Demirtaş,1915'te ölen Ermeniler için Fatiha okudu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp Fatiha suresini okudu.

Demirtaş,1915'te ölen Ermeniler için Fatiha okudu
Demirtaş,1915'te ölen Ermeniler için Fatiha okudu
GİRİŞ 24.04.2015 18:25 GÜNCELLEME 24.04.2015 18:40
Bu Habere 128 Yorum Yapılmış

Demirtaş, "Yüzyıldır, 1915 yılından bu yaşanan İttihat Terakki siyasetinin o dönemki anlayışın bu topraklara mal ettiği bu onursuzluğu omuzumuza yıkmaya çalışıyorlar. Bırakın önce taziyemizi kurup yasımızı tutalım sonrası çok kolay olacak" dedi. 

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi'nde bulunan ve terk edildiği için harabeye dönen Surp Sarkis Ermeni Kilisesi'nde, 1915 yılındaki olaylarda yaşamını yitiren Ermenileri anma töreni düzenlendi.

Diyarbakır'ın yan sıra İstanbul ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden gelen ve Mardinkapı Semti'nde toplanan Ermeniler, Süryaniler ve Keldanilere HDP, DBP, İHD, Diyarbakır Barosu ve bazı Sivil Toplum örgütleri ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile belediye başkanları da destek verdi.

Mardinkapı'dan Alipaşa Mahallesi'ndeki Sur Sarkis Ermeni Kilisesi'ne kadar yürüyen grup ellerinde mor menekşe çiçeğinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı. Harabe durumda bulunan kilisenin bahçesindeki üç duvar üzerinde 1915 yılında öldürülen Ermenilerin fotoğrafları ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice, 'Biz kırıldık, hangi dağda menekşeler çoğaldı. Bir çığlığın yüz yılı 1915-2015. Ermeni soykırımı' yazılı afişler asıldı.

"SOYKIRIM TARTIŞMASINDAN ÖNCE CENAZEYİ KALDIRALIM"

Anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yüzyıl önce bu topraklarda insanlık tarihinin en büyük trajedisinin, Ermeni soykırımının yaşandığını iddia ederek, "Yüzyıl önce bu topraklarda yaşanan insanlık tarihinin en büyük trajedisinin Ermeni soykırımı anmasındayız. Öyle sanıyorum ki, soykırım mıydı, değil miydi? Diasporanın amacı nedir, ne değildir? Bütün bu tartışmaların ve bütün bu laf kalabalığının arasında en fazla gözden kaçırtılmak istenen veya gözden kaçırdığımız, daha yasını tutmamış bir halk var ortada. Bırakın nasıl tanımlanması gerektiği tartışmasını, önce birlikte bir yas tutmayı öğrenelim. Çünkü yüzyıldır bu acıyla yaşayan ve taziyesini kuramamış, daha acısını ortaklaştıramamış, bir halka ölünün, yerdeki cenazenin nasıl öldüğü, nasıl öldürüldüğü tartışmasını dayatmak çok acı bir durum. Bu topraklarımızın kültürüne de bize de yakışmaz. Gönül isterdi ki, bugün Türkiye'nin bütün kentlerinde el ele, bütün şehirlerinde yürek yüreğe tutuşmuş omuz omuza durmuş, Edirne'den, Ardahan'dan, Trabzon'a, İzmir'e,Hakkari'ye kadar her yerde birlikte, alanlarda yas tutabilsin. Soykırım mı, değil mi tartışmasını siyasetin sığ sularına terk ederek, önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilsek, keşke bunu başarabilsek" dedi.

Demirtaş şöyle devam etti: "Bırakın acımızı önce yüreğmiz de yaşayalım, bırakın önce taziyemizi kurup yasımızı tutalım sonrası çok kolay  olacak. Ve hakikatle yüzleşmek, geçmişle yüzleşmek hiç korkulacak bir şey değilmiş o zaman daha iyi görecek ve anlayacağız. Burada aramızdaki Ermeni, Süryani, Ezidi dostlarımıza buranın yerli halkları olan bu değerli dostlarımıza acılarının önünde saygıyla eğildiğimizi partim adına tarihsel acıyı paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz. Bir Müslüman olarak buradaki Müslüman arkadaşlarımı da o ruhlar için bir Fatiha okumaya davet ediyorum." 

Demirtaş'ın Fatiha okuma çağrısı üzerine, anmaya katılan Müslümanlar hep birlikte Fatiha suresini okurken, Ermeniler ise dua etti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 128
  • mehemet 8 yıl önce Şikayet Et
    bunlarin üzerine FATIHA farz deyil
    Cevapla
  • ascara 8 yıl önce Şikayet Et
    ne okudu acaba?
    Cevapla
  • çataklı 8 yıl önce Şikayet Et
    Demirtaş gitsin taşbucak katliamının hesabını versin
    Cevapla
  • hakan aras 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Tövbe ya RABBİM.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Alçakça anlaşmayı duyurdu!