29 ilde anket yaptıran CHP’nin 2014 stratejisi

Yerel seçim çalışmalarını mayısta başlatacak olan CHP, stratejisini belirledi. Kılıçdaroğlu, büyükşehirlerdeki ilçe belediye başkanlıklarına milletvekillerinin aday olamayacağını söyledi.

29 ilde anket yaptıran CHP’nin 2014 stratejisi
29 ilde anket yaptıran CHP’nin 2014 stratejisi
GİRİŞ 24.04.2012 07:54 GÜNCELLEME 24.04.2012 07:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Utku Çakır Özer'in haberi

CHP yönetimi 2014 yerel seçimlerinin çalışmalarını mayıs ayında başlatacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ilçe belediye başkanı adayı olmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, tüm CHP’li belediyelerin başarısını ise objektif kriterlere dayalı bir “performans denetiminden” geçirerek belirleyeceklerini belirtti.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da “ahbap çavuş ilişkisiyle” belediye başkan adayı belirlenmeyeceğinin altını çizerek adayların 29 ilde anket çalışması yaparak saptanacağını vurguladı.

CHP’de parti içi çekişmelerin önemli bir unsurunu, 2014 yerel seçimlerinde gösterilecek belediye başkan adaylarının kim olacağı konusu oluşturuyor. İzmir ve Antalya gibi büyükşehir belediyeleriyle üç büyükşehirde CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçe belediyelerine, 2009’da eski genel başkan Deniz Baykal’ın belirlediği belediye başkanları yerine, yeni yönetime yakın CHP milletvekillerinin aday gösterileceği iddiaları, belediyeler ile CHP yönetiminin arasını açmış durumda. Kılıçdaroğlu ve ekibi, bu tartışmaların önüne geçmek için tüm belediyelerini objektif kriterlere göre ‘performans denetimine’ tabi tutma kararı aldı.

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin 2014 seçimlerine ilişkin ana ilkelerini şöyle açıkladı:

“1. Ankara, İstanbul ve İzmir’deki CHP’li ilçe belediye başkanlıklarına milletvekilleri kesinlikle aday olamayacak.

2. CHP’li belediye başkanlarını objektif bir performans değerlendirmesine tabi tutacağız.

3. Bu değerlendirmede başarılı isimler yerlerini koruyacak.

4. Değişiklik yapılması gereken yerlerde ise adayları kamuoyu yoklaması ile belirleyeceğiz.”

Performansın ölçüleri: Yatırım, Bütçe ve Gelirler

CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Günaydın da CHP’li belediyeler için getirilecek performans denetimi ile 2014 seçimlerine yönelik stratejileri hakkında şu ayrıntılı bilgileri verdi:

Ahbap çavuş ilişkisi yok: 2014 seçimleri için ‘Yerel seçimler aday belirleme yönetmeliği’ hazırlanacak. Çalışmalar bu yönetmeliğe uygun biçimde 22 aylık (Mayıs 2012-Mart 2014) bir takvim üzerinden yürütülecek. Ahbap çavuş ilişkisiyle aday belirlenmeyecek.

29 ilde anket:
29 ilde üç ayda bir anket çalışması yaptıracağız. Sadece CHP’li belediyelerde değil, nüfusu 50 binin üzerinde olan her yerde bu anketler yapılacak. 2009 yerel seçimlerini 5 puanla kaybettiğimiz yerler için daha özel çalışılacak. Sonuçlar CHP’li belediye başkanları ile paylaşılacak.

Performans denetiminin kriterleri: Tüm CHP’li belediyeler ayrıca bir performans denetimine tabi tutulacak. Bu değerlendirmede özellikle üç temel konuya bakacağız: Yatırımlar, bütçe gerçekleşmesi ve öz gelirleri artırma kapasitesi.

2013 Haziran’da adaylar saptanacak: CHP’li olmayan il ve ilçelerde adaylar 2013 Haziran ayında saptanacak. Büyükşehirler ve CHP’li belediyeler için son dakikaya kadar çalışma yapılacak.

On kişilik propaganda ekipleri:
Büyük iller için 10’ar kişilik özel ekipler oluşturulacak. Bu ekipler hem rakip partilerin uygulamalarının eksiklerini saptayacak hem de o il için gerekli proje stoku oluşturacak

Milletvekilleri rapor yazacak: Vekiller ve PM üyeleri kendi seçim bölgeleri dışındaki illere (çapraz iller) gönderilerek halkın görüşlerini yansıtan raporlar istenecek.

Projecilik dersi: Belediye başkan ve il genel meclisi üye adaylarına yerel yönetimlerle ilgili mevzuatın yanı sıra ‘projeci belediyecilik’ öğretilecek.

Avrupa’dan yoldaşlar gelecek: Almanya’daki Sosyal Demokrat ve Yeşiller partilerinden yetkililer davet edilerek CHP adaylarına tecrübe aktarmaları sağlanacak.

Sanayiciye yakın ilgi:
CHP’li belediye başkanlarından, bölgelerinde istihdama katkı sağlayan organize sanayi bölgeleriyle yakın diyalog içinde olmaları ve sanayicilerin sorunlarının çözümü için gayret göstermeleri istenecek.

Cumhuriyet

YORUMLAR 1
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    Deyişim gösteremediniz. Körmüsünüz dünya deyişiyor herşeyden köylünün bile haberi var,herkezin partisi olmayı yine başaramadınız,yanlı taraflı olmayın,ben muhalefetin güçlü olmasını isterimki hükümet çalışsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu