Anket şirketlerine göre HDP barajı aşabilir mi?

7 Haziran sonrası yeni Meclis 3 mü, yoksa 4 partili olacak? HDP yüzde 10 barajını aşabilecek mi? İşte araştırma şirketlerinin görüşleri:

Anket şirketlerine göre HDP barajı aşabilir mi?
Anket şirketlerine göre HDP barajı aşabilir mi?
GİRİŞ 15.03.2015 16:27 GÜNCELLEME 15.03.2015 16:33
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Habertürk'ün haberine göre Meclis aritmetiğinde büyük değişim yaratabilecek bu soruyu araştırma şirketlerini yanıtladı:

Konsensüs Araştırma Murat Sarı:

Mevcut durumda HDP’nin barajı aşmak için sınırda olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda kesin olarak olarak aştığını ya da altında kaldığını söylemek mümkün değil. Son çalışmalarımızda oyun yüzde 7-10 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin aldığı oy, iyi bir gösterge değil. Son seçimlerde yüzde 6,2 almıştı.

Bir araştırma sonucuna dayalı olarak değil ama uzun yıllardır bu işi yapan biri olarak hissettiğim HDP’nin barajı geçemeyeceği yönünde. HDP’nin özellikle Batı’dan yani CHP’den oy alabileceği söyleniyor. Ben bunu görmüyorum. Ancak yurt dışı oyların çoğunluğunu kullandırabilirse, buradaki kitleyi harekete geçirebilirse geçme ihtimali olabilir.

Konsensüs'ün son araştırma sonuçları:

AK Parti %45-48

CHP %25-28

MHP %14-17

HDP %7-10

Anar Araştırma şirketi İbrahim Uslu: Barajı aşamayacak
 
Her ay düzenli olarak araştırma yaptıklarını ve AK Parti’nin oyunu yüzde 50 bandında bulduklarını ifade eden İbrahim Uslu'ya göre AK Parti yeniden iktidara geliyor.

Uslu da HDP’nin barajı aşamayacağını üzerini basa basa dile getirdi.

Anar'ın anketinde partilerin son oy oranları şöyle:
 
AK Parti: Yüzde 47-49
CHP: Yüzde 23-25
MHP: Yüzde 13-15
HDP: Yüzde 7-8

MetroPoll Araştırma Özer Sencar:

"HDP’nin durumu tam olarak sınırda. Yani hem geçebilir hem de geçemeyebilir. Son iki ayda yaptığımız araştırmalarımız kararsızlar dağıtıldıktan sonra HDP’nin oylarının yüzde 9,3-9,8 arasında olduğunu gösteriyor. Araştırmamızda henüz barajı geçtiğini görmedik. Yüzde 10’nun üzerinde oy aldığını görmeden kesin bir şey söylemek zor.

Ancak ben barajı geçeceği kanaatindeyim. İktidardan hoşnut olmayan ve muhalefetten de umduğunu bulamayan kesimlerden HDP’ye ciddi eğilim var."

MetroPoll’ün son araştırma sonuçları:

AK Parti %43

CHP %27

MHP %16,5

HDP %9,8

Konda Araştırma Bekir Ağırdır:

Bir araştırma sonucuna bağlı olmadan HDP’nin barajı geçme şansı olduğunu düşünüyorum. 3 aydır bütün meclislerde HDP konuşuluyor, sürekli gündemde. Bu bile HDP’nin lehine çalışıyor.

Bir Kürt partisi olduğu yönünde algıyı yıkarsa, Türkiye’nin geri kalanından oy alabilir. Kategorik olarak “HDP’ye oy vermem” diyenlerde bile son dönemde bir sempatinin olduğunu görüyoruz. Örneğin son güvenlik yasasının öyle ya da böyle geri çekilmesinde HDP’nin oynadığı rol önemli etki yarattı. Ancak ülkenin geri kalanındakilerin zihinlerinde HDP’nin bir Kürt partisi olup olmadığı yönündeki fikri çözülmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için de 20 gün içinde başlayacak kampanyalar etkili olacak. Bu kampanyalar sonucunda durum netleşecek.

Kararsızlar dağıtılmadan HDP’nin yüzde 10’u geçtiği görülmeli. Araştırmalarda yüzde 2-2,5 hata payı olduğu düşünüldüğünde seçim sonucu, barajın hem altına hem üstüne doğru evrilebilir.

ORC araştırmanın anketinde durum:

ORC'nin yaptığı son araştırmada da, "7 Haziran 2015 genel seçiminde oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?" sorusu da yöneltildi.

Ankete katılanların verdiği yanıtlar AK Parti'nin oy oranı yüzde 49.8 olarak gerçekleşti. Ankete katılanların yüzde 23.2'si CHP, yüzde 13.5'i MHP'ye oy vereceğini belirtti.

ORC ANKETİNDE DE HDP BARAJ ALTINDA

ORC'nin son araştırmasına göre de, HDP seçimlerde yüzde 10'luk seçim barajını aşamadı. Ankette katılımcıların yüzde 8.4'ü HDP'ye oy vereceğini belirtti.

KAYNAK: HABERTÜRK - HABER 7
YORUMLAR 98
  • Muhammed 8 yıl önce Şikayet Et
    oylar MHP'ye
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu seçimde MHP
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    benim oyum hdp
    Cevapla
  • egemen 9 yıl önce Şikayet Et
    mhp yüzde 50 olursa hiç şaşmayın ozaman vatan hainlerinin çekeceği var.benim oyum mhp ye üç hilale
    Cevapla
  • gundi 9 yıl önce Şikayet Et
    Asar asar her turlu asar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt