Günay, Menderes’in gıyabında namaz kıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önceki gün organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybeden eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes’in doğduğu Aydın'ın Çakırbeyli köyünü ziyaret etti.

Günay, Menderes’in gıyabında namaz kıldı
Günay, Menderes’in gıyabında namaz kıldı
GİRİŞ 25.12.2011 14:49 GÜNCELLEME 25.12.2011 14:49

 Burada köylülere başsağlığı dileyen Bakan Günay, köyde meydan düzenlemesi yapacaklarını, Adnan Menderes’in bir anıtını meydana dikeceklerini söyledi.

Köylülerle tek tek tokalaşan Bakan Günay, daha sonra köy meydanındaki 'Demokrasi Çınarı'nı inceledi. Aydın Menderes ve ailesinin, Türk milletine çok büyük hakları geçtiğini belirten Bakan Ertuğrul Günay, çınar ağacının altına oturarak burada bir süre dinlendi. Türkiye’nin bugünlere demokrasi şehitleri sayesinde ulaştığını belirten Günay, "Menderes ailesinin çektiği bedellerin, çektikleri acıların sonucunda bugün Türkiye sarsılmaz bir demokrasiye kavuştu. Bu yüzden ben Menderes ve ailesinin çok haklarının geçtiğine inanıyorum. Bizlere haklarını helal etsinler. Çünkü bu millete canlarını verdiler. Özellikle aile çok büyük acılar çekti. Bu millete hakları geçti. Siz de bütün kalbinizle haklarınızı helal edin.

Bu Çakırbeyli’de çınar ağacının altından diliyorum. Allah bir daha bizlere böyle sıkıntılı günler, darbeler, acılar göstermesin. Demokrasi içinde böyle şehitler göstermesin. Birbirimizi fikirlerine hürmet edelim. Biz bir milletin evlatlarıyız. Ayrı fikirler elbette olabilir. Ama kimsenin kimseyi zorla susturma, kendi fikrini ötekine darbeyle kabul ettirme hakkı dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Türkiye bir daha böyle acılar yaşamasın. Barış içinde birlik içinde yaşalım ve onların hayalleri de böylece gerçek olsun. Adnan Menderes’in hayalinin milletin egemen olduğu, köylünün milletin efendisi olduğu, çalışanın efendi olduğu, milletin her kazancının yine milletin kesesine girdiği gelişmiş bir Türkiye hayali olduğunu düşünüyorum. O hayaller gerçekleşsin oların ruhları şad olsun. Hepimiz birlikte bir kere daha onlara rahmet dileyelim. Onlar için El Fatiha." dedi.

Daha sonra Adnan Menderes tarafından yaptırılan köy camiine giden Bakan Günay, öğle namazına müteakip gıyabi cenaze namazı kılarak Aydın Menderes’e hakkını helal etti. Bakan Günay, Yassıada’nın bir demokrasi müzesi haline getirileceğini ifade etti. Daha sonra Adnan Menderes Çiftliği'ne geçen Günay, binanın dışından çiftliği inceledi ve aileden talep gelmesi halinde burayı da müze yapabileceklerini söyledi.

HEM ASTILAR HEM DE CELLAT VE İP PARASI ALDILAR

Öte yandan Adnan Menderes Çifliği’nde 11 yıl kahyalık yapan Mehmet Koca(63), Aydın Menderes ile çocukluk arkadaşı olduğunu ve ölüm haberiyle adeta yıkıldıklarını söyledi. Aydın Menderes’in zaman zaman çiftliğe gelip dinlendiğini aktaran Koca, çiftliğin arka kısmına tekerlekli sandalye ile kolay giriş yapabilmesi için küçük bir ev yaptırdıklarını kaydetti.

Menderes ailesini talihsiz bir aile olarak niteleyen Koca, "Adnan Menderes ileri görüşlü bir insandı. Ancak acı gördü, çile yaşadı. Sudan bahanelerle Adnan Menderes’i astılar. Asıldıktan sonra Aydın Menderes’in bana anlattığına göre, cellat ve astıkları ipin parasını da aileye ödettiler." ifadesini kullandı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!