Deniz Baykal'a kötü haber: Yönetir ama...

AK Parti'nin hukukçularına göre; oturumu Deniz Baykal yönetebilir ancak başkanlık seçimlerinde oy kullanamaz.

Deniz Baykal'a kötü haber: Yönetir ama...
Deniz Baykal'a kötü haber: Yönetir ama...
GİRİŞ 28.06.2015 13:37 GÜNCELLEME 28.06.2015 13:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Geçici Meclis Başkanı ve CHP adayı Baykal'ın seçim günü ne yapacağı tartışılıyor. Meclis'in hukukçuları konu üzerinde çalışırken AK Parti de kendi görüşünü açıkladı: Baykal, seçim günü oturumu yönetebilir ancak mevcut durumda kalıcı başkanın bütün yetkilerine sahip olduğu için oy kullanamaz... Meclis Başkanlığı seçimi için geri sayım başladı. 30 Haziran Salı günü öncesi her parti kendi adayını belirledi. İlk iki turda sonuç alınmazsa 3. ve 4'üncü tur seçimler, 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Yenisi seçilene kadar Meclis'in geçici başkanlığını yürüten Deniz Baykal, aynı zamanda Meclis Başkanlığına aday olunca ilginç bir tartışma başladı. Baykal, adaylığı sebebiyle oturumu yönetip yönetemeyeceği konusunda Meclis'in hukukçularından bir çalışma istedi. AK Parti'ye göre; bu konuda herhangi bir kafa karışıklığı söz konusu değil. Baykal geçici başkan sıfatıyla oturumu yönetebilir ama kürsüde olduğu için oylamalara katılamaz. 

AK Parti'nin hukukçularından İstanbul milletvekili Mehmet Doğan Kubat, tartışmayı gazetemize şöyle değerlendirdi: "İçtüzük gereği sayın Baykal, şu anda kalıcı başkanın bütün yetkilerini kullanıyor. Bu kapsamda kalıcı başkanın tabi olduğu sınırlamalar geçici başkan için de geçerli olacaktır. İçtüzükte Meclis başkanının tarafsızlığı nedeniyle oylamalara katılamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda oturumu yönetse de yönetmese de oy kullanamaz. Bu kural Meclis Başkanvekilleri için geçerli değildir. Örneğin, oturumu yöneten bir başkanvekili o birleşimde oy kullanamaz ama daha sonra yerine başka biri geçerse katılma yasağı olmaz. Baykal'ın durumu farklı. Baykal, Meclis Başkanvekili değil, geçici başkan sıfatı taşıyor." Eğer bu görüş kabul görürse, Baykal kendisinin aday olduğu Meclis Başkanlığı seçimlerinde oy kullanamayacak. Yine AK Parti'ye göre; geçici başkanın mazeret bildirip kürsüye çıkmaması durumunda Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi Genel Kurul'u yönetecek. Bu durumda, Baykal kürsüye gelmezse yerine AK Parti Şanlıurfa milletvekili Seyit Eyyüpoğlu'nun oturması gerekiyor. 

KAYNAK: TÜRKİYE
YORUMLAR 3
  • kamiloğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    desene kendine oy veremeyecek bir CHP li daha var.
    Cevapla
  • 400 8 yıl önce Şikayet Et
    Vekil verseler yeter canım Baykal'a :)))
    Cevapla
  • tarafsız 8 yıl önce Şikayet Et
    Meclis başkanı olarak tarafsızdır. Ancak her yiğidin gönlünde bir aslanın yattığı gibi baykalın da gönlünde adaylardan bir aslan yatar...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı