Kavuncu: Emet, dünyanın bor merkezi olacak

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Emet ilçesinin, 2023 yılına kadar dünyanın bor merkezi olacağını söyledi.

Kavuncu: Emet, dünyanın bor merkezi olacak
Kavuncu: Emet, dünyanın bor merkezi olacak
GİRİŞ 07.11.2012 12:27 GÜNCELLEME 07.11.2012 12:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kavunvcu, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bor rezervlerinin yüzde 70'inin Kütahya'da yer aldığını belirterek, "Eti Maden İşletmemiz, borik asit ürününde oluşacak muhtemel arz açığının karşılanması konusunda 2023 yılında Kütahya'nın Emet ilçesinin Türkiye'nin borik asit üretim üssü olmasını hedefliyor. Sanayinin hemen her dalında kullanılan Bor madeni ülkemiz için çok önemli ve değerli bir yeraltı zenginliğimizdir. Dünya Bor rezervlerinin yüzde 70'i Türkiye'de, Türkiye'deki rezervlerin de yüzde 70'i Kütahya sınırları içerisinde yer almaktadır. Öncesinde ham maden halinde, neredeyse yok pahasına satılan Bor Madeni Başbakan'ımızın talimatları ve AK Parti hükümetlerinin icraatlarıyla kurulan tesisler sayesinde zenginleştirilerek değerli bir maden haline getirilmiş ve dünyada da önemli bir tedarikçi durumuna gelinmiştir" diye konuştu.

Vural Kavuncu, fabrikadaki tesislerle ilgili olarak şu teknik bilgileri verdi: "Eti Maden tarafından Emet Bor İşletme Müdürlüğü bünyesinde 120.000 t/y kapasiteli 1. Borik Asit Tesisi 2005 yılında devreye alınmış, söz konusu borik asit tesisinin kapasitesi, 2011 yılında yapımı tamamlanan 2. Borik Asit Tesisi ile 240.000 t/y'a çıkarılmıştır. Şimdi Emet Bor İşletme Müdürlüğü bünyesinde 500.000 t/y kapasiteli 3. Borik Asit Tesisi ve söz konusu tesis ile entegre olarak çalışmak üzere 550.000 t/y kapasiteli Sülfürik Asit Tesisi kurulmasına karar verilmiştir. Her iki projenin 2012 yılı Yatırım Programına yeni proje olarak ilave edilmesi Yüksek Planlama Kurulunun 19.10.2012 tarihli ve 2012/24 sayılı kararı ile uygun bulunmuş ve 23 Ekim tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Bunların yanı sıra, düşük sülfatlı borik asit üretimine yönelik 50.000 t/y kapasiteli, yaklaşık 20 milyon dolara gerçekleştirilmesi hedeflenen Çok Amaçlı Borik Asit Üretim Tesisi'nin yapımına başlanılmış olup tesisin 2013 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir."

Kavuncu, yeni yatırımlarla Kütahya'da istihdam oranının da hızla arttığını dile getirerek, "Emet'teki tesislerin tamamlanması ile sağlanacak doğrudan istihdamın yanısıra, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine de önemli katkılar sağlanmış olacaktır. Yapılacak yatırımlar ile 3-4 yıl sonrasında şu anda çalışan personel sayısının 4-5 kat artmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    birakin böyle laflari. siz bor'u saf maden olarakmi peskes cekeceksiniz dünya aleme yoksa daha degerli daha pahali ürünlermi yapacaksiniz?! onu söyleyin. milleti kandirmayin !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı