BDP adaylarını yarın Diyarbakır'da açıklayacak

BDP genel seçimlere, 22 Temmuz seçimlerinde olduğu gibi bağımsız adaylarla girme kararı alırken, aday listesini de yarın Diyarbakır’da açıklamaya hazırlanıyor.

BDP adaylarını yarın Diyarbakır'da açıklayacak
BDP adaylarını yarın Diyarbakır'da açıklayacak
GİRİŞ 07.04.2011 15:44 GÜNCELLEME 07.04.2011 15:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yeni dönem Meclisi’nde 30-35 civarında milletvekilliği ile temsil edilme planları yapan BDP’de, 23’ncü dönemde yer alan 9 milletvekili bu kez aday gösterilmeyecek.

Bu isimleri ise Akın Birdal, Ufuk Uras, Osman Özçelik, Nuri Yaman, Hamit Geylani, Fatma Kurtulan, Şerafettin Halis, Nezir Karabaş ve Sevahir Bayındır oluşturuyor.

BDP’nin adayları arasında kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ile eski milletvekili Aysel Tuğluk, DEP eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, sanatçı Ferhat Tunç, KCK davasında tutuklu Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak gibi isimlerin de bulunması bekleniyor.

12 Haziran genel seçimleri için siyasi partilerde liste yarışı ve heyecanı devam ederken aday listesini açıklayan ilk siyasi parti de BDP olacak. BDP’nin listelerin YSK’ya sunulacağı 11 Nisan’ı beklemeden yarın Diyarbakır’da yapılacak toplantı ile destekleyeceği adayları kamuoyuna açıklaması bekleniyor. BDP adayların belirlenmesi sürecinde Genel Merkez’de oluşturulan 25 kişilik komisyon başvuruları kabul ederken 11 ilde de ön seçim yapıldı. Bu illeri Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt, Van, Şanlıurfa, Bitlis, Muş ve Iğdır oluştururken diğer bütün illerde ise ön yoklama ve merkezi atama yoluyla adayların belirlenmesi yöntemine gidildi.

-9 MİLLETVEKİLİ ADAY DEĞİL-

BDP, 23’ncü dönemde milletvekilliği yapan 9 ismi ise bu kez aday göstermemeye hazırlanıyor. Bu isimleri ise Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Muş Milletvekili Nuri Yaman, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş ve Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır oluşturuyor.

-HEDEF 30-35 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMAK-

BDP 12 Haziran’daki seçimlere ilişkin hedefini 30-35 milletvekilliği olarak koyarken bölgeden de 30 milletvekilliği çıkarma planı yapıyor. BDP etkili olduğu Diyarbakır’dan 6 milletvekili çıkarma hesapları yaparken Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yapılan eğilim yoklamasında da 17 bağımsız aday yarışmıştı. 3 bin delegenin oy kullandığı ön seçimde KCK davasında tutuklu bulunan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle birinci çıkarken, ikinci sırada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, üçüncü sırada DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, dördüncü sırada Mardin Milletvekili Emine Ayna, beşinci sırada ise ilahiyatçı Ahmet İnan yer almıştı.

BDP Diyarbakır’ın yanı sıra Van ve İstanbul’da 4 adayla seçim yarışına katılmayı planlarken Şırnak’ta da yine 3 milletvekilliği hesapları yapıyor. BDP Hakkari’de 3 milletvekili çıkarmayı öngörürken daha önceki seçimde milletvekili çıkaramadığı Ağrı, Gaziantep, Adana, İzmir, Mersin, Manisa, Ankara, Hatay, Aydın, Adıyaman ve Bursa gibi illerde de bu seçimde milletvekili çıkarma hesapları yapıyor. BDP, çıkarmayı hedeflediği milletvekilliği sayısından 5’ini de kontenjan için ayırmayı planlıyor. Kontenjan ise dini azınlıklar, bölgedeki Kürt çevrelerin ortak adayı ve demokratik blok adayları için değerlendirilecek. BDP, bu seçimlerde SDP’ye de bir kişilik adaylık kontenjanı ayıracak. BDP’nin SDP Genel Başkanı Filiz Koçali’yi destekleyeceği belirtiliyor.

-ŞAHİN’LER LİSTEDE OLACAK-

BDP’nin aday listesinde ayrıca kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, sanatçı Ferhat Tunç, eski DEP milletvekili Leyla Zana gibi isimler de bulunuyor. Türk ile Zana’nın Diyarbakır’ın dışında başka illerden aday gösterilebileceği ifade ediliyor. BDP ayrıca KCK davasından tutuklu Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak, Fırat Anlı, Ramazan Morkoç gibi isimlerle yazar Ertuğrul Kürkçü’yü de Meclis’e taşımayı planlıyor. BDP 12 Haziran seçimlerinde azınlıklardan da aday göstermeyi planlarken bu ismin de İstanbul’dan aday gösterilebileceği kaydediliyor. BDP’nin İstanbul’da gazeteci Sırrı Süreyya Önder’i de aday göstereceği belirtiliyor.

-YÜZDE 40’LIK KADIN KOTASI-

Kadın kotasını yüzde 40’a çıkaran BDP bu seçimlerde halen 8 olan kadın milletvekili sayısını 12’ye çıkarmayı hedefliyor. BDP bu amaçla Bitlis ve Siirt gibi illerde kadın aday göstermeye hazırlanıyor.

ANKA

YORUMLAR 7
  • Doğrucu Davut 13 yıl önce Şikayet Et
    bu seçim zor. ne oldukları artık ortaya çıktı, daha zor oy alırsınız...
    Cevapla
  • DİYARBAKIRLI 13 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN. 12 Haziran genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisine başarılar.. Tüm anti-demokratik engellemelere karşı, daha güçlü bir grup kuracağınıza inanıyoruz..
    Cevapla
  • osmanglc 13 yıl önce Şikayet Et
    ?????. seçime parti olarak mı, yoksa bağımsız adaylarla mı girecekler anlayamadım. parti olarak barajı geçmeleri düşük ihtimal gibi. eğer bağımsız adaylarla gireceklersede 35 milletvekili çıkartmak için oyların dengeli dağılımını nasıl sağlayacaklar. kişisel tahminim 25'i geçmelerinin zor olduğu yönünde
    Cevapla
  • hakan tekce 13 yıl önce Şikayet Et
    YAŞASIN BARIŞ VE DEMOKRASİ,. oyum barış ve demokrasi partisiniz bağımsız adaylarınadır helal olsun sizlere yolunuz açık olsun sizleri şahin ve güvercin diye ayıranlara da yuh olsun
    Cevapla
  • Abdullah çetin 13 yıl önce Şikayet Et
    .... Yolunuz acık olsun ;)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!