CHP'den seçim barajı için yasa teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesi için yasa teklifi hazırladı.

CHP'den seçim barajı için yasa teklifi
CHP'den seçim barajı için yasa teklifi
GİRİŞ 08.07.2015 19:04 GÜNCELLEME 08.07.2015 19:56
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e çekilmesini içeriyor.

Teklifin gerekçesinde, "Bir ülkede belirli aralıklarla seçim yapılıyor olması, o ülkede özgürlükçü bir demokrasi olduğu sonucunu yaratmaz. Bunun yanında seçimlerin güvenlik içinde yapılması ve farklı görüş sahiplerinin görüşlerinin parlamentoya yansıması gerekir. Toplumdaki farklı görüşlerin en geniş biçimde parlamentoya yansımasını sağlayacak olan seçim sistemidir" ifadesine yer verildi.

Türkiye'de 1983 yılından beri dokuz kez milletvekili genel seçimi yapıldığı; 1983, 1987 ve 1991 yıllarındaki genel seçimlerde çifte barajlı d'Hondt sisteminin, 1995, 1999, 2002, 2007 ve 2011 yıllarındaki genel seçimlerde ise ülke barajlı d'Hondt sistemi uygulandığı belirtilerek, gerek çift barajlı, gerekse ülke barajlı uygulamalarda tek partili iktidarlar oluştuğu gibi koalisyon hükümetlerinin de ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Yüzde 10 barajının milli iradenin Meclis'e tam yansımaması sonucunu doğurduğu ifade edilerek, "Avrupa Konseyi'ne üye 47 devlet arasında Türkiye dışında yüzde 10 seviyesinde baraj uygulayan başka bir devlet yok. En yakın Lichtenstein yüzde 8 baraj uyguluyor, ondan sonra yüzde 7 ile Rusya ve Gürcistan geliyor. Üye devletlerin üçte birinde baraj yüzde 5, 13 devlette ise baraj yüzde 5'in altında, yedi devlette ise hiç baraj yok. Yüzde 10 barajı, siyasal partileri yasanın boşluklarından yararlanarak dolambaçlı yollara başvurmak zorunda bırakıyor. Bu da seçmen iradesinin tam olarak parlamentoya yansımasını önlüyor. Yüzde 10'luk baraj nedeniyle bazı seçmenler tercihlerinde değişiklik yapma ihtiyacı duymuştur. 2015 genel seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı halk tarafından fiilen yıkılmıştır. Seçim sonuçları, halkın iradesinin yüzde 10 seçim barajına karşı olduğunu ve seçim barajının indirilmesi gerektiğini somut olarak ortaya koymuştur" görüşüne yer verildi.

YORUMLAR 27
  • Baraj 8 yıl önce Şikayet Et
    Bana kalsa barajı %40 yapardım.
    Cevapla
  • Mehmet Selim 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence de seçim barajı düşmeli ama en çok oyu alan partide tek başına iktidar olabilmeli koalisyon yasadan çıkarılmalı...
    Cevapla
  • 276 8 yıl önce Şikayet Et
    Tamam o zaman %40 ı aşan parti de iktidar olsun.
    Cevapla
  • Mucahit Yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    %5 olmali evet ama %40 alan bi parti de hukumeti tek basina kurabilmeli..
    Cevapla
  • sadık 8 yıl önce Şikayet Et
    baraj inerse hdp %7 oy alır. bunu değerlendirin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor