nevruz okunmak üzere bir mektup kaleme aldığını açıkladı.

İlk açıklama: Öcalan tarihi bir mektup yazıyor!
İlk açıklama: Öcalan tarihi bir mektup yazıyor!
GİRİŞ 15.03.2015 13:47 GÜNCELLEME 15.03.2015 17:25
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile görüşen HDP heyetinde yer alan Milletvekili Sırrı Süreya Önder, yaptıkları görüşmenin detaylarını Avrupa'da PKK ile aynı çizgide yayın yapan Med Nuçe Tv'ye anlattı.

Önder, "Daha önceki iki mektuptan farkının ne olacağını sordum. Sayın Öcalan, 'Daha öncekiler bir barış çağrısıydı, bu mektup demokratik bir Cumhuriyet için ve bu Cumhuriyetin inşası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir' dedi" diye konuştu.

HDP'li Önder, Öcalan'ın Dolmabahçe Sarayı'nda ortak açıklanan deklerasyonu ile ilgili net bir değerlendirmede bulunduğunu ve bunun tarihi bir anlama sahip olduğunu anlattı.

Sırrı Süreyya Önder şöyle dedi:
 
"Nitelikli bir müzakereye tam anlamı ile kapı açtığını, bu anlamda yapılan bu ortak açıklamanın öneminin herkes tarafından iyi kavranması gerektiğini, 10. maddede bir anlamda soyutlama ile ifade edilen başlıkların Türkiye'nin demokratikleşmesi için tarihi bir fırsat ve nitelik içerdiğini buna herkesin bu anlamı ve önemi bilerek yaklaşması gerektiğini, özellikle devletin ve hükümetin bunun anlamını çok derinlikli olarak kavraması gerektiğinin önemini, ciddiyetini vurguladı. Bizleri ve açıklamada emeği geçen herkesi teşekkür etti."
 
Abdullah Öcalan'ın 'Nevruza dönük tarihi bir mektubu kaleme aldığını' anlattığını anlatan HDP'li Önder, "Kendisi bir takım temel nokta ve vurgularını bizimle paylaştı. Nevruz'dan önce bunu bize iletecek, bizim aracılığımızla halklarımız ile bütün ülke ve dünya kamuoyu ile bunu paylaşacağız. İçeriğine dair bir şey söyleyemem şu anda doğru olmaz. Ama niteliğine dair kendisinin yaptığı değerlendirmeyi paylaşabilirim sizinle. O da şudur; Barışa giden yolun teorik, pratik, ve nitelik bakımından bütün detaylarının ulusal olarak yer alacağı bir anlamda hem ülkemiz için hem bölgemiz için kıymetli bir yol haritası ve yepyeni bir perspektif içereceğini söyleyebiliriz."
 
Görüşme sırasında Abdullah Öcalan'a, Nevruz için yazdığı mektubun önceki iki mektuptan farkının ne olduğunu sorduğunu anlatan Sırrı Süreya Önrder, "Bana 'Daha öncekiler bir barış çağrısıydı, bu mektup demokratik bir Cumhuriyet için ve bu Cumhuriyetin inşası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir' dedi. Öcalan, tartışmalar ile süreci bu nitelikte ve bu derinlikte yürüteceklerini söylediğini ifade etti.
 
HDP'li Sırrı Süreya Önder, HDP ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan arasında tartışma yaratan izleme heyeti ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Sayın Yalçın Akdoğan tarafından yapılan bizim ve süreç açısından da sıkıntılı bir açıklama. Çünkü o açıklamada belki kabul edilebilecek tek yan, isimlerin henüz netleştirilmemiş olmasıydı ama ilkesel olarak ve bütün bu müzakerelerin neredeyse olmaz ise olmazı anlamında ruhunu teşkil eden bir kurum olarak bu izleme heyeti oluşturulacaktır. Bugünkü görüşmemizde buda ayrıntılı olarak ele alındı. Netleştiğinde kamuoyu ile hemen sıcağı sıcağına paylaşacağız."

YORUMLAR 17
  • Abid KONAK 9 yıl önce Şikayet Et
    Mektube ne gerek var söylenecekler belli
    Cevapla
  • Hasan 9 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Irak (ikyb) ve Suriye'nin kuzeyi (kanton bölgeler) Türkiye'ye bağlanacak. Halk sevinecek. Silah bırakma tiyatroları düzenlenecek yakın zamanda. Sonra Apo çıkacak. Ardından Türkiye'nin doğusu ile birlikte o bölgeler özerk olacak. Başına Apo geçecek. O zaman ben barışı, halkı görürüm. Muvahhid olun kafi.
    Cevapla
  • BEKİR 9 yıl önce Şikayet Et
    aynen bra
    Cevapla
  • madenci 9 yıl önce Şikayet Et
    Artık ülkede iki kişinin ağzına bakılıyor. Hey Allahım ne günlere kaldık.
    Cevapla
  • Bulbay 9 yıl önce Şikayet Et
    40 yıllık BEBEK KATİLİNİN perspektifine kaldık ve buna göre şekilleniyoruz hükümete bak ya size yazıklar olsun sizin destekçilerinizede!
    Cevapla
  • osmanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    kardeş kavgası inşALLAH sona erer milyonlarca kere kız almış kız vermiş 1000 yıldan beri kardeş olan türk ve kürt milleti bu fitneyi bitirdiği zaman türkiye bütün enerjisini ekonomiye ve dış siyasete harcadığı zaman süper güç olma yolunda büyük bir merhaleyi katetmiş olacak.Bu iş bittiği zaman türkiye kafasını kaldırıp dünyaya bakacak işte o zaman iç ve dış düşmanların sonu gelecek ALLAH'ın izni ile
    Cevapla
  • Birisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Neyin kafasındasın merak ediyorum. Gerçekleri yeni sınırlar çizildiğinde gördüğün zaman iş işten geçmiş olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim