AK Partili Dindar: Kürtler ayrı devlet istemiyor

AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin, Türklerle ayrılmaz bir bütün olduğunu ve ayrı bir devlet istemediğini açık bir şekilde ifade etti.

AK Partili Dindar: Kürtler ayrı devlet istemiyor
AK Partili Dindar: Kürtler ayrı devlet istemiyor
GİRİŞ 22.10.2012 09:54 GÜNCELLEME 23.10.2012 20:36
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Ömer Süt'ün haberi

Son günlerde Türkiye'de en çok konuşulan konulardan bir tanesi de Kürt Sorunu... Bununla ilgili olarak çeşitli fikirler ortaya atan siyasetçi, gazeteci, yazar ve aydınlar 'sorunun çözümüne nasıl katkı sağlayabilirim' kaygısı taşıyor! 

Haber7.com'a konuşan AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar da sorunun 'eğitim' yoluyla çözülşebileceğini savundu ve Said-i Nursi'nin 100 yıl önceki çözümüne vurgu yaptı. 

Bölgeye Fen ve din eğitimini eş zamanlı verilip insanlarımızı eğitirsek hem demokrat olabilen, hem inancını rahatça yaşayabilen, hem de medeni bir insan modeli oluşturabiliriz, diye açıklama yapan Dindar, AK Parti'nin eğitim yolunda fersah fersah adımlar attığını ifade etti. Bunların yeterli olmadığını bölgeye yatırımın devam edeceğini dile getiren AK Partili vekil, Kürt Sorunu'nun çözümünde eğitimin rolüne dikkat çekti.

“SAİD-İ NURSİ REÇETEYİ YAZMIŞ”

1910'lu yıllarda Said-i Nursi'nin bir sözünden alıntı yapan Dindar, üstadın yaklaşık 100 yıl önce Kürt Sorunu'nun çözümüne dair ipuçları verdiğini şu manidar sözle dile getirdi:

“Emin olunuz ki biz Kürtler başkalarına benzemiyoruz, yakinen biliyoruz ki içtimai hayatımız Türklerin içtimai hayatından neş'et eder.” Said-i Nursi Kürt ve Türklerin birlikte hareket etmemizi, eşit bir vatandaşlık ilkesiyle yaşamak istediğimizi dile getiriyor. Said-i Nursi 100 seneki hastalığın teşhisini koyup, reçetesini yazmıştır. Said-i Nursi demiştir ki, Van, Diyarbekir ve Bitlis'te üniversitelerin kurulması ve bu üniversitelere de göndereceğiniz öğretmenlerin bize vereceği Fen, Edebiyat eğitimiyle beraber, biz de onlara din eğitimini öğreterek bir yere varabiliriz. Şimdiye baktığımızda ise AK Parti hem din hem de dil sorunu çözmeye çalışıyor.”

Yine Said-i Nursi'den alıntı yapan Dindar, Nursi'nin anadilde eğitime nasıl yaklaştığını bir örnek sözle özetledi:

“'Lisan-i Kürdi caiz, Arapça vacip, Türkçe lazım...' Said-i Nursi'nin burada anadilin Kürtçe, devletin resmi dilinin Türkçe olduğundan şüphe etmediğini biliyoruz.”

“KÜRTLER AYRI DEVLET İSTEMİYOR”

Yıllar önce baskılardan dolayı doğduğu topraklardan ayrı yaşamaya mecbur kalan Kürtlerin, Adana, Konya, Ankara, Bursa, İzmir, Mersin, İstanbul ve Aydın gibi göç ettiklerini söyleyen Dindar, Kürtlerin Türklerle beraber yaşamaktan gocunmadıklarının vurgusunu yaptı. Türkiye'deki Kürtlerin asla ayrı bir devlet istemediğini iddia eden AK Partili Dindar, Kürtlerin kimliklerinin inkarlarını da istemediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 45
  • Mustafa Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    lisan-ı arabi vacib, kürdi caiz, türki lazım kılmak formülü. arapça vaciptir, yani eğitim için seçeceğiniz dilin amaca hizmet edip etmeyeceği önemlidir. bu amaçla iyi bir müslüman nesil yetiştirmek için kuran dili olan arapça kesinlikle öğrenilmeli ve öğretilmelidir. işte bu vaciptir yani gereklidir. kürtçe caizdir; bu durumda medresenin geçerli dili kürtçe olacaktır. zaten nursinin alemi islamın ortası olarak ifade ettiği kürdistan’da geçerli dilin kürtçe olmasından daha doğal ne olabilir. zaten arapça da caiz geçerli ve resmi demektir. türkî lazımdır; devletin resmi dili türkçe olduğundan, o dili bilmek elzemdir. aksi takdirde bazı sıkıntılar ortaya çıkacaktır. gerçekler bunlardır bunun pratikte uygulanması mümkün değildir. amaç bölünmedir. burada arapça ile yumuşatılmata türçe ile sakinleştirilme vardır. alemin ortası sözde k.tan mesajın kendisdir.
    Cevapla
  • ALAİ KOC 11 yıl önce Şikayet Et
    isteseler ne olacak ki??. indirimli satış kuponları ile kazanılmadı bu vatan..dağdan gelip bağdakini kovmak nerde görülmüş?adam gibi yeşillikleri yok edeceklerine bağ kursunlar.bir kere de yıkmadan kurmayı öğrensinler..bölücüler için bu sözlerim..
    Cevapla
  • hakan er 11 yıl önce Şikayet Et
    bende kürdüm. türkiyecumhuriyeti vatandaşı olmaktan mutluyum kürt türk benim için hiç fark etmez ayrı devlet asla düşünmedim bile yeterki yaşamasını bilelim ustadımız ALLAHtan rahmet diliyorum herşeyi çok güzel düşünmüş ama dikkate alınmamış dinsiz bir toplum asla mutlu olamaz
    Cevapla
  • Ahmet sarıkaya 11 yıl önce Şikayet Et
    asıl sorun.... türkiye'nin en büyük sorunu, müslümanım diyenin bile ırkçı olması ve kendisinin de bunun farkında olmamasıdır. çünkü herkes böyle yetişmiş....
    Cevapla
  • gürkan 11 yıl önce Şikayet Et
    üstad seyyid olmadıgını defalarca dile getirmiş.. üstad doğru söylemiş ayrıca kendisinin seyyid olmadığını da defalarca risale i nur külliyatında belirtmiş buda onlardan biri.mehdi talebesi de dogru söylüyor maşaALLAH.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'