CHP'den Ak Parti ile koalisyon açıklaması

TBMM Başkanlığı için Deniz Baykal'ın adaylığını açıklayan CHP'de, koalisyon ortaklığı tartışmalarında AK Parti ön plana çıkıyor.

CHP'den Ak Parti ile koalisyon açıklaması
CHP'den Ak Parti ile koalisyon açıklaması
GİRİŞ 24.06.2015 16:26 GÜNCELLEME 24.06.2015 16:26
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, CHP-MHP ve HDP'li  seçeneklerin "zor şans" olarak ortaya çıkması, Ak Parti-CHP seçeneğini  güçlendirdi.

CHP'de kimi isimler, bu seçeneğe temkinli yaklaşırken, bazı  yöneticiler de CHP'nin 14 ilkesi çerçevesinde bu koalisyonun kurulabileceğini  belirtiyor. CHP'li çoğu milletvekili ise "partinin uzun yıllar iktidardan uzak  olduğu ve bu şansın iyi değerlendirilmesi gerektiği" görüşünü savunuyor.

Koalisyon tartışmalarının başlamasıyla önce belediye başkanları  ardından da il başkanları ile toplantı yapan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, son  olarak da milletvekilleriyle bir araya geldi.

Milletvekillerinden koalisyon görüşmeleri sırasında tam yetki alan  Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmelerdeki önceliği ise partinin belirlenen 14 ilkesi.  Kılıçdaroğlu'nun bu ilkelere "evet" diyen partilerle bir koalisyondan yana  olacağı ifade ediliyor.

"Önceliğimiz yüzde 60 blokundan yana"

AA muhabirinin koalisyon tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtlayan  Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ise parti olarak hiçbir partiye  kapılarını kapatmadıklarını belirtti. Bekaroğlu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun  açıkladığı 14 ilke çerçevesinde bütün partilerle koalisyon yapılabileceğini dile  getirdi.

CHP'nin önceliğinin "yüzde 60'lık bloktan" yana olduğunu vurgulayan  Bekaroğlu, "Sayın Bahçeli'nin tutumu, böyle bir koalisyonu imkansız hale  getiriyor. Bu tutum devam edecekse, Sayın Bahçeli tutumunu değiştirmeyecekse  böyle bir koalisyon 'olmayacak' demektir. Bundan sonra ne kalıyor? Adalet ve  Kalkınma Partisi koalisyonları kalıyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümeti kurma görevini  vermesinin ardından koalisyon görüşmelerinin başlayacağını anımsatan Bekaroğlu,  CHP'nin 14 ilke çerçevesinde, verimli çalışmalar yapabileceği bir koalisyonun  içinde yer alabileceğini bildirdi.

AK Parti ile koalisyon

"İkili temaslar ve yoklamalar" dışında, "Şu koalisyon kuruluyor"  denilebilecek bir gelişmenin henüz olmadığını belirten Bekaroğlu, şöyle devam  etti:

 "CHP hiçbir partiye kapılarını kapatmıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi,  CHP ile koalisyon yapacaksa iki parti bazı konularda uzlaşacaklar. Adalet ve  Kalkınma Partisi'nin koalisyon için, 'şu konular olursa' diye, kamuoyuna deklare  ettiği bir şey yok ama CHP'nin var. İşte bu 14 madde. 1982 Anayasasını  değiştirebilecek, hukuk devletiyle ilgili problemleri giderilebilecek, sosyal  devletle ilgili seçim vaatlerimizi gerçekleştireceğimiz bir koalisyon içinde yer  alırız. Bunlar AKP ile oturulup henüz konuşulmadı. Dolayısıyla şu anda CHP-AKP  koalisyonuyla ilgili çok kesin, net söylenecek bir şey yok."

"Baykal'ın seçilmesi kurulacak koalisyonu kolaylaştırır"
 
CHP'nin Merkez Yönetim Kurulu'nun, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı  TBMM Başkanlığına adayı olarak gösterdiğine işaret eden Bekaroğlu, Baykal'ın aday  gösterilmesinin, herhangi bir koalisyonun sonucu olmadığını söyledi.

Bekaroğlu, Baykal'ın TBMM'de başkan seçilmesinin, kurulacak bir  koalisyonu kolaylaştırıcı rol üstleneceğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Ya akp ve mhp kursun yada erken seçim.
    Cevapla
  • ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence.anketler.yalansoyluyor.akp.mhp.kursun.kuramasalar.secime.giderler Ozaman.akp.yuzde.60.oy.alir Buulkeye Baskanlik.sart.busistemyaramaz
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    chp ile koalisyonu akp secmenler iyi karsilamazlar...
    Cevapla
  • Aykut 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz birazda chp'ye inat olsun diye ak parti'yi destekliyoruz. Şimdi eğer ak parti chp ile koalisyon yaparsa bizim için bitti demektir.
    Cevapla
  • king 8 yıl önce Şikayet Et
    bence akp kımse ıle kurmaması gerekır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi