Bedellide ek maddenin anlamı

Bedelli askerlik yaşı ilgili tartışmalar devam ediyor. Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kaan Köksal, bedelli tartışmalarına açıklık getirdi.

Bedellide ek maddenin anlamı
Bedellide ek maddenin anlamı
GİRİŞ 04.01.2013 17:37 GÜNCELLEME 04.01.2013 17:37

A Haber'de Duygu Leloğlu'nun sunduğu Satır Arası programına konuk olan Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kaan Köksal tartışmalara açıklık getirdi.

Düzenlemenin TSK disiplin mevzuatını düzenleyen tasarıya bir ek madde olduğunu dile getiren Köksal, bunun 6252 sayılı kanunla bedelli askerlik yapmaya hak kazananlara verilen yeni bir hak olduğunu belirtti.

TSK'DA DİSİPLİN MEVZUATINI DÜZENLEYEN TASARIYA EKLENEN BİR ÖNERİ

Bu tasarı; Türk Silahlı Kuvvetleri'nde disiplin mevzuatını düzenleyen bir kanundur, bu kanuna eklenen bir geçici madde ile daha önce bedelliden istifade edemeyenler yani, daha önce 6252 sayılı kanunla bedelli askerlik yapma hakkını elde edip çeşitli nedenler yapamayanlarla ilgili.

BU BEDELLİ ASKERLİK YAPMA HAKKI KAZANANLARA VERİLEN YENİ BİR HAK

Bu düzenleme; özellikle 6252 sayılı kanunla bedelli askerlik yapma hakkını kazanmış, yani kanun çıktığında 30 yaşına girmiş olanlar, ilk taksiti yatırıp ikinci taksitini geciktirenler ve çeşitli sebeplerle başvuramamış olanları kapsıyor. Sürenin uzatılması, ya da parasal değerinin düşürülmesi ile ilgili bir teklif değil. Bu sefer taksit yok, bir ay içerisinde bedelin yatırılması gerekiyor. Komisyonumuza gelen kanun tasarısı bu.

KANUN TEKLİFİNİN SUNULACAĞI KOMİSYON ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TOPLANACAK

Komisyon henüz toplanmadı, önümüzdeki hafta içinde toplanacak. O güne kadar yeni bir gelişme olur mu, yeni teklifler gelir mi? Bir şey diyemiyorum. Çok yoğun bir talep var. Yalnız, aynı yoğun talep 6252 sayılı kanun çıktığında da yaşanmıştı. 400 bin civarında insanın istifade etme hakkı varken 70 binde kaldı.

BU TASARI ASLINDA TSK'NIN DİSİPLİN MEVZUATINI DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK

Bu aslında çok önemli bir kanunda, ama bedellinin altında kayboldu. Gündem onu pek tartışmadı. Aslında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şu ana kadarki disiplin mevzuatı değişik kanunlarla yapılmış dağınık bir mevzuat. Günün değişen şartlarına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde ceza aldığımız bazı konuların düzeltilmesine ilişkin bir kanun. Disiplin mevzuatı yönünden baktığımızda, dört başı mamur bir kanun. Sivil memur ile askeri memur ayrılacak. Bu kanun yürürlüğe girdiğinde, disiplin mahkemeleri kapanacak. Disiplin kurulları ve yüksek disiplin kurulları olacak. Bunların verdiği karar da askeri yüksek idari mahkemesine açık olacak. Böylece yeni bir hukuk yolu açılmış olacak. Maalesef bu kanun o geçici maddenin altında kayboldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı