Simav'ın Kuşulu Köyü'nde yine sandığa gidilmedi

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 2011'de köye dönüşen Kütahya’nın Simav ilçesinin eski Kuşu beldesinde 1448 seçmen oy kullanmaya gitmedi.

Simav'ın Kuşulu Köyü'nde yine sandığa gidilmedi
Simav'ın Kuşulu Köyü'nde yine sandığa gidilmedi
GİRİŞ 07.06.2015 16:52 GÜNCELLEME 07.06.2015 16:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belde statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya’nın Simav ilçesinin eski Kuşu beldesinde bugün sabah saatlerinde kurulan 4 sandık yine boş kaldı, bin 448 seçmen oy kullanmaya gitmedi.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belde statüsünü kaybederek köye dönüşen Kuşu’da seçmenler, 30 Mart Yerel seçimleri, 1 Haziran’daki tekrarlanan muhtarlık seçimi ile 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından bu günkü milletvekili seçiminde de sandığa gitmeyerek dertlerini, sıkıntılarını bir kez daha hükümet ve devlet yetkililerine iletmeye çalıştı.

Son yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atanmıştı.

Ancak bu atama, 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla geçen 1 Haziran'da, bin 502 seçmenin bulunduğu Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı.

Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulu'lar yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı.

Geçen 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulu'ların belediyelik haklarının geri verilmemesi halinde bundan sonra yapılacak seçimlerde de sandığa gitmeyeceği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muhtar Vekili Feridun Aktay, "Simav 19 Mayıs 2011'de 5.9'luk depremle sarsıldı. Çok sayıda bina ağır ve orta hasar gördü. Vatandaşlar panik içinde ikamet ettikleri yerleri geçici bir süreliğine terk etti.

Daha sonra ise tekrar ikamet ettikleri yerlere döndü. Şimdi nüfusumuz 2 binin üzerine çıkınca vatandaş haksız yere elimizden alınan belde belediye hakkımızın tekrar geri verilmesini istiyor.

Bu yüzden de bundan önceki üç seçimi boykot ederek sandık başına gitmedi. Hakkımızı aramak için mahkemelere başvurduk. Ankara’da 10'uncu İdare Mahkemesinin yanı sıra 16'ıncı İdare Mahkemesi'nde iki dava açıldı.

Avukatlarımız, 152'nci madde kapsamında davaların sonucunun lehimize olabileceği yönünde görüş bildiriyorlar, bizlerde sabırla davaların sonucunu bekliyoruz” dedi.

BELDE HAKLARININ GERİ VERİLECEĞİNE İNANIYOR

Kuşu halkının haksız yere ellerinden alınan belde hakkının geri döneceğine inandığı için bu güne kadar gerçekleşen seçimlerde yasal çerçevede kalmak kaydıyla sandığa gitmeyerek seslerini duyurmaya çalıştığına inandığını ifade eden Muhtar Aktay, “Bütün vatandaşlarımız bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu günkü milletvekilliği seçiminde de sandığa gitmeyerek seslerini hükümet ve devlet yetkililerine duyurmaya çalışıyor.

Bu yapılanın herhangi bir boykot veya baş kaldırma olarak algılanmaması gerekiyor. Tüm vatandaşlarımız haklı olduğunu duyurmaya çalışıyor.

Bir gün hükümet veya devlet yetkililerinin sesimizi duyup 63 yıllık belediyelik hakkımızı geri vereceğine inanıyoruz. Bu inançla belediyemizin hiçbir sistemine, hatta tabelasına bile dokunmadık. Belediyeliğimizin tekrar geri döneceğine inancımız tam.

Belediyeliğimiz geri gelince de 4 dönemdir gitmediğimiz sandık başına giderek hem belediye başkanımızı hem de dört muhtarımızı seçeceğiz. Bu inançla mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Kuşu sakinlerinden Murat Güntaş (51), "Kuşu halkı olarak haksız yere elimizden alınan beldeliğimizin geri verileceğine inanıyoruz. Bu yüzden de yasal çerçevede kalmak kaydıyla tüm köy halkı olarak sandığa gitmiyoruz. Amacımız sesimizi duyurmak” dedi. Emekli öğretmen Şahap Aydoğdu (67), “Oy kullanmadığımız için üzgünüz.

Seçmek istediğimizi seçemiyoruz. Ancak Kuşu’nun beldelik hakkı daha önemli. Çünkü beldelik hakkımızın haksız bir şekilde elimizden alınarak köye dönüştürülmemizi içimize sindiremiyoruz. Beldelik hakkımız geri verildiği takdirde bundan sonraki seçimlerde sandığa koşa koşa gideriz” diye konuştu.

Bir diğer Kuşu sakini Hatice Dumlupınar (68) ise, “Belediyeliğimiz geri verilinceye kadar seçimlerde oy kullanmayacağız. Bunu herkesin bilmesi lazım. Bu durumu herkesin kabullenmesi lazım” şeklinde konuştu. Hatice Akpınar isimli vatandaş (69), “Belediyelik gelmediği sürece oy yok. Kimse aksini düşünmesin. Oy yok” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 1
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim yasalara uyacaksınız. Nüfusunuz yasal sınırın altına düştüğü için köye dönüşmüşsünüz. devlete baş kaldırılmaz.bunu bileceksiniz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!