Mahçupyan: AK Parti geldi Türkiye kurtuldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan önemli açıklamalarda bulundu.

Mahçupyan: AK Parti geldi Türkiye kurtuldu
Mahçupyan: AK Parti geldi Türkiye kurtuldu
GİRİŞ 01.04.2015 02:58 GÜNCELLEME 01.04.2015 02:58

Mahçupyan, "Faiz lobisi çarkının yıllardır bilerek sürdürüldüğünü" belirterek, "Eskiden faiz gideri birilerinin cebine giriyordu. AK Parti'nin iktidara gelmesiyle Türkiye buradan çok kısa sürede kurtuldu" dedi.

Mahçupyan, Avrupa Türk Demokratlar Derneği (UETD) Avusturya Bölge Başkanlığının davetlisi olarak geldiği başkent Viyana'da "Dönüşümü Anlamak: AK Parti Döneminde Türkiye" konulu konferans verdi. Konferansta, Türkiye'nin otoriterleştiği iddialarının doğru olmadığını ifade eden Mahçupyan, AK Parti'nin Türkiye'deki değişimin tek temsilcisi olduğunu söyledi.

''ESKİDEN FAİZ GİDERİ BİRİLERİNİN CEBİNE GİRİYORDU''

AK Parti öncesinde devlet bütçesinin büyük bir bölümünün faiz harcamalarına gittiğini vurgulayan Mahçupyan, "Eskiden faiz gideri birilerinin cebine giriyordu. AK Parti'nin iktidara gelmesiyle Türkiye buradan çok kısa sürede kurtuldu. Yıllardır bu faiz lobisinin çarkı bilerek sürdürülüyordu. Faiz lobisinden kastettiğimiz aslında Türkiye'yi durağan noktada tutarak bütçenin çok büyük kısmını faiz ödemeleri şeklinde birtakım finansörlere akıtan sistemdir. Türkiye uzun süre bu çarkın içinde hapsolmuştu. Bütün tasarrufu ve emeği oraya harcandı gitti" diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sisteminin, parlamenter sistem gibi artıları ve eksileri bulunduğunu kaydeden Mahçupyan, 1980 Anayasası'nın cumhurbaşkanına parlamenter sistemden daha fazla yetkiler verdiğini aktardı. Halihazırda halkın doğrudan seçtiği bir cumhurbaşkanı bulunduğunu ifade eden Mahçupyan, zaten başkanlık sistemine doğru bir yakınlaşma olduğunu belirtti.

Türkiye'de bürokrasinin halen direniyor olmasının en önemli sorun olduğunu bildiren Mahçupyan, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bürokrasi, seçilmiş insanların halka vadettiklerini hayata geçirmelerini engelliyor. Dolayısıyla onları bir tür baypas edebilecek olan en azından kendi insanlarınızla bürokrasiye girip işleri yapabilme ve hesap verebilme şansına sahip olmamızı sağlayacak bir sisteme ihtiyaç var. O bakımdan Türkiye, başkanlık sistemine tam yol gitmeyebilir ama muhakkak yanaşması gerekir." 

''TÜRKİYE'Yİ EHLİLEŞTİRMEK GİBİ BİR ÇABA VAR''

Mahçupyan, Batı'nın Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin arkasında "iyi niyete sahip olmayan medya ve siyasette önemli yerler tutan insanların" bulunduğunu ve bunların manipülasyonlarının söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye'nin Batı'nın alışık olmadığı bir dış politika sürdürdüğünü anlatan Mahçupyan, "Batı'da, Türkiye'yi ehlileştirmek gibi bir çaba var. Yani biraz Türkiye'nin burnunu sürtmek, diz çöktürmek şeklinde çabalar var. Türkiye'yi cezalandırmak isteyen bir bakış açısına sahip grup, Türkiye hakkındaki bütün kötü şeyleri topluyor, iyi şeyleri görmüyor" dedi.

Mahçupyan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini stratejik hedef olarak gördüğünü, AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul edip etmeyeceğinin tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!