Demirtaş'tan Erdoğan'a müzakere yanıtı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son Oslo görüşmeleriyle ilgili açıklamalarına Brüksel'den cevap verdi.

Demirtaş'tan Erdoğan'a müzakere yanıtı
Demirtaş'tan Erdoğan'a müzakere yanıtı
GİRİŞ 30.09.2012 12:10 GÜNCELLEME 30.09.2012 12:10

Demirtaş, müzakere konusunda kafasının karışık olduğunu savunurken, Abdullah Öcalan ile istihbaratçılar düzeyin ötesinde siyasetçiler olarak masaya oturma cesareti gösterilmesini istedi.

Avrupa Sosyalist Partisi (PES)'in kongresine katılmak için Brüksel'de bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son Oslo görüşmelerine yönelik açıklamalarını Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi.

Barış ve Demokrasi Partisi olarak bağlantılı ülke olarak PES toplantılarına katıldıklarını ifade eden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Üç gündür hükümet kanadından yapılan açıklamaları dikkatle izliyoruz. Fakat görüyoruz ki, kafa karışıklığı söz konusu. Yapılan açıklamalar kendi içinde tutarsız, bir gün yapılan açıklama ertesi günkü ile çelişiyor. Hükümet Kürt sorunu konusunda müzakere yöntemiyle bir program dahilinde çözümü önüne koymuş görüntüsü oluşturmuyor. Bir paradigma değişikliği olarak müzakereci bir yöntemin esas alındığı ciddi bir sinyal almadık. Bu açıklamalardan biz hükümetin bir kafa karışıklığı içinde olduğunu düşünüyoruz. şeklinde konuştu.

Kürt sorunu diye tarif edilen sorununun büyük bir proje dahilinde bir çözüme ihtiyacının olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Hükümetin yapmış olduğu 'Oslo, İmralı süreçleri devam edebilir' açıklamaları önemlidir, fakat bunun altının doldurulması, somut adımların atılması daha önemlidir. Görüşülmelidir ama görüşülerek ne yapılacaktır? Sorun hangi metotlar, hangi adımlar, hangi anayasal değişikliklerle çözülecek? Bütün bunların açıklığa kavuşturulması lazım. Böyle olursa ancak güven oluşturmak mümkün olabilir."

"İMRALI İLE GÖRÜŞECEK SİYASİ CESARET GEREKLİ"

"'BDP ile görüşmeyiz, Oslo ile İmralı ile görüşürüz' demek kendi içinde tutarsızlık ve çelişkidir." diyen BDP Genel Başkanı, süreçte BDP'nin dışarıda tutulmak istendiğini iddia etti. Arzuladıklarının içinde kandırmaca ve oyalamaca barındırmayan, samimi ve çözüme endeksli bir müzakere sürecine geçilmesi olduğunu ifade eden Demirtaş, Abdullah Öcalan ile masaya oturulabileceği konusunda ise şu sözlere yer verdi: "Görüşülmelidir. Öyle 'İstihbarat örgütleri görüşür' deyip bu işi kriminal boyuta indirmek yerine siyasi bir cesaret göstermek gerekir. 'Biz siyasetçiler olarak görüşürüz' diyebilmek gerekir. Dünyada bunun emsalleri var, İRA sürecinde de Güney Afrika sürecinde de siyasetçiler bu işi üstlendi. Müzakere sürecini siyasetçiler yürüttü. Bunlar tek başına istihbarat örgütlerin yapabileceği şeyler değil. Ortada kriminal bir mesele yok. Tarihi, siyasi bir sorun var. Siyasi sorun da siyasetçiler tarafından çözülür."

"SAVAŞTA ÖLENLERİN OLMASI KAÇINILMAZ"

Artan terör saldırıları ve şehit haberleri konusundaki soruya BDP Genel Başkanı Selahhatin Demirtaş, "Karşılıklı çok büyük bir çatışma, savaş hali yürüyor. Savaş yaşanınca maalesef ölümler yaşanır. Bizim bunları durdurmamız lazım." sözlerine karşılık sivillerin de öldürüldüğün hatırlatılması üzerine, "Tabi ki siviller de ölüyor. Çocuklar da ölüyor. PKK gerillalıları ölüyor. Asker, polisler ölüyor. Bunların hepsi insan. Dolayısıyla savaş politikalarından vazgeçilmedikçe bu ölümleri durdurmak imkansız. Program içeren çözüm önerileri ile siyasetçiler gelirse bu ölümleri durdurabileceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor