2014 senaryosuna bir sandık daha eklendi

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi ve Erdoğan sonrası AK Parti tartışılırken, iktidar cephesi adına çok çarpıcı bir 2014 senaryosu yazıldı. "Üçüncü sandık" tezi ortaya atıldı.

2014 senaryosuna bir sandık daha eklendi
2014 senaryosuna bir sandık daha eklendi
GİRİŞ 26.12.2011 12:41 GÜNCELLEME 26.12.2011 12:41
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Hakkı Kurban'ın haberi

'Başbakanımız Köşk'e daha yetkili çıkmalı' diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, Gül'e de aktif siyaset mesjı verdi: Sayın Cumhurbaşkanımız tekrar siyaset yapmak isterse yine birlikte çalışırız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sonrası AK Parti tartışılırken, iktidar cephesinden çarpıcı değerlendirmeler geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, 'Sayın Başbakanımız Köşk'e daha yetkili bir şekilde çıkmalı' dedi.

Tanrıverdi'nin mesajları şöyle:

KÖŞK'E DAHA YETKİLİ ÇIKMALI

Sayın Başbakanımızın devletin başında olması Türkiyemiz için büyük bir itibardır, onurdur. Başbakanımızın Köşk'e çıkması tamamen kendi takdirlerindedir. Ancak benim kanaatim, Sayın Başbakanımız Köşk'e daha yetkili bir şekilde çıkmalı. Yetkilerinin artırılması, Türkiye ve dünya insanlığı için etkilerinin artırılması demektir.

OBAMA VE SARKOZY ÖRNEĞİ

Sarkozy 'Devlet Başkanı' ve onlarda yarı başkanlık var. ABD'de 'Başkanlık' sistemi uygulanıyor. Dünyaya baktığınızda devlet başkanlarının yetkili olduğu ülkelerde etkileri fark ediliyor. Devlet başkanının yetkileri artırıldığında hem ülkesi için hem dünya için etkisi artırılmış oluyor. 2023'e yürüyen Türkiye'nin hedefine çok çabuk ulaşması adına da bu önemlidir... İsmi önemli değil, yani başkanlık, yarı başkanlık veya şu sistem. Önemli olan devlet başkanının daha yetkili olması.

UZLAŞMAYA BAĞLI

Anayasa değişikliği aşamasında inanıyorum ki TBMM'de grubu bulunan partiler böyle düşüneceklerdir. Sivil toplum kuruluşlarının kanaatinin de bu yönde olacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı kim olursa, o yetkilerle etkili bir görev
yapmış olur. Tabii bu Meclis'teki uzlaşıya bağlı. Şu an 367'yi bulan ya da 330'u aşan bir parti yok.

İKİ MECLİSLİ OLMA ŞARTI YOK

Devlet başkanı daha yetkili olduğunda, sistem ona nasıl yardımcı olacaksa o şekliyle oluşturulur. Türkiye, senato ve Meclis'in birlikte çalıştığı dönemi yaşadı. Ancak senatonun çok faydalı olmadığı görüldü. Dolayısıyla illa iki meclisli olma şartı yok. Devlet başkanının gücüne güç katacak bir sistem anayasada yetki verilirken oluşturulur.

CHP'NİN 'MECLİS SEÇSİN' ÖNERİSİ

Bunu millete güvensizlik olarak görüyorum. Buradan dönüş olursa yine 'Dağdaki çobanla, benim oyum bir olmaz' diyenlerin, 'bidon kafalı', 'karnını kaşıyan adam' diyenlerin sözleri aklımıza gelmiş olur. CHP nasıl o sözü söyledi hala hafızam almıyor. Biraz daha geri gitseler herhalde 'Milli şefliğe tekrar geçelim' diyecekler.

Tanrıverdi'nin "Üç sandık" formülü (sayfa 2'de)


Yine birlikte çalışırız

4 Tanrıverdi, Başkent kulislerinde dillendirilen 'Erdoğan Köşk'e, Gül AK Parti'ye' senaryosuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Gül'ün siyasi deneyimlerine dikkat çeken Tanrıverdi, şöyle dedi: 'Siyaseten deneyimi, tecrübesi var. Tekrar siyaset yapmak istediğinde siyasetin kapıları açıktır. Bizde bu konuda kesinlikle bir kutuplaşma, kamplaşma söz konusu değil. Dün nasıl birlikte çalışmışsak, eğer kendileri siyaseti düşünürlerse yine birlikte çalışırız.'

4 AK Parti'yi, daha önceki partilerle kıyaslamanın yanlış olacağını savunan Tanrıverdi, 'Bizden öncekilerde makam kavgaları, partililer arasında kutuplaşmalar, ayrımcılıklar söz konusu olmuştur. Biraz da hortumculuk anlayışı gelişmiştir. AK Parti'de ise birlik, beraberlik, ilkeler vardır' diye konuştu. Parti tüzüğündeki 'üç dönem vekillik ve başkanlık' uygulamasına ilişkin olarak ise Tanrıverdi, 'AK Parti'de Genel Başkan'dan mahalle temsilcisine kadar herkes eşit şartlardadır' ifadesini kullandı.

Üç sandık formülü

2014'te yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi, 2015'te ise genel seçim yapılacağını hatırlatan Tanrıverdi, üç sandığın bir arada kurulabileceği mesajını verdi: TBMM oturur, 'Genel seçimleri yerel seçimlerle birleştirelim, bütün seçimleri bir arada yapalım' derse, üç seçim birden yapılabilir. Bunun için TBMM kararı gerekli. Daha 2012 var, 2013 var; 2014'e daha zaman var.

Akşam
YORUMLAR 11
  • ayhan 12 yıl önce Şikayet Et
    meclis secin diyenler. Eger meclis secerse abdullah gül ömür boyu cumhurbaskani olarak kalir.. bu yolu da CHP 2007 de meclisten kacarak acti.. yarin Ak partide bizim cumhurbaskani derdimiz yok der meclise girmezse chp kiminle kimi sececek?
    Cevapla
  • mehmet 12 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili vekilim. Sevgili başkan vekilim.20 yıl kamu hizmetinden sonra 45 yaşında yaptınız bizi 4-C li. Tam da çocuklarımın eğitimi aşamasında.İnanın çoook zoor durumdayız.Sizlerin maaşının nekadar olduğu bizi ilgilendirmiyor. Laakin perma perişan haldeyiz.Ne olur Allah rızası için birazda bizim şu 4-C için ilgi gösterebilirmisiniz
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa. Zaten ilerde REFERANDUMA sunulacak anayasada Başkanlık siztemi -Kürtlere özerklik ve Silivri sakinlşerine af olayı gündeme gelecektir.
    Cevapla
  • hakanasil 12 yıl önce Şikayet Et
    3 sandık saçma. neden 3 sandık birden gelcek. İnsanların siyasi yaşantılarını bir anda geriye atmanın alemi yok. kendi şahsıma ve ailem adına şunu belirteyim. genel secim ve cumhurbaşkanlığında oyum ERDOĞAN abinin dir. Ama belediye seçimlerinde başka partiye asla oy vermeyeceğim gibi akpartili eski belediyeler devam ederse onlara da oy vermeyeceğim. Hırsızlar para kotarmak adına belediyenin olmayacak yatırımları yapıyorlar. yok kadın aile çocuk bilmem neyi yok müze. yahu bu işlerin bakanlıkları var onlar yapsın.
    Cevapla
  • kadir sert 12 yıl önce Şikayet Et
    siz bu hızla gidin. başbakanınızı cumhurbaşkanı yapacağız derken eldeki prinçtende olacaksınız haberiniz yok. bu millet bir seçimde %21 oy verdiği partiyi 3 yıl sonra %1 le sandığa gömdü haberiniz var dimi bundan canım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan mülakat açıklaması: Büyük bir yalan...
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk