Bağış: AB sürecinin rafa kalkması söz konusu değil

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye için AB sürecinin rafa kalkması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyledi.

Bağış: AB sürecinin rafa kalkması söz konusu değil
Bağış: AB sürecinin rafa kalkması söz konusu değil
GİRİŞ 25.08.2012 14:43 GÜNCELLEME 25.08.2012 14:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakğış:  "Türkiye'de rafa kaldırılan reform sürecinin lokomotifi olan AB süreci değil, milletin değerlerine ve özgürlüklerine saygı duymayan siyaset anlayışıdır" dedi.

Bakan Bağış, AA'nın Türkiye'nin AB üyeliği hedefi ile ilgili son tartışmalar ve yazar Orhan Pamuk'un açıklamaları ile ilgili sorusu üzerine, Türkiye için AB üyeliğinin rafa kalkmadığını söyleyerek, Avrupa sürekli erteleyip rafa kaldırdığı sorunlarla yüzleşmek durumunda kalınca, bunun ister istemez Türkiye'nin üyelik sürecini de engellediğini belirtti.

Bakan Bağış, şunları kaydetti:

"Bizim için AB sürecinin rafa kalkması gibi bir durum söz konusu olamaz. Biz Türkiye'de bu zamana kadar rafa kaldırılmış bütün meseleleri AB sürecindeki reformlarla o raftan indirdik. Bundan sonra da en önemli önceliğimiz reformlar olacak. Raflarda kalan meseleleri reform sürecindeki kararlılığımızla bir bir çözeceğiz."

Bağış, sonuçtan çok sürece odaklandıklarını ifade ederek, AB üyesi olmaktan daha çok AB standartlarını yakalayıp, hatta bu standartların da üzerine çıkmanın kendileri için asıl önemli olan husus olduğunu bildirdi.

Bakan Bağış, yazar Orhan Pamuk'un son açıklamalarına da değinerek, Pamuk'un Türkiye'nin dünyaya mal olmuş saygın bir yazarı olduğunu, görüşlerini ve AB sürecine destek vermesini önemsediklerini kaydetti. Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama AB projesinin çöktüğü yönündeki tezine katılmıyorum. AB projesi bugün hala 27 tane üye ülkeyi ortak değerler etrafında bir araya getirmiş bir barış projesidir. Ancak bugünkü durumuyla bu, sadece kıtasal bir barış projesidir. Türkiye'nin üyeliği bu kıtasal barış projesini küresel barış projesi haline getirecektir. O yüzden Orhan Pamuk ve Orhan Pamuk gibi uluslararası ölçekte ün sahibi yazarlardan bu projenin önemini anlatan ve teşvik eden yaklaşımlar bekleriz. Zira çöken Avrupa Birliği fikri değil, AB'nin üzerine kurulduğu değerleri istismar eden siyaset anlayışıdır. Türkiye de bu siyaset anlayışına bugün bütün özgüveniyle meydan okumaktadır."

Türkiye'nin bu konudaki cesur ve kararlı duruşunun reform sürecine, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere bağlılığından ileri geldiğini söyleyen Bağış, "Milletimiz, özgürlüklerine saygı duyan ve ülkemizin demokratik standartlarını ileriye taşıyan tarihi bir projeyi neden rafa kaldırsın? Türkiye'de rafa kaldırılan reform sürecinin lokomotifi olan AB süreci değil, milletin değerlerine ve özgürlüklerine saygı duymayan siyaset anlayışıdır" dedi.

Bağış, Orhan Pamuk'un Türk burjuvazisine yönelik eleştiri getirdiği hususların da esasen milletin rafa kaldırdığı dosyaların içinde ele alınabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şu tuzağa özellikle entelektüellerimizin düşmemesi gerekir. 'AB sureci rafa kaldırıldı', 'AB projesi çöktü' gibi varsayımlar, çoğu zaman Türkiye'nin ileri demokrasi kararlılığından ve reform surecinden geri adım atmasına yönelik arzuları olanların yürüttüğü bir istismar kampanyası olarak karşımıza çıkmaktadır. Milletimizin AB içindeki vizyonsuz siyasetçilerin akıl dışı politikalarına verdiği tepki, sanki milletimizin reform sürecine bir tepkisi gibi yansıtılmaktadır. Hükümetimiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da bu kampanyaları sukut-u hayale uğratmaya devam edecektir. Türkiye için AB sürecinin özü reform sürecidir ve bizim için AB sürecinin bir alternatifi yoktur."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Mehmet YAZICI 11 yıl önce Şikayet Et
    zaten gerek kalmadı sayın bağış. çünki ab kendisini rafa kaldıracak noktayı çoktan geçti sadece uzatmaları oynuyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler