Gür: İki partinin kaderi bu oylara bağlı!

A&G Araştırma sahibi Adil Gür, 2015 genel seçimlerinde yurtdışı oylarının iki partinin sonucunda belirleyici olacağını söyledi.

Gür: İki partinin kaderi bu oylara bağlı!
Gür: İki partinin kaderi bu oylara bağlı!
GİRİŞ 09.05.2015 12:43 GÜNCELLEME 09.05.2015 12:51

Adil Gür, yurtdışı oylarının iki partinin kaderine etki edeceğini söylüyor, bunlardan biri iktidar partisi AK Parti, diğeri ise Türkiye'deki baraj problemini aşmaya çalışan HDP.

Son zamanlarda çok fazla araştırma ve araştırmacının anket sonucu açıkladığını belirten Adil Gür, firmasının ismini vererek gündeme gelmek isteyen araştırmacılardan da şikayetçi. Türkiye'de hiçbir araştırma şirketinin cebinden para ödeyerek anket yapma lüksünün olmadığını belirten Gür, bu şekilde açıklama yapan araştırmalara tereddütle yaklaşılması gerektiğini söyledi.
  
-Adil Bey, biz hep partilerin Türkiye'de alacağı oyları konuşuyoruz ama partilerin çoğu şu an yurtdışında çalışmalar yapıyor, bu seçim ne kadar önemli yurtdışı?
 
SEÇİMİN KADERİNİ YURTDIŞI OYLAR BELİRLEYECEK
 
Yurtdışında 2 milyon 800 bin kadar seçmen var ve ayın 8'inden (Mayıs) itibaren oy kullanmaya başlıyorlar. Türkiye'de, televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde herkes Türkiye'deki oyları konuşuyor ve araştırmalar şu kadar anket yaptık, parasını cebinden ödedik, şu kadar kişiyle görüştük, oy oranları budur diye demeç veriyorlar. Halbu ki bu seçimde seçimin kaderini yurtdışındaki oylar belirleyecek.
 
OYLAR DAHA RAHAT KULLANILACAK
 
Türkiye'de 53 milyon küsur seçmen var, yırtdışında da 2 milyon 800 bin küsur seçemn var. Yani seçmenin yaklaşık 5.3'ü yurtdışında yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışındaki seçmenin çok küçük bir bölümü sandığa gitti, bunun iki temel nedeni vardı, birincisi; randevulu sistemdi, bu sistem insanlar için zor bir durumdu, başka şehirlerden, başka kasabalardan gelip oy kullanmak insanlar için zor bir işti. Bu seçimde bu randeu sistemi kaldırıldı, seçmen listesinde adı olan her Türk vatandaşı yurtdışında oyunu rahatça kullanacak, sadece kullanmakla kalmayacak, Türkiye'de kampanya yürüten tüm siyasi partiler yurtdışında seçmeni sandığa götürebilmek için de ellerinden geleni yapacaklar. Zaten bugüne kadar haberlerde gördüğümüz kadarıyla tüm siyasi parti liderleri, yurtdışında mitingler toplantılar yapıyorlar, yani yurtdışındaki oyların farkındalar.
 
AK PARTİ VE HDP'NİN KADERİ DE BUNA BAĞLI
 
İkinci neden, Türkiye'de seçimin galibinin aylar öncesinden belli olmasıydı. Yani, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda kazanacağı konusunda Türkiye'de hiç farklı ses yoktu, herkes hemfikirdi. Bu nedenle hiçbir parti yurtdışındaki seçmene fazla asılmadı. Yani, iktidar partisi de asılmadı. Halbuki şimdi Türkiye'deki toplam seçmenin yüzde 5'i yurtdışında yaşıyor diyoruz ve bu seçimde yüzde 0.5, yüzde 1, yüzde 1.5 o kadar önemli ki, bunun için tüm siyasi partiler yırtdışındaki seçmenlere yöneldiler. AK Parti'nin Türkiye genelinde aldığı oyun üzerine şayet yurtdışında yüksek oy alır ise, Türkiye genelindeki ortalamasını yüzde 1-1.5 düzeyinde yükseltecek bir taban var. Yine, yüzde 10 ülke barajını geçme iddiasında olan HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği, hangi oranda geçeceği konusunda yine yurtdışındaki seçmenler belirleyici olacak. Biz hep Türkiye'deki seçimleri konuşuyoruz ama 30 yıla yakın bir süredir kamuoyu araştırmaları yapan, seçmenin nabzını tutan biri olarak ben bu seçimin sonucunu ve seçimin kaderini yurtdışındaki seçmenlerin belirleyeceğini düşünüyorum.
 
-Peki, sizce yurtdışındaki en şanlı parti kim, hangi parti daha fazla oy alacak? 
 
YURTDIŞINDA İKİ PARTİ ŞANSLI 
 
Yurtdışında, firmaların, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yaptığı araştırmalara bakıldığında, yurtdışındaki oylarda en şanslı iki partinin AK Parti ve HDP olduğunu düşünüyorum. AK Parti'nin asgari yüzde 50'nin üzerinde bir oy alacağını düşünüyorum. Onun için Türkiye'de herkes hesabını yaparken, biz araştırmacılar bunun hesabını yaparken sadece yurtiçindeki değil yurtdışındaki oyları da ve bu oyların toplam oya etkisini konuşmalıyız diye düşünüyorum. İkinci bir şanslı parti de HDP, hem daha örgütlü hem de Türkiye'de yüzde 10 gibi bir barajı geçme iddiasında olan bir parti olduğu için motivasyonu daha yüksek. Br taraftan tek başına iktidara devam etmesini isteyen AK Parti seçmeni, ikinci olarak da baraj geçme iddiasında olan HDP'nin barajı geçmesine katkı sunmak için HDP' seçmeninin yurtdışında daha fazla sandığa gideceğini düşünüyorum. Yurtdığında alacakları oylar Türkiye'de alacakları oylara çok ciddi katkılar sunacaktır, 7 Haziran akşamı seçim sonuçları açıklandığında bunu net bir şekilde göreceğiz. 7 Haziran akşamı Türkiye'deki oylar sayıldıktan sonra, yurtdışı oylar açılıp üstüne eklendiğinde dengeler değişebilir. Oradaki yüzde 5'lik seçmen dengeleri değiştirebilecek güçtedir diye düşünüyorum.

KAYNAK: İNTERNETHABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor