TRT ses kaydını inceledi ve kararı verdi: Montaj mı?

TRT tarafından yapılan teknik incelemeye göre, görüşme kayıtları "kes, kopyala, yapıştır" yöntemiyle üretildi.

TRT ses kaydını inceledi ve kararı verdi: Montaj mı?
TRT ses kaydını inceledi ve kararı verdi: Montaj mı?
GİRİŞ 26.02.2014 07:50 GÜNCELLEME 26.02.2014 18:12
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

17 Aralık operasyonunun ardından Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ı arayarak, 'evdeki paraları elden çıkarması' yönünde talimat verdiğine ilişkin ses kayıtları, önceki akşam sosyal medyada yayımlandı. Kayıtların ardından montaj mı değil mi tartışması başladı.

FARKLI TARİHLERDE YAPTIĞI TELEFON KONUŞMALARI KURGULANDI

Sabah gazetesinde yer alan habere göre TRT tarafından yapılan teknik incelemede, ses kaydının Başbakan Erdoğan'ın farklı tarihlerde yaptığı telefon konuşmalarından alıntılar yapılarak kurgulandığı tespit edildi. TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşad Özkök, kayıtlar için "Ucuz bir montaj" dedi.

ABD'den ses kaydı ile ilgili Ak Parti'ye jet rapor

KESİK CÜMLELER VE KELİMELER
Tartışma yaratan ses kaydı TRT'nin teknik ekibi tarafından da incelendi. TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök ve iki teknik eleman tarafından incelenen ses kaydının montaj olduğu, kesin bir şekilde ortaya çıktı. İnceleme sonucunda, ses kaydında, Başbakan Erdoğan'a ait konuşmanın tamamının kesik kesik tek bir cümle ya da kelimelerden (tamam, nasıl oldu vs.) oluşturulduğu tespit edildi.

Konuşmanın 1.14'üncü saniyesinde başlayan kısımda (Eee sen bunları diyorum çıkar) cümlesinin sonunda başka bir ses parçası kaldığı belirlendi. Kaydın 4.24'üncü saniyesinde başlayan bölümün (Tamam babacığım... Sümeyye geldi mi... Tamam... Sümeyye geldi mi...) parça parça eklendiği gözlendi. Konuşmanın 6.48'inci saniyesinde, (Üstüne Şehrizar'dan daire...) bölümünde düşük desibelde verilen bir kadın sesinin 'Hayır' dediği, (Sen nasıl bakıyorsun babacığım...) cümlesi ile devam eden bölümün ardından, kadın ya da erkek sesi olduğu anlaşılmayan bir ses parçasının kalıntı olarak konuşmaya girdiği belirlendi.



ANKARA DEĞİL KONYA'DAYDI
Beş farklı telefon görüşmesinin bir araya getirildiği ses kaydında yer alan bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, oğlu Bilal Erdoğan'ı 17 Aralık tarihinde sırasıyla saat 08.02, 11.17, 15.39 ve 23.15'te olmak üzere dört kez, 18 Aralık'ta ise saat 10.58'de ise bir kez aradı. Telefon görüşmeleri sırasında, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'da, Bilal Erdoğan'ın ise İstanbul'da olduğu bilgisi yer aldı.

Kaydın üretim olduğu ise Başbakan'ın aynı tarihlerdeki resmi programıyla ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, 17 Aralık tarihinde Şeb-i Arus törenleri için Konya'daydı. Erdoğan, telefon görüşmesine denk gelen saatlerde de katıldığı programda açılış konuşmasını yapmış ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile görüşmüştü.

FARKLI TARİHLERDEN KESİTLER
TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök, iki teknik personel ile yaptıkları ses kaydı incelemesiyle ilgili şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan'ın farklı tarihlerde yaptığı konuşmalarından alıntılar yapılmış. Alıntıların üzerine montaj yapılarak ilave edilmeye çalışılmış. Ama altında sesler unutulmuş. Bu ucuz bir montajdır"

YORUMLAR 52
  • Rte 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu yalanlamalara kanmayiz yine sonunda biz hakli ciktik. <3 RECEP TAYYIP ERDOGAN <3
    Cevapla
  • garibyolcu79 9 yıl önce Şikayet Et
    Bi dakika Başbakan veya Cumhurbaşkanı kendi şahsına yapılanı affedebilir ama millete yapılanı asla. Bediüzzaman kendi şahsına yapılanları affetmiştir. Bunların yaptığı kime karşı siz karar verin.
    Cevapla
  • yilmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    Yardimcisi vekili Allah olanin kim önünde durabilir .sen sana düşeni yap gerisi Allaha ait.liderine sahip cik ey müslüman. Kafirler istemesede Allah nurunu tamamlayacaktir.
    Cevapla
  • HERİ1960 10 yıl önce Şikayet Et
    saliy ay isimli yorumcu ya.. Tapelerin gerçek olduğuna inanan arkadaşım.Fettullah hoca ile bir cemaaat ileri gelen arasında geçen telefon dinlemesinde üç gündür peygamber efendimizi görüyorum.bizlere tweet atmayı sıklaştırmamaızı söylüyor sizde uygun görürseniz diyen konuşmanın akibetine ne diyeceksiniz.buda gerçekmidir.Peygamber efendimiz de cematin yanında yer alıyor.diyecek kadar ileri giden sapıntılara ne diyeceksiniz.Başbakanla oğlunun arasında geçtiği idda edilen konuşmada gerçektir.montaj değildir diyenlere Tam montajlanmış tv görüntülü bahçeliye ayfen yapılmış montajı izlemelerini tavsiye ediyorum.
    Cevapla
  • cripto adam 10 yıl önce Şikayet Et
    elif ankara. ben basbakanin zenginliginden suphe ve rahatsizlik duyuyorum. alelacele cikarilan hsyk mit internet yasalarinin ulkeye guvenlik getireceginden suphe duyuyorum. o halde basbakani inanmaktan vazgecmeli ve bu yasalari ihlal etmeliyim. bu surecte gulen medyasinin tek bir yalan soyledigi ispatlanmamisken, yandas medyanin hergun yalan haberleri kendi cevrelerince dahi tekzip edilmektedir. merak etmeyin ben dogruyu buldum ve o ne akp ne de benzeri siyasiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!