Berktay: CHP askerin darbe yapmasını bekledi

CHP ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halil Berktay, CHP’nin 2007’ye kadar askerin darbe yapmasını beklediğini savundu.

Berktay: CHP askerin darbe yapmasını bekledi
Berktay: CHP askerin darbe yapmasını bekledi
GİRİŞ 24.04.2015 12:25 GÜNCELLEME 24.04.2015 12:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Elif Çakır’ın sunduğu Ülke TV’de yayınlanan Söz Bitmeden programının konuğu Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay, AK Parti’nin nasıl iktidara geldiğine ilişkin tarihsel süreci anlattı.

Berktay şöyle konuştu; “Tarihte bazen bir şeyler tükenir çözümü ya da alternatifi hemen ortaya çıkmaz. Araya bir fasıl girer. Türkiye’de jön Türk ve Kemalist devrimden gelen modernist, yukarıdan aşağı modernleşmeci otoriter Türk milliyetçiliği aslında 80’lerin başlarında tükenmişti. Laik ve beyaz Türkler’in kendini liberalize etme çoğulcu bir demokratik projesine dönüşmesi ve toplum sözleşmesi kapasitesi kalmamış meğerse.”

‘‘ÖZAL ANAP’I TERK ETTİ, TÜRKİYE 10 YIL KAYBETTİ’’

Türkiye’nin Turgut Özal’ın ANAP’tan ayrılmasıyla birlikte kayıp bir 10 yıl yaşadığını söyleyen Halil Berktay, vesayet denilen şeyin çehresinin 1990’lar olduğunu vurguladı. Berktay, “1980’ler Turgut Özal ve ondan sonra 1990’ların giderek küçülen ve daralan koalisyonlar ile geçmesi kayıp bir 10 yıldır. Turgut Özal’ın ANAP liderliğini terk ettiği andan itibaren 2002’ye kadar geçen 10 yıl Türkiye için kayıptır. Vesayet dediğimiz şeyin çehresi aslında tam 1990’lardır. Kah Doğru Yol Partisi, kah küçülen ANAP ve DSP arkasında silahlı kuvvetler desteği ile AK Parti’ye karşı son bir barikat kurulmak istedi. Fakat Türkiye, geçmiş tecrübelere dayanarak bir alternatif çıkardı.” dedi.

‘‘AK PARTİ TURGUT ÖZAL’IN YAPTIĞI HATAYI YAPMADI’’

AK Parti’nin 13 yıldır iktidarda kalmasının büyük başarı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Halil Berktay, Turgut Özal’ın yaptığı hatayı AK Parti’nin yapmadığını vurguladı. Berktay, “AK Parti, modernizasyonun da demokrasinin de İslam ile bağdaşabilirliği üzerine yeni bir programı başardı. Bir hareket ve bir parti olarak birliğini koruyarak başardı. Özal’dan farklı olarak bunu başarmıştır. Turgut Özal bir parti ve örgüt adamı değildi. O nedenle Anavatan Partisi’ni bir bütün olarak tutmaya özen göstermedi. Dolayısıyla Özal’dan sonra ANAP çok kolay dağıldı. AK Parti bu hatayı yapmadı. Darbe tehditlerine rağmen, her türlü fraksiyonlara rağmen partiyi sağlam tutmayı başardı. 13 yıllık devamlılık başka şeylerle açıklanamaz.” ifadelerini kullandı. 

‘‘CHP AK PARTİ’Yİ GELİP GEÇİCİ OLARAK DÜŞÜNDÜ AMA YANILDI’’

CHP’nin bugüne kadar seçimleri neden kaybettiği sorusunu cevaplayan Berktay, 13 yıllık AK Parti iktidarı boyunca muhalefetin hiçbir alternatif üretemediğini vurguladı. Berktay şunları kaydetti, “13 yıl muhalefetin hiçbir alternatif geliştiremediği 13 yıl oldu. Hala daha devam ediyor. 2007 ve 2008’e kadar CHP muhalefeti Deniz Baykal döneminde hayasızca bir darbecilikle geçirdi. 2007’ye kadar bayrak ve cumhuriyet mitinglerini organize ederek, son derece açık biçimde asker bekleyerek geçirdi. AK Parti’nin yaptığı icraatlara karşı bir politika geçiremedi. Çıkan her bir yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüren bir partiydi. Muhalefeti bırakıp, soluğu Anayasa Mahkemesi’nde alan bir partiydi. CHP, AK Parti’yi gelip geçicidir diye düşündü ama yanıldı. 13 yıl sonunda Türkiye’de siyaset normalleşti. AK Parti’nin gerçek bir merkez sağ partisi olduğu kesinlik kazandı. AK Parti’nin gelip, geçici bir parti olmadığı Türkiye’nin siyaset sahnesinin kalıcı bir parametre olduğu ortaya çıkınca CHP’nin kafasında dank dedi. Ama hala daha bir şey üretebilmiş değil. CHP’de düşünsel bir dönüşüm olduğunu göremiyorum.”

YORUMLAR 5
  • karagöz 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim güzel Türkiyem uyandı...artık...
    Cevapla
  • VATANDAŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    chp hala bekliyor...
    Cevapla
  • sancar 8 yıl önce Şikayet Et
    şimdide soykırımı savunan kişilerden mi medet umuyorsunuz..
    Cevapla
  • Mustafa Rüstem 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu meded ummak değil. İnsanlar farklı konularda farklı düşünebilir. Dahası, İsrail'i ve ABD'yi otorite olarak görüp onlardan hakikaten meded umanların bu konuda konuşabilmeleri ancak ve ancak pişkinlik ve ahlak düşkünlüğüdür.
    Cevapla
  • MUHENDIS 8 yıl önce Şikayet Et
    darbe sonunda ıkdıdar oldukları için mi ACABAA?. artık ne vaad ederlerse etsın mıllet onları tanıyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?