Siyasetin önündeki 3 yol: Erken seçim senaryoları

AK Parti ve CHP genel başkanları bugün üçüncü ve son kez bir araya geldi. Görüşmelerden koalisyon kararı çıkmadı. Peki şimdi ne olacak?

Siyasetin önündeki 3 yol: Erken seçim senaryoları
Siyasetin önündeki 3 yol: Erken seçim senaryoları
GİRİŞ 13.08.2015 17:26 GÜNCELLEME 13.08.2015 17:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Üç ay içinde yeniden seçime gidilmesi tek ihtimal olarak görülüyor. Bu tabloda seçime nasıl gidileceği konusunda da masada 3 yol var:

MASADA 3 YOL VAR

Bunun için masada 3 yol var: Mevcut hükümetle gitmek, azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti kurulması.

BİRİNCİSİ MEVCUT HÜKÜMETLE SEÇİME GİTMEK

Meclis'ten seçim kararı çıkarmak, ilk yol. Ak Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Ankara kulislerinde en çok merak edilen, bu seçeneğin devreye alınması halinde MHP'nin tavrının ne olacağı. MHP'nin çekimser kalarak TBMM Genel Kurulu'na girmeme ihtimali, bir süredir Ankara'da konuşuluyordu.

Bu ihtimal hayata geçerse AK Parti, milletvekili çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda, Meclis'ten seçim kararını çıkartabiliyor.

Ancak MHP'nin pozisyonu, her koşulda genel kurul salonuna girmek yönünde. Bu durumda AK Parti'nin seçim kararı çıkarıp çıkaramayacağı, MHP'nin destek verip vermeyeceği merak ediliyor.

İKİNCİSİ: AZINLIK HÜKÜMETİ KURULMASI

"Azınlık hükümeti kurulması" ikinci bir yol. Başbakan Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebilir.

Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Erdoğan'ın telkin ve tavsiyesi ile Davutoğlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüşme düşüncesi cevap bulmayacak" sözleri, "MHP kapıyı kapattı" şeklinde yorumlanmıştı.

Son açıklamalar, MHP'nin şimdilik azınlık hükümetine de destek vermeyeceğini gösteriyor.

SON SEÇENEK: SEÇİM HÜKÜMETİ

Son seçenek ise, seçim hükümeti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 günlük süre dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir.

Eğer seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. Ama MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diğer partilere dağıtılacak.

YORUMLAR 7
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    MHP seçim hükümeti de olsa HDP ile ortak hükümet kurmam diyor. Oysa Anayasaya göre seçim hükümetinde Meclisteki tüm partiler milletvekili sayılarıyla orantılı temsil edilmek durumundadır. Yani MHP bakanlık almazsa MHP’nin bu tutumu HDP’nin de hükümette daha büyük bir ağırlıkla temsil edilmesine yol açacak demektir. MHP bunu yapabilir mi evet yapabilir, Anayasa gereği yapılması zorunlu seçim hükümetini, hatta MHP’nin saçma tutumu yüzünden HDP’nin daha çok temsil edileceği seçim hükümetini bazı saf insanları bak Ak Parti HDP ile koalisyon yaptı diye kandırmak için istismar edebilir MHP. MHP için vatan değil, propaganda en önemli husus.
    Cevapla
  • ismail 8 yıl önce Şikayet Et
    Ülke menfati düşünülerek mutlaka hükumet kurulmalı akp ye tek basina iktidar olmak tatlı geliyor yine koolisyon çıkacak tererüsler yine baraj yine asacak degisen olmayacak
    Cevapla
  • mehmed1453 8 yıl önce Şikayet Et
    bence dördüncü seneryo hdp yi kapatmak olsun ..
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Hdpkk yı istemiyoruz hicbir zaman ve asla bu böyle bilinsin
    Cevapla
  • Dadas 8 yıl önce Şikayet Et
    Mhp akp ye destek vermezse hdp seçim hükümetinde 3-4 tane bakan alıcak. Mhp bunu yaptıgında hdp yi desteklemiş sayılıyor..hep birlikte görecegiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor