BDP'li vekiller 4. paketi 'içi boş' buldu

BDP'li Ertuğrul Kürkçü, İbrahim Binici ve Hasip Kaplan ortak düzenledikleri basın toplantısında Uludere raporu ile 4. Yargı Paketi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

BDP'li vekiller 4. paketi 'içi boş' buldu
BDP'li vekiller 4. paketi 'içi boş' buldu
GİRİŞ 07.03.2013 14:11 GÜNCELLEME 07.03.2013 14:11

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Uludere Alt Komisyonu'nun taslak raporunu eleştirerek, ''34 yurttaşımızın göz göre göre kasten katledilmesinde 'kasıt yoktur' anlamına gelecek bu raporu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu reddedebilir, yenisini yazabilir. Aksi takdirde 34 yurttaşın devletin askeri güçlerince katledilmesine TBMM göz yummuş olur'' dedi.

Kürkçü, partisinden Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'la birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Kürkçü, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu'nun Uludere olayıyla ilgili taslak raporuna ilişkin eleştirilerde bulundu. Kürkçü, ''Alt Komisyonun, 34 yurttaşımızı göz göre göre kasten katledilmesinde 'kasıt yoktur' anlamına gelecek bu raporunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu reddedebilir, yenisini yazabilir. Aksi takdirde 34 yurttaşın devletin askeri güçlerince katledilmesine TBMM göz yummuş olur'' şeklinde konuştu.

Alt Komisyon toplantısında usule uyulmadığını öne süren Kürkçü, taslak raporun kamuoyundan gizlendiğini ifade etti. Kürkçü, taslak raporun, olayda ''harekat emrini kimin verdiği, kimin uyguladığı ve kime karşı uygulandığı ile kime karşı hukuki yaptırım gerekeceğine'' dair soruları yanıtsız bıraktığını söyledi.

Kürkçü, ''Bir Muğlalı olayının benzeri ile karşı karşıyayız burada. Bu gerçekler gizlenemez'' ifadesini kullandı.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Kürkçü, Chavez'in Amerikan emperyalizminin karşısında kararlılıkla durduğunu belirterek, ''Hugo Chavez'in anısı önünde saygıyla eğiliyoruz'' dedi.

Kürkçü, BDP'lilerin ''Kandil görüntüleri'' ile ilgili bir soru üzerine, ''Orası PKK'nın karargahı. Karargahta çekilen fotoğraf da öyle olur'' diye konuştu.

-4. Yargı Paketi-

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da kamuoyunda ''4. yargı paketi'' olarak bilinen ve Meclis Başkanlığı'na sunulan İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla ilgili soru üzerine, ''Bunca reklamı yapılan bu paket boş. Boş olmaktan öte, daha da ağırlaştırıcı'' dedi.

Tasarısının düşünce özgürlüğü konusunda ağırlaştırıcı hükümler getirdiğini öne süren Kaplan, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. ve 7. maddelerine arttırıcı yeni hükümler konulduğuna dikkati çekerek, ''Örneğin artık puşi takarsanız da örgüt üyesi olarak ceza alacaksınız. Yüz kapama, amblem, resim, işaret, slogan, üniforma; bütün bunlar yeni Terörle Mücadele Kanunu'na konulmuş. Kamuoyunu yanıltmanın, aldatmanın bir gereği yok'' ifadelerini kullandı.

Kaplan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ''dayattığını'' öne sürdüğü bazı hususlara ilişkin düzenlemelerle yetinildiğini ifade eden Kaplan, ''Eğer bu da reformsa, bu dehşet verici bir reformdur. Bu paket, bu sürece bu haliyle hiçbir katkı sağlamadığı gibi siyasetin tamamen yasaklanmasını getirecek yeni cezalar getiriyor. 'Silahlar sussun fikirler konuşsun' diyor Başbakan. Bu haliyle, fikirler silahların beş katı fazla ceza alıyor. Nasıl konuşulacak? Bunu gerçekten anlamak mümkün değil. Öz olarak, bu yasa gelirse içeride tutuklu olan tek bir kişi çıkmaz, aksine tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolu açılmış olur. Bir hukukçu gözüyle incelediğimde, böyle boş bir paketle karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Bu konuda komisyonlarda çalışmamızı sürdüreceğiz'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması!
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma