AK Parti'de sürpriz plan! Kimler veda edecek?

AK Parti, sonbaharda yapılacak olağan kongresinde partinin çok tartışılan ‘3 dönem’ kuralını kaldırmaya hazırlanıyor.

AK Parti'de sürpriz plan! Kimler veda edecek?
AK Parti'de sürpriz plan! Kimler veda edecek?
GİRİŞ 25.06.2015 10:18 GÜNCELLEME 25.06.2015 14:31
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

AK Parti, sonbaharda yapılacak olağan kongresinde partinin çok tartışılan ‘3 dönem’ kuralını kaldırmaya hazırlanıyor.

Seçim sonuçlarının tek başına iktidar olanağı vermediğinin ortaya çıkmasıyla AK Parti içinde en çok konuşulan konuların başında, koalisyon seçeneklerinin yanı sıra olası bir seçimde 3 dönem kapsamına girecek milletvekillerinin durumu var. 70 kadar 3 dönemlik milletvekilinin siyasete veda etmesine seyirci kalan 2 dönemlik milletvekilleri, şimdi sürecin kendi aleyhlerine işlemeye başlaması üzerine bu konuda kulis yapmaya başladılar.

KONGREDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Eylül ayında yapılması öngörülen kongrede, aylardan beri tartışılan 3 dönem kuralının kaldırılması konusunda, parti içinde ciddi bir hazırlık yapıldığı öğrenildi. Partinin tüzüğünde yer alan ve “3 dönem milletvekili seçilenlere 1 dönem ara verme zorunluluğu” getiren kuralın kaldırılması için seçimlerden önce girişim olmuş, ancak Babakan Ahmet Davutoğlu, “Ben de kaldırılmasından yanayım ama şu an zaman uygun değil” demişti. Bu nedenle, 3 dönem kuralına takılan 70 milletvekili bu seçimde listeye konulmadı. Ancak hükümet kurulamaması durumunda erken seçim gündeme gelirse, partinin 2 dönemlik 30 milletvekili 6 ay geçmeden 3 dönemlik olacak ve listeye giremeyecek. 2 dönemlikler, “Erken seçim olursa bu dönem sayılmasın” kulisi yapmaya başladılar.

Parti kurmayları, tartışmaların yeniden yaşanmaması için çok tartışılan bu kuralın kaldırılmasının gündeme gelebileceğini belirttiler.

Sistem aynen devam ederse, 7 Haziran seçimlerinde listeye konmayan 3 dönemlikler, 1 dönem ara vermiş sayılacaklar ve yeniden aday olabilecekler.

KİMLER VEDA EDEBİLİR

Olası bir erken seçimde Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin, Faruk Çelik, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Nimet Baş, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli, Mehdi Eker, Mevlüt Çavuşoğlu, Bekir Bozdağ ve Ömer Çelik gibi isimlerin de aralarında yer aldığı 3 dönemlik eski ağır topların milletvekilliği için önleri açılacak.

Buna karşılık tüzük değiştirilmezse, kabine üyeleri Mehmet Şimşek, Mehmet Müezzinoğlu, Veysel Eroğlu, İdris Güllüce, Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan, Fikri Işık’ın yanı sıra, Ahmet Aydın, Ahmet İyimaya, Necdet Ünüvar, Ayşe Nur Bahçekapılı, Öznur Çalık, Süreyya Sadi Bilgiç, Recai Berber gibi isimler 3 dönem engeliyle karşılaşacaklar.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 40
  • van 8 yıl önce Şikayet Et
    Yaşlı annemin dualarindasin...dualarimizdasin reis
    Cevapla
  • Isa (Hollanda'dan) 8 yıl önce Şikayet Et
    7. Kusuruma bakmayin yazdiklarim daha yeni onaylandigi icun yeni fark ettim, ben 1. yazinin sonunda asgari ucreti yazmistim ama bu maalesef silinmis sanirim. Tekrar belirtmek isterim. Hollanda'da 23 yas ustu kesim en cok kazanan kesim oldugu icun onlarin asgari ucretini belirtecegim ama ondan once sunu soylemem lazim: Hollanda'da asgari ucret BRUT olarak hesaplandigi icun bende size BRUT asgari ucreti belirtmek mecburiyetindeyim. 23 yas ustu asgari ucret senede BRUT 18.000 euro'dur. ( Birde bir sifir fazla yazmisim kral'in aldigi paraya bunu duzelteyim; Kral: 5.300.000 euro yani 5.3 milyon euro senelik para aliyor)
    Cevapla
  • Isa (Hollanda'dan) 8 yıl önce Şikayet Et
    6. Lutfen bu mubarek ayda hamd ve sukur edelim ve Sayin Recep Tayyip Erdogan'a dua edelim ve destek verelim, verelim ki perisan olmasin Turkiyemiz. Reisi Cumhur icin dedikleri ve yazdiklarinin hepsi onu yildirmak ve Turk Milleti nezdinde kucuk dusurmek icindir. Temellerin hepsi daha atilmadi daha yeni Anayasa ve Basbakanlik sistemine gecis var bunlar olmadan Turkiye hala kalkinmis sayilmaz cunku yapilanlar hersey bunlar olmadan cok basit geri dondurulebilir ve eski turkiye geri gelir. Yani Hollanda gibi dis mihraklara kole olan bir ulke. Saygilar, Isa
    Cevapla
  • Isa (Hollanda'dan) 8 yıl önce Şikayet Et
    5. Tum Avrupa ve Dunya Turkiye'yi durdurmanin formulu olarak Sayin Recep Tayyip Erdogan'i yok etmek oldugu konusunda hemfikir. Nasil olurda Turk Milletimiz bunu gormez veya gormemezlikten gelir anlamiyoruz bizler. Atamiz 2. Abdulhamidhan dan bu yana boyle dusmanca tavir ilk kez zuhur etti, Bilenler bilir 2. Abdulhamidhan'in muhtesemligini ve neler yapip yapmak istedigini. Su an Sultanimizin cogu projeleri ya gerceklestirildi ya da Allah'in izni ile yapim ve proje asamasinda. Bunu gerceklestiren Sayin Recep Tayyip Erdogan'dir.
    Cevapla
  • Isa (Hollanda'dan) 8 yıl önce Şikayet Et
    4. Sunu da bilmekte yarar vardir: Hollanda Avrupanin en iyi sosyal kanunlari olan ulkedir. Bu yazdiklarimi hemen inkar etmeden ve yalan demeden bir arastirmanizi rica ederim. Maalesef Turkiye'de Avrupa dendimi cennet ile mukayese edilir ama bu bir masaldir. Burada yasamak maddi yonden ayni Turkiyede zor oldugu gibi zordur. AKP ve Sayin Recep Tayyip Erdogan'in kiymetini bilin lutfen cunku Mevlam bir daha boyle bir lider hayatimiz boyunca cikartmaya bilir ve tarih'te cok az geldigi bir gercektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!