Kılıçdaroğlu'ndan 4. yargı paketine eleştiri

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 4. Yargı Paketinin içeriğinin boş olduğunu söyleyerek hükümeti topa tuttu.

Kılıçdaroğlu'ndan 4. yargı paketine eleştiri
Kılıçdaroğlu'ndan 4. yargı paketine eleştiri
GİRİŞ 09.03.2013 13:02 GÜNCELLEME 09.03.2013 14:12

 CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz gün çıkan bir yangında zarar gören Altındağ Yunus Emre Çarşısı'nda incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 4. yargı paketine ilişkin; "Haksız tutuklamalar, uzun süreli tutuklamalar, bütün bunların önüne geçileceği ifade edildi. Ama öyle anlaşılıyor ki 4. paket bu amaca hizmet etmiyor" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her gelen yargı paketinin 'yargıda reform' diye geldiğini belirterek; "Yargıda reform demek, içerdeki tutukluların kamu vicdanını rahatsız eden uygulamalar nedeniyle, o rahatsızlığı giderme amacıyla bu yargı paketlerinin geleceği söylendi bize. Sadece bize değil, pek çok çevreye de bu tür açıklamalar yapıldı. Haksız tutuklamalar, uzun süreli tutuklamalar, bütün bunların önüne geçileceği ifade edildi. Bireysel hak ve özgürlüklerin genişletileceği söylendi. Ama öyle anlaşılıyorki 4. paket bu amaca hizmet etmiyor. Umuyorum komisyonlarda görüşülürken sağduyu egemen olur ve toplumun beklediği sorunlarda büyük ölçüde giderilmiş olur" diye konuştu.

"BU YARGI PAKETİNİ NİYE GETİRDİNİZ?"

Türkiye'de antidemokratik uygulamaların olduğunu, uzun süreli tutuklamaların ise sadece Türkiye'nin gündeminde olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, AB'den BM'ye kadar hukuklu ilgili bütün alanlarda, bütün sivil toplum kuruluşlarında bu sorunun dile getirildiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bir demokrasi ayıbı olduğunu iddia ederek şunları söyledi; "Bu ayıbın giderilmesi lazım. 21. yüzyılun Türkiye'sine yakışmıyor bu tablo. Bu tablonun düzeltilmesi, hukukun egemen olduğu, demokrasinin egemen olduğu bir Türkiye özlemi var. Bütün saygın çevrelerde bu özlem var. Siz yargıda reform yapacağım diye taahhütte bulunuyorsunuz, bu taahhütün temeli budur. Ama getirdiğiniz paket buna hizmet etmiyor. O zaman sormak gerekiyor; Bu yargı paketini niye getirdiniz?"

"TÜRKİYE'DE YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL"

Kılıçdaroğlu, AİHM'de en çok mahkum edilen ülkenin Türkiye olduğunu dile getirerek şöyle konuştu; "Demokrasi olmadığı için, hak ve özgürlükler olmadığı için Türkiye mahkum ediliyor. Türkiye'nin AİHM'sinde mahkum edilmesi, para cezasına çarptırılması doğru bir uygulama mıdır? Bütün sağduyulu kesimleri Türkiye'de yargının sağlıklı olmadığını, tarafsız olmadığını, bağımsız olmadığını, siyasi otoriterin emrinde olduğunu, siyasi otoritenin yargıyı yönlendirdiğini defalarca söylediler, biz de söylüyoruz. Yargı paketiyle yargıya güvence verilmesi gerekir, bunların hiçbiri yok. Bu nedenle önümüzdeki süreçte bakalım, komisyonlarda görüşülürken nasıl bir tablo çıkar, hep beraber izleyeceğiz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk