Kılıçdaroğlu'ndan akla hayale sığmayacak vaatler

Türkiye, tam da 'Popülist seçim vaatleri' dönemini geride bıraktığını düşünürken, sahneye CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu çıktı.

Kılıçdaroğlu'ndan akla hayale sığmayacak vaatler
Kılıçdaroğlu'ndan akla hayale sığmayacak vaatler
GİRİŞ 20.04.2015 03:29 GÜNCELLEME 20.04.2015 03:33
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kılıçdaroğlu dün CHP’nin seçim beyannamesini açıkladı. Sıralanan vaatler, Cem Uzan'ın akıl ve mantık dışı söylemlerini akıllara getirdi. 

HÂLÂ BEDEL ÖDÜYORUZ

Ekonomistler, Türkiye gibi hassas ekonomik dengeler üzerine kurulu ülke ekonomileri için 'seçim öncesi verilen vaatlerin' ince elenip sık dokunulması gerektiğini söylüyorlar. Bilindiği gibi Türkiye, 2003 öncesinde verilen bu tür sözler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadı. O dönem verilen temelsiz vaatlerin sosyal güvenlik sisteminde açtığı yaralar hâlâ sarılmaya çalışılıyor. 

İMKANSIZ VAATLER YER ALDI

Parti liderlerinin ekonomiye yönelik vaatlerinin uygulanabilir olması gerektiğini söyleyen Bizim Menkul Değerler Ekonomisti Tuba Özay'a göre ''Ne yapılacağından ziyade nasıl yapılacağı çok daha önemli.'' Kredi kart borcunun silinmesinin 'imkansız' olduğunu da söyleyen Özay, ''Tamamının silinmesi mümkün değil. BTP lideri Haydar Baş'ın dediği gibi Asgari ücretin 5 bin TL’ye çıkarılması ise Türkiye’nin bütçesini çok zorlar. Kısa süre içinde devlet kasasının boşaltılması anlamına gelir'' diye konuştu.

FATURAYI TORUNLAR ÖDER

Ekonomistlerin üzerinde durduğu ana nokta şu; “Borcu silebilirsiniz. Bir-iki yıl ülkeyi yönete bilirsiniz. Ardından da bugün Yunanistan’ın düştüğü ‘ekonomik kaos’ içine sürüklenirsiniz. Bu atanın faturası ise çocuklarımızın hatta torunların sırtına yüklenir.” 

'BÜTÇEYİ ÇÖPE ATACAĞIM'

Hesap uzmanlarına göre ise CHP vaatlerini şöyle okumak gerekiyor: Seçim uğruna ekonomik kriz çıkarmaya, anne-babaların işsiz kalmasına razıyım. Türkiye’nin son 13 yıldaki en büyük başarısı olan bütçe disiplinini çöpe atacağım. Türkiye’yi hâlâ acılarla hatırladığımız 2001 krizine götürmeye hazırım!”

1.5 TL'LİK MAZOTTAN KAYIP 43.2 MİLYAR TL

Daha önce Cem Uzan’ın seçim vaadi olan "Mazot 1 TL" sözü, bu kez CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan geldi. Kılıçdaroğlu, "Mazotu 1.5 TL yapacağım" sözüyle büyük şaşkınlık yarattı. Şaşkınlığın nedeni şu: “Türkiye dışardan aldığı mazota litre başına 1.8 TL ödüyor. Kılıçdaroğlu özetle, "1.8 TL’den döviz ödeyerek aldığım mazotu 1.5 TL’ye satacağım" diyor.  Kaba bir hesapla "Türkiye’de her yıl, 3.90 TL litre fiyatıyla, yaklaşık 18 milyar litre (18 milyon ton) mazot satılıyor. Bunun değeri 70 milyar 200 milyon TL. Mazotun litresinin 1.5 TL olması durumunda bu değer 27 milyar TL’ye iniyor. Aradaki fark ve devletin kaybı ise 43.2 milyar TL’ye ulaşıyor.

ÇİFT MAAŞIN YÜKÜ 40 MİLYAR TL

Emekliye çift maaş ikramiye sözünün vatandaşa yıllık faturası 40 milyar lirayı buluyor. Ayrıca kredi kartı borç faizinin yüzde 80’inin silinmesinin ülke ekonomisine faturası da 12.5 milyar lirayı aşıyor. Bunların yanında, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi, 950 TL asgari ücretle çalışıyor. “Asgari ücret 1,500 TL” sözünün ülkeye faturası ise 5 milyon kişi üzerinden 3.5 milyar lira...

'OFSAYTI KALDIRACAĞIM' DİYEN BİLE OLDU

* Mazot 1 TL olacak! 
(Cem Uzan)
* Mazot 80 kuruş! 
(Haydar Baş)
* Mazotu 1.5 TL yaparım 
(Kemal Kılıçdaroğlu)
* Kim ne veriyorsa beş lira fazlasını vereceğim. 
(Süleyman Demirel)
* Her mahalleye trilyoner! (Tansu Çiller)
* Milli çizgi film endüstrisi! (Devlet Bahçeli)
* İki maaş ikramiye! 
(Kemal Kılıçdaroğlu)
* Ofsaytı kaldıracağım. 
(Besim Tibuk)

''ÜLKE YÖNETİMİNDEN BİRAZ DA OLSA ANLAMAK LAZIM''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Bir yanda bizim yaptığımız 2 milyon aileye 2,3 milyon tonluk yerli kömürün dağıtılması işi var, bir yanda da CHP’nin 'Biz doğalgaz dağıtacağız talebi var. Biraz ülke yönetiminden anlamak lazım. Biz doğalgazı dışardan ithal ediyoruz. Kömürü ise tamamen iç kaynaklardan… Vatandaş eğer bu tür vaatleri aldansaydı Genç Parti'nin zamanında yaptığı vaatlere çoktan aldanacağını düşünüyorum.” 

''ALLAH CHP'DEKİ EKONOMİSTLERE KOLAYLIK VERSİN''

Geçtiğimiz hafta CHP'nin çift maaş vaadiyle ilgili konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ''Akıl dahilinde olmak kaydıyla muhalefetle yarıştan zevk duyarız. Önceden de mazotu 1 TL yapacağız, 2 araba vereceğiz derlerdi. Bunu diyenleri vatandaş ciddiye almadı. Cevaplamaya bile değmez. Sadece bu vaadinin maliyetinin 40 milyar dolar olduğunu varsayarsak Allah CHP’deki ekonomistlere kolaylık versin'' demişti.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 17
  • Sezai Baydemir 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu sefer tekrar 28 Şubata kadar Erbakan ve Çiller Kasaları doldurdu. Bu sefer Cum.Başk. Demirel tekrar oyunu bozup,iktidar görevini Ana-Sol-D İktidarına verdi, ülkeyi iktidar değil, muhalefet yönetmiş oldu. Ve o muhalefet yine kasayı boşalttı ve Ülkeyi Ak Parti teslim aldı. Şimdi yine kasa dolduğu için, tekrar boşaltmak için ülkeyi yine teslim almayı hedefliyorlar
    Cevapla
  • Sezai Baydemir 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu sefer tekrar 28 Şubata kadar Erbakan ve Çiller Kasaları doldurdu. Bu sefer Cum.Başk. Demirel yine oyunu bozup,iktidar görevini Ana-Sol-D İktidarına verdi, ülkeyi iktidar değil, muhalefet yönetmiş oldu. Ve o planlı muhalefetten doğan iktidar yine kasayı boşalttı ve Ülkeyi Ak Parti teslim aldı.Anasol-M'de onların ara yiyicisi oldu.Yine ülkeyi krize getirdiler, esnaflar yazarkasaları kırdı,fırlattı Şimdi yine kasa dolduğu için, tekrar boşaltmak için ülkeyi yine teslim almayı hedefliyorlar ki, cepler dolsun, kasalar boşalsın, gelsin tekrar kara günler
    Cevapla
  • Sezai Baydemir 9 yıl önce Şikayet Et
    Mesut Yılmaz, Tansu Çiller’le iken Alaaddin Çakıcı ile işbirliği yapıp, hazine soyma işindeydi (hatta Çakıcı ile gizli telefon görüşmesi bile vardır) Sonra, Çiller Yılmazın bu işinden ürktü, Anayol hükümetini bıraktı, Erbakan’la Refahyol iktidarına başladılar, ekonomiyi güzelce toparladılar.
    Cevapla
  • devamı 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu sefer tekrar 28 Şubata kadar Erbakan ve Çiller Kasaları doldurdu. Bu sefer Cum.Başk. Demirel tekrar oyunu bozup,iktidar görevini Ana-Sol-D İktidarına verdi, ülkeyi iktidar değil, muhalefet yönetmiş oldu. Ve o muhalefet yine kasayı boşalttı ve Ülkeyi Ak Parti teslim aldı. Şimdi kasa yine dolduğu için, tekrar boşaltmak için ülkeyi yine teslim almayı hedefliyorlar
    Cevapla
  • Sezai Baydemir 9 yıl önce Şikayet Et
    Tabi, kasa dolunca, onlara boşaltmak kolay geliyor. Bu hep böyle olmuştur:
    Cevapla
  • bacar 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin 2015 bütçesi 473 milyar TL. Kılıçdaroğlu'nun vaatlerinin sadece bir kısmının toplamı bile 250 milyar TL.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!