Erdoğan'dan tayin isteyenlere fırça İZLE

Başbakan Erdoğan, 10 bakanla geldiği Van'ın Erciş ilçesinde depremzedelere hitap etti. 'Hiçbir kamu görevlisi tayin istemesin' derken 'hasarlı evlere girmeyin' uyarısı yaptı

GİRİŞ 12.11.2011 17:27 GÜNCELLEME 12.11.2011 17:27
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hedeflerinin ağustos sonuna kadar kalıcı konutları büyük ölçüde bitirmek olduğunu söyledi.

Erciş Meydanı'nda halka hitap eden Erdoğan, bundan önce Çaldıran, Muradiye, Erzincan, Erzurum, Marmara, Simav depremini de gördüklerini belirterek, ''Allah'ın izniyle bunların hepsini aştık mı, aştık. Simav'da inşallah önümüzdeki hafta gidip oradaki konutları dağıtacağız. Burada da elimizden gelen bütün imkanları, bütün bakan arkadaşlarımla beraber seferber edeceğiz'' diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Burada bugün 10 civarında bakanım var. Hep beraber geldik. Bu, buraya verdiğimiz önemi gösteriyor. Siz diğerlerinin söylediklerini bırakın. Bunların yapacağı hiçbir şey yok, sadece istismar yapıyorlar. Bu istismarlara gelmeyin. Bu oyunlara gelmeyin. Biraz şu kış şartlarında zorda kalacağız, ama biz bütün imkanları seferber ederek, çadırla, konteynerle, yemekti, aştı, yiyecekti, ilaçtı her şeyiyle seferber olacağız. Ve inşallah bunları da Allah'ın izniyle atlatacağız.

Bizler, sizler için varız. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Şu anda bütün bu çalışmalar büyük bir gayretle devam ediyor. Ben Kızılayımıza teşekkür ediyorum. Eksiklerimiz vardır, doğrudur, ama bunlar da aşılacak. Kolay değil. Bir anda devasa bir olay meydana geliyor. Bir anda her şeyi çözmek tabii mümkün değil, ama görüyorsunuz bu kadar kısa bir süre içinde de olaylara hakim olundu ve belli bir yere geldik.

Şimdi de inşaatlara başlıyoruz ve süratle inşallah inşaatlara başlayıp hedefimiz Allah nasip ederse ağustos sonuna kadar kalıcı konutları büyük ölçüde bitirmek.''

Bütün vergilerin bir yıl ertelendiğini dile getiren Erdoğan, şimdiye kadar açıklanan destek ve kredilere işaret ederek, ''Depremden zarar gören KOBİ'lerimizle esnaf ve sanatkarlarımıza 100 bin lira üst limit olmak üzere acil destek kredisi sağlıyoruz. Bu kredilerin ilk 6 ayı ödemesiz, iki yıl geri ödemeli olacak ve faizsiz. Müracaatlarınızı ona göre yapacaksınız ve bu ödemeler sizlere yapılmış olacak'' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, deprem nedeniyle oluşan hayvan kayıplarının telafi edilmesi ve zirai kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve çiftçilere faizsiz kredi sağlanması için çalışmaları başlattığını anlatan Erdoğan, Ziraat Bankasının tarımsal kredi borçlarını, Halk Bankasının da esnaf kredi borçlarını bir yıl süreyle erteleyeceğini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının deprem bölgesindeki çalışmalarını tamamladığını söyleyen Erdoğan, ''Hiçbir sosyal bakım evlerinde kaybımız yok. Çocuk evlerinde, bakım merkezlerinde, kadın konuk evlerinde kalan vatandaşlarımız güvenli yerlere taşındılar ve kendilerine de psikolojik tedavi sağlanıyor'' şeklinde konuştu.

Çalışma Bakanlığının da deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği uygulamasını devreye aldığını ifade eden Erdoğan, şunları anlattı:

''Depremden etkilenen ve en az 4 hafta faaliyette bulunamayacak iş verenler, 3 ay süreyle her bir işçi için aylık 497 ila bin 247 lira arasında ödeme yapabilecekler. Deprem tarihinden itibaren 3 aylık süre için tahakkuk edecek prim borçları da bir yıllık süreyle ertelendi.

Şu anda özellikle mühendislerimiz köylerde çalışmalarını sürdürüyor. Hasar tespitleri bitirmeye çalışılıyor. Merkezde de aynı şekilde... Ama ben yine söylüyorum hasarlı evlere lütfen girmeyin. Özellikle sizden rica ediyorum, lütfen birinci derecede çadırkentlerdeki boş yerlerde sizleri ağırlayacağız. Oralarda yerimiz var.''

Erdoğan'ın konuşmaları sık sık ''Erciş seninle gurur duyuyor'' sloganlarıyla kesildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Buralardaki üniversite öğretim üyeleri, devlet dairelerinde memurları, kimse bizden Van'ı 'terk etme' gibi bir şey istemesin. Eğer üniversite öğretim üyeliğini bırakacaksa onu bilemem. Ama 'Van Yüzüncüyıl'ı bırakayım da bir başka devlet üniversitesine gideyim' diye böyle bir şey bekliyorsa kusura bakmasın bizden böyle bir şey beklemesin, bunlara müsaade etmeyiz'' dedi.

TAİN İSTEYENLERE KIZDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Buralardaki üniversite öğretim üyeleri, devlet dairelerinde memurları, kimse bizden Van'ı 'terk etme' gibi bir şey istemesin. Eğer üniversite öğretim üyeliğini bırakacaksa onu bilemem. Ama 'Van Yüzüncüyıl'ı bırakayım da bir başka devlet üniversitesine gideyim' diye böyle bir şey bekliyorsa kusura bakmasın bizden böyle bir şey beklemesin, bunlara müsaade etmeyiz'' dedi.

Erciş Meydanı'nda halka hitap eden Erdoğan, Van'da meydana gelen birinci ve ikinci depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başladı.

Deprem günü Erciş'i dolaşarak arkadaşlarıyla gerekli planlamaları yaptıklarını belirten Başbakan Erdoğan, o günden bugüne bakanlar, milletvekilleri, vali ve ilgili kurumların hepsinin devreye girdiğini, Türk Kızılayı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet teşkilatı ve Toplu Konut İdaresinin de yoğun bir şekilde çalışmaya başladığını ifade etti.

''Bugün sizinle özel bir muhabbete geldim'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''İkinci depremde artçı ya da farklı deprem gibi tespitler yapıldı. Bu işin erbabı, bunun artçı değil, farklı bir deprem olduğunu söyledi. Orada da maalesef son rakam 37 olarak gerçekleşti. Allah bu kardeşlerimize de rahmet etsin. Enkazdan 30 kardeşimizi yaralı olarak kurtarabildik.

Size bazı gerçekleri söyleyeceğim. Ben sizin hizmetkarınızım, arkadaşlarım da aynı şekilde. Biz bu millete efendi olmaya gelmedik, biz hizmetkar olmaya geldik. 9 yıl önce neredeydik, bugün Türkiyemizi nereye getirdik; bu bir değerlendirme. Türkiyemizi çok daha iyi bir noktaya getireceğiz. Fakat bütün bu süreç içerisinde tabii birçok hatalarımız var, millet olarak yanlışlarımız var. Zemin etütleri yapılmadan inşaatlarımızı yaparken, kamu inşaatları da buna dahil vatandaşların inşaatları da buna dahil, maalesef burada ciddi yanlışlarımız var.

Artık 'Bir musibet bin nasihatten evladır' diyerek buradan ders çıkarmamız lazım. Bu dersi çıkarırken de adımlarımızı ona göre atmamız lazım. Peşinen bir şey söyleyeceğim. Bir kış mevsimindeyiz. Bu kış mevsiminde şu anda kardeşlerimizi aç, açık tutmamak için hızla çadırlarımızı, konteynerlerimizi yaptık ve sizlere ciddi bir çadır yardımı gerçekleştirdik.''

Şu ana kadar Van, Erciş ve köyler dahil toplam 67 bin çadır dağıtıldığını anlatan Erdoğan, kış şartları nedeniyle şiddetle ihtiyaç duyulan konteynerlerin de bölgeye gelmeye başladığını ve bunları süratle bölgeye yetiştirmenin gayreti içinde olduklarını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu arada başka bir adımı atıyoruz. Ben size palavra atamam. Palavracı genel başkanlardan değilim. Palavracı başbakanlardan da değilim.

'Erciş il olsun' diyenler; Hakkari'yi il yaptıkları zaman Hakkari ne oldu? Hakkari şu an Erciş'ten daha mı iyi? 'Van büyükşehir olsun' dedik, belediye seçimlerine Van büyükşehir olarak giriyor. Van büyükşehir olduğu zaman, Erciş Van'ın bir ilçesi olacak. İstanbul'un bir ilçesi nasıl modern oluyorsa Van'ın da bir ilçesi, aynı İstanbul'un ilçesi Kadıköy'ü, Pendik'i, Kartal'ı bir Çekmece'si gibi gayet güzel ilçesi haline gelecek. İmkanlar o zaman daha da artacak.

Buralardaki üniversite öğretim üyeleri, devlet dairelerinde memurları, kimse bizden Van'ı 'terk etme' gibi bir şey istemesin. Eğer üniversite öğretim üyeliğini bırakacaksa onu bilemem. Ama 'Van Yüzüncüyıl'ı bırakayım da bir başka devlet üniversitesine gideyim' diye böyle bir şey bekliyorsa kusura bakmasın bizden böyle bir şey beklemesin, bunlara müsaade etmeyiz'' dedi.

Eğer bu ülkede profesörü, doçenti, akademisyeni eğer bu tür şeylerde terki diyar ederse benim vatandaşım ne yapacak? Önce bunu bizler katlanmamız lazım. Aynı şekilde devlet dairelerindeki memurlara söylüyorum onlar da bizden bu tür şeyler beklemesinler. Onlar da görevine devam edecekler. Bunlar, bizim kederde üzüntüde bir beraber olduğumuz günlerdir. Sürekli beraber olacağız. Ele ele, omuz omuza vereceğiz ve Allah'ın izniyle bugünleri de aşacağız.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Haldun Demircialioğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başbakan Memurdan Ne İstiyor. Sayın başbakan, memurdan ne istiyor anlamıyorum. Böyle efelenmediği bir memur kesimi kalmıştı. 17 Ağustosta evi yıkılan, yakınları ölen pek çok memur başka ile tayin edilmiş onların yerine yeni memurlar atanmıştı. Şimdi Van'da allak bullak olmuş memuru, öğretmeni, daha kendini toparlamadan onlardan fedakarlık isteyip görevlerinin başlarına dönmelerini istiyorlarsa kusura bakmasınlar burası hukuk devleti. Depremin yıktığı evler gibi, yürekleri de hemen yapamazsınız. Memurlardan fedakarlık isteniyorsa başbakanda fedakarlık yapmalı....
    Cevapla
  • behlüldane 12 yıl önce Şikayet Et
    DEVLETE KAPAK ATANA KADAR,. Bundan sonra Allah kerim,Yalnız şu gercek devlet kurumları,aymazlık icinde,Bunların icinde elbette halkını sevencanını dişine takıp ülkesi icin canla başla calışanları takdir deiyoruz.
    Cevapla
  • Erkan Yaman 12 yıl önce Şikayet Et
    Fırça Yerine İkramiye.... Sayın Başbakan, "Tayin istemek" kanuni bir haktır. Hele hele psikolojisi bozulmuş birinin tayin istemesi aynı zamanda "insani" de bir haktır. "Kimse kanuni hakkını kullanmasın" şeklinde bir beyanat insanları üzer. Bu insanlara fırça çekmek yerine en azından 1 sene çift maaş verme şeklinde bir "teşvik" veya "teselli" Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın şanına daha çok yakışır.
    Cevapla
  • vatandaş 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başbakan. bir kaç gün öncede bedelli askerlik hakkında "böyle bir vebal altına giremem" diyordunuz ama sonra... "Tayin istemeyin" diyorsunuz ama sonra ondanda vazcayarsanız ne olacak.. Lütfen kararlı olunuz.. "Günlük politika"lar ile bir yere varamazsınız.. "Bu böyle biline..."
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    şu tayin meselesi. aslında herkes kendi toprağında, doğup büyüdüğü yerde, yada ne bileyim annesi babasının olduğu yerde evladı iyaliyle aynı şehirde olmak istiyor.. fakaaat ulaşım ağlarımız çok hızlanıp ucuzlarsa ve her merkeze yakın geçerse heryer aynı olur...şimdi ben hızlı trene erzincandan binip 6 saate istanbul, 7 saate antalya, 3 saata trabzon, 8 saatte izmir, 3 saatte urfaya gidebilirsem o zaman memleketin heryanı bir olur...şu tren hatlarına fon çkarılıp özele satılsa hem kaynak olur, hem çabuk olur, hemde hak kaybı yaşamazlar... kan damarı gibidir ulaşım hatları... hızlı güvenli ve ucuz olmalı dört biryana..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan İstanbullulara müjdeyi verdi!
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri