Kulisleri sallayan son senaryo: Azınlık hükümeti

Kulislerdeki senaryoya göre, muhalefetten 40 vekil güven oylamasına girmediği takdirde Ak Parti’ye azınlık hükümetinin yolu açılacak.

Kulisleri sallayan son senaryo: Azınlık hükümeti
Kulisleri sallayan son senaryo: Azınlık hükümeti
GİRİŞ 23.07.2015 08:43 GÜNCELLEME 23.07.2015 15:23
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Siyasi kulislerde, Ak Parti-CHP arasında devam eden istikşafi görüşmelerin zamana yayılmasının bir koalisyon hükümeti kurulması ümidini azalttığı, erken seçim olasılığını güçlendirdiği konuşulurken, Meclis koridorlarında, güvenoylaması sırasında diğer partilerden 40 vekilin TBMM Genel Kurulu’na girmeyerek Ak Parti azınlık hükümetinin önünü açabileceği konuşuluyor.
 
Kulislerde konuşulan senaryoya göre, güvenoylamasında esas olan, “276 güvensizlik oyu” olduğu için muhalefetten 40 vekil Genel Kurul’a girmediği taktirde 258 sandalyesi bulunan Ak Parti’ye azınlık hükümetinin yolu açılacak. 40 vekilin oylamaya katılmaması halinde 292 milletvekili bulunan muhalefet blokunun tamamı olumsuz oy kullansa bile 252’de kalacak. 
 
258 milletvekili olan Ak Parti, kendi oylarıyla güvenoyunu alarak azınlık hükümetini kurabilecek. Genel Kurul’da katılanların yarısının bir fazlasına ihtiyaç duyulacağı için diğer partiler blok olarak olumsuz oy kullanmış olsalar dahi 40 vekilin salona gelmemesi düğümü çözmüş olacak.
 
Bu senaryo ile azınlık hükümetine destek vermeyeceklerini açıklayan MHP ve diğer partiler, pozisyonlarını korumuş olacak. MHP başta olmak üzere diğer partiler Ak Parti azınlık hükümetini doğrudan desteklemeden, hem hükümet kurulacak hem seçime gidilecek. Cumhurbaşkanı’nın insiyatifinde HDP’nin de içinde olacağı, “seçim hükümeti” kurularak seçime gidilmesi olasılığı da ortadan kalkacak. 
 
Bu senaryonun hayata geçmesi için de partiler sessiz sedasız bir centilmenlik anlaşması yapacak. Ak Parti azınlık hükümetinin önünü açmak için öncelikle erken seçim tarihi belirlenecek. Bu tarih en erken zaman olan 22 Kasım olacak. Ak Parti azınlık hükümeti seçime kadar istediği gibi hareket etmeden centilmenlik anlaşmasının şartlarına uyarak hükümetin iş ve işlemlerini yürütecek. 
 
‘Kasım sonu olabilir’
 
TBMM İdare Amiri ve Ak Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, bu senaryonun hayata geçirilebileceğini belirtirken şunları söyledi: 
 
“Kimse 45 günlük sürenin sonunda gelecek olan bir geçici hükümette 2-3 aylık bakanlık koltuğuna oturmak istemez. Kasım sonu en iyi tarih bunun için. Böylece kimse kendi politikası dışına çıkmaz.” (Önder Yılmaz/Milliyet)
 

YORUMLAR 17
  • aynelislam 8 yıl önce Şikayet Et
    en kısa sürede erken seçim yapılmalıdır,gerisi zaman kaybından başka bişey değil.
    Cevapla
  • aç tavuk 8 yıl önce Şikayet Et
    aç tavuk kendini buğday ambarında görürmüş. neymiş efendim 40 muhalefet milletvekili oylamaya girmeyecekmişte akp tekrar tek başına iktidar olacakmış..
    Cevapla
  • k b cetin 8 yıl önce Şikayet Et
    onu bari kurun vatan elden gidiyor
    Cevapla
  • EMRAH 8 yıl önce Şikayet Et
    anasol d hükümetine güvenoyu verilirken chp çekimser kalmış mustafa kamalak anayasa mahkemesine dava konusu yapmış ve güvenoyu iptal etmşti.nasıl gözden kaçırılıyor anlamadım
    Cevapla
  • kamiloğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    1) O hükümetin adı "anayol" dur. 2) CHP değil DSP çekimser kalmıştır. 3) Eğer m.v TBMM ye girer çekimser kalırsa AK Parti güvenoyu alamaz. Ama muhalefetten 40 kişi TBMM ye girmez ise 292-40 = 252 red, 257 kabul olacağı için güvenoyu alınır.
    Cevapla
  • akıncı 8 yıl önce Şikayet Et
    terörün eşkiyanın memleketimi olur eksiklikleri Allahı ve islamı yeterirce bilemediklerinden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi