Demirtaş: HDP barajı aşamazsa çözüm...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin HDP'nin başarısına bağlı olduğunu savundu ve ekledi:

Demirtaş: HDP barajı aşamazsa çözüm...
Demirtaş: HDP barajı aşamazsa çözüm...
GİRİŞ 08.04.2015 14:00 GÜNCELLEME 08.04.2015 17:28
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Çözüm sürecinin devamını HDP'nin seçim başarısına bağlayan Demirtaş, "HDP'nin seçim başarısı silahsızlanmayı kolaylaştıracak sürecin önünü açar" dedi.

Demirtaş, Meclis'te gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında partisinin seçim kampanyası, milletvekili aday listelerinin nasıl belirlendiği ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçim barajını aşma umutlarının büyüdüğünü de belirten Demirtaş, şöyle konuştu: 

"Oy oranlarımız anket firmaları ve yapılan döneme göre değişmekle birlikte, barajı aşabileceğimizi, o sınırda olduğumuzu söyleyebilirim. Bizim için baraj sorunu tümüyle ortadan kalktı diyebilecek durumda değilim. Seçim bildirgemizi 21 Nisan'da İstanbul'da açıklayacağız. Kampanyamız yeni yaşam üzerine kurulu. Türkiye artık yeni bir yaşamı özledi. Küçük bir köyde bile kamplaşmadan, kutuplaşmadan dolayı komşular birbirinden korkar, nefret eder hale gelmiş. Bu seçim döneminde bu kutuplaşma ve gerilimi düşürecek siyasetimiz olacak. Tansiyonu yükseltmeyeceğiz. Barışçıl, son derece demokratik neşeli, cıvıl cıvıl kampanya yapmak istiyoruz." 

 "PKK kadrolarının siyasete taşınması çalışmamız olmadı"

Demirtaş, terör örgütünün siyasi sürece dahil olması için özgün aday çalışması yapmadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Ortaya çıkaracağımız seçim sonucuyla birlikte silahların ebediyen susmasına yardımcı olacak inancı ortaya çıkaracağız. Bu yönüyle PKK'nın silahsızlanmasını kolaylaştıracak hamle yapacağız. HDP'nin başarısı silahsızlanmayı kolaylaştıracak sürecin önünü açar. Siyaseten ne kadar güven artarsa Türkiye'nin barışına kavuşması o kadar mümkün ve kolay olur. PKK kadrolarının siyasete taşınması konusunda hiçbir çalışmamız olmadı. Aday listelerimizde böyle bir şey yok. Olsaydı bunu da açıkça söylerdik. Bunu çok da yanlış görmüyorum. PKK silahı bırakıp demokratik siyasete kanalize olacaksa bunun illa parlamentoda olması gerekmiyor." 

"3 partinin olduğu parlamentodan heyecan duymam"

Demirtaş, çözüm sürecinin kendileri açısından "buzdolabına kaldırılmadığını" dile getirerek, "HDP'nin başarısı bizatihi çözüm sürecinin kendisidir. Artık HDP'nin başarısına kilitlenmiş çözüm süreciyle karşı karşıyayız" dedi.

Yeni dönem parlamentosunda HDP olursa özgürlükçü, sivil, demokratik anayasa umudu için daha fazla sebep olacağını ifade eden Demirtaş, "HDP yoksa, diğer 3 parti varsa ben o parlamentodan heyecan duymam. Oradan ne sivil anayasa ne çözüm süreci ne barış, hiçbir şey çıkmaz. Yeterince güçlü gelebilirsek, AKP tek başına iktidar olamazsa Türkiye bence rahatlamış olacak, yeni anayasa ihtimali güçlenecek, Türkiye tek adam kaygısından kurtulacak" diye konuştu.

Seçim sürecinde İmralı ziyaretlerinin devam edebileceğini ve etmesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, Meclis tatile girdiği için yasal adımların atılamayacağını söyledi. 

Terör örgütünün silah bırakmaya ilişkin kongre tarihinin netleşmediğini belirten Demirtaş, "Sonraki İmralı ziyaretin izleme komitesiyle mi, bizim heyetimizle mi olacağı belli değil. Gözlemci heyetle gidilirse müzakere başlamış demektir. Kongrenin ne zaman toplanacağına müzakere masasında karar verilecek. Nevruz'dan bu yana aynı noktadayız" dedi.

"Seçim yaklaştıkça provokasyon artacak"

Demirtaş, son dönemde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör olayıyla Fenerbahçe futbol takımı otobüsüne yapılan saldırının hatırlatılması üzerine, "Provokasyon ihtimali her gün var. Seçim yaklaştıkça artacağını düşünüyorum. Provokasyon olmadan önleyici tedbir almak, hükümetin görevidir. Ne yaparlarsa yapsınlar asla insanlar birbirine karşı düşmanlaşmamalı. Benim partim HDP ulaşmak istediği demokratik hedefe doğru, yolundan sapmadan yürümeli" diye konuştu. Demirtaş, siyasetçileri hedefe koyan kesimler olabileceğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 44
  • Sofuoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    HDP'nin seçim barajını aşması onların elinde.Tam bir Türkiye partisi olduğunu,söylemleriyle,sloganlarıyla,toplumun hepsinin hassasiyetlerini gözetledikleri taktirde seçim barajını geçerler yoksa, toplumu tehdit ederek bir şey kazanamazlar.Doğu ve Güneydoğu'da kazansalar da diğer bölgelerde kaybederler.Sayın Selahattin DEMİRTAŞ'ın dilini yumuşatması kendi yararlarınadır.İnsanlar tehdit ederek bir yere varılamaz.Bunu en iyi DEMİRTAŞ'ın bilmesi gerekir?
    Cevapla
  • Liderlik 9 yıl önce Şikayet Et
    Baraj Yüzde 8"e düştüyse Demirtaş doğru söylemiş.
    Cevapla
  • Erhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Tansu Çiller Mesut Yılmaz koalisyon hükümetleri Türk insanına siyaset dersi olarak okutulmalı... bir gecede bir açıklama ile hükümetlerin bittiği koalisyonlar gördük. Bırakın liderleri medyanın bir manşeti ile devirdiği koalisyonlar...RABBİM O KARANLIK GÜNLERİ BU MİLLETE BİR DAHA GÖSTERMESİN.
    Cevapla
  • Erhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Selahattin bey! yahu güldürme adamı tek başına iktidar mı Anayasayı rahatlıkla çıkarır? yoksa koalisyon mu? eğer bu seçimde Türkiye'de koalisyon hükümeti çıkarsa bir arpa boyu yol alınmadan en fazla 2 yıl sonra seçim var demek...çünkü koalisyon hükümütlerini görmüş ve bilen biriyim...Türkiye'de daha önce 2 haftalık koalisyon hükümetlerine de tanıklık etmiş biriyim...
    Cevapla
  • çiçek 9 yıl önce Şikayet Et
    seladdin bey barajı aşamazsanız herzaman ki gibi kırarız yıkarız vururuz öldürürüz demek istiyodur kendilerini kürt halkının haklarını savunanlar olarak görüyolar ya acaba belediyeleri faydalı ne yapmışlar görün artık kürt halkı görün siz görmezseniz Allah görür inş.barajı da geçemez eğer hdp yerine daha dürüst birileri gelirse ben bile oy veririm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi