Soma'ya akın eden sakallılar kimdi?

Türkiye gazetesi yazarı Yıldıray Oğur bugünkü köşesinde Soma faciasının ardından ilçeye gelen ak sakallılarla ilgili malum medyada çıkan haberleri derledi.

Soma'ya akın eden sakallılar kimdi?
Soma'ya akın eden sakallılar kimdi?
GİRİŞ 19.05.2014 12:01 GÜNCELLEME 19.05.2014 17:48
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Soma'ya sakallı ve cübbeli bir grubun gitmesi bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı."Soma'da mollalar sokağa salındı", Soma'ya akın eden sakallıların kim olduğu ortaya çıktı" başlıklı haberler birbirini izledi.

ONLAR İÇİN NELER YAZDILAR?

Soma'da mollalar sokağa salındı (Hüseyin Aygün)…

Soma'ya akın eden sakallıların kim olduğu ortaya çıktı. (Odatv).

Soma'daki sakallılar bakın kimmiş (Sözcü)

Gezi'nin gayriresmî kanalı Halk TV'den alalım bu flash haberin ayrıntılarını:

"Soma'da vatandaşların öfkesini dinî telkinlerle dindirmek ve hükümete yönelik tepkileri engellemek için yüzlerce hoca şeyh, imam hükümet ve hükümete yakın tarikat ve cemaatler tarafından Soma'ya gönderildi. Bunlar Soma'ya serbestçe girebilirken Soma'ya destek ve yardım için gelen laik kesimden vatandaşlar ise…" (Halk TV)

Vefat edenlerin arkasından Kur'an okuyup, acılı insanları teskin ve teselli etsin diye İsmailağa Cemaati'nin Soma'ya gönderdiği 50 hocadan bahsetmekteler. Sakallı ve cüppeli 50 hoca.

Ne yapmış bu hocalar birkaç sosyalist yayından bakalım: "Soma'da tarikatlar, halkın acısını dinî simge ve söylemlerle bastırma çabasının…" (Sendika.org)



Yakınlarını kaybeden insanların acısını dinî simge ve söylemlerle bastırmak… Görülmemiş şey. Başka:
"Somalı aileleri ziyaret eden sakallı ve cübbeli kişiler, 'İsyan etmeyin! Onlar şehit oldular; dua edin' diyerek yatıştırmaya çalışıyor."

Şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi… AKP düştü mü zora tarikat koşar yardıma (Birgün), "Soma halkının acısını dinî simge ve söylemlerle bastırma çabasına…" (Cumhuriyet)

Yıldıray Oğur, gösterilen tepkiler için"Gulyabani görmüş gibi bahsediyorlar." diyerek şöyle sıralıyor çıkan haberleri:

DUVARDAKİ KÖMÜRLE ABDEST

Abdest; Soma'daki madende duman yoğunlaşınca Allah'ın huzuruna tertemiz gitmek için o kirli sularla aldıkları. Teyemmüm; O suyu bulamayan madencilerin duvardaki kömürle aldıkları abdest. Helalleşmek; Son yaptıkları…
 
Ambulans sedyesine botuyla basmak istemeyen madencinin bahsettiği "Temizlik imandandır" da hadis. Ayrıca onun gösterdiği "canım" sesleriyle yukarıdan bir şefkatle oryantalize ettiğiniz değil, "bir sonraki yaralı belki başını koyar" diye şehirlilerde kalmamış bir incelik…
 
DEMEK HALK İSYANINI O SAKALLILAR BASTIRDI!

Oğur yazısının devamında şunları söyledi;

Demek, cenaze evine dönmüş 100 bin nüfuslu Soma'da bir halk isyanının çıkmamasının sebebi buymuş. Halbuki bir umutla silahlı devrimci örgütler, Esad'a tahsis ettikleri avukatlarını bile bölgeye nakletmişlerdi. Sala seslerini megafonlarla bastırmak, cenazelerdeki segah tekbirlerini Katil Erdoğan sesleriyle bastırmak için.

"Onlar şehit oldu, isyan etmeyin dua edin" diyen hocalar bozdu bütün planları demek. Yalnız orada bastırılan isyan sizin kırmızı kitaplarınızda uzun uzun anlatılan isyan değil, yeşil kitaplarda anlatılan itikadi sakıncaları olan bir başka çeşit isyan…

O İNSANLAR ORADA NE YAPTI?
 
O 50 hoca, 300 insanın cenazesinin kılınmasında, dinî usullerle yıkanmasında, toprağa dualarla gömülmesinde, mezarlarında Yasin okunmasında, arkalarından evlerinde Kur'an okutulup, dua edilmesinde, acılı ailelerin teskin edilmesinde Somalılara yardımcı olmuştur herhalde.
Neredeyse her aileden bir cenazenin çıktığı halkı politik olarak bilinçlendirmek, isyan çıkarmak için gidenlerden daha çok işe yaradıkları açık.



MARX'I BİLE YANLIŞ ANLAMIŞSINIZ

Marx'ı bile yanlış anlamışsınız. "Din kitlelerin afyonudur" demeden önce de "Dini ıstırap, hem gerçek ıstırabın ifadesi hem de gerçek ıstıraba karşı bir protestodur. Din, ezilenlerin iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbi, ruhsuz koşulların ruhudur" diyecek kadar hakkaniyetli, nazik ve saygılıydı. Ayrıca afyon o zamanlar şimdiki gibi kötü bir şey de değildi.
 
İşiniz zor. 300 madenci ailesinin acısını Marx kadar bile anlamayacak kadar yabancısınız buralara. Hiç merak etmeyin, 90 yıllık resmî propagandaya direnmiş bu insanlar isyan ahlakıyla hesap sormayı, sorumluluk ahlakıyla hesap vermeyi de becerir…
 
En iyisi mi siz bırakın bu trajediden isyan çıkarma heveslerini. Madencileri şehit denildiği için niyazi ilan edip, AKP'li oldukları için ölmelerini müstahak bulanlarla birlikte 19 Mayıs'ı kutlayın…

Belki bir daha çıkıp gelir Samsun'a ya da Gezi Parkı'na sarı saçlım mavi gözlüm…

YORUMLAR 32
  • B.Ali KÖKTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah eksikliklerini göstermesin. o mübarekler sayesinde Rabbim bizide idare ediyor.Allah onlardan Razı olsun.bozuk zihniyetli kafirlere gelince kalpleri kararmış ve korkarım mühürlenmiş bu açıdan onlara söylenecek birşey yok...
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 9 yıl önce Şikayet Et
    işçiyi ölünce hatırlamak. bir vardiyada yani 8 saatte, 450 kişi ile 3100 ton kömür çıkarmak nedir??? adam başına saatte neredeyse 1 ton kömür demektir. bu resmen modern kölelik sistemidir. sendika beş para etmiyor anladık, devlet nerede. maden devletin, taşerona vermiş, peki denetleme görevi. baştan aşağı formalite.
    Cevapla
  • toprak48 9 yıl önce Şikayet Et
    Geçen gezi olaylarından beri. Türk milleti büyük bir fitne sınavı vermekte, Hakkın ve adil hükümdarın yarında olup Hakkın rızası için kaçanlara müjdeler olsun.
    Cevapla
  • Ruhi Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    DİKKAT EDERSEK EĞER. CHP meşhur Meclis antre kürsüsüne çıkıp açıklama yapmıyor Kimse bu Maden Ocağının sahibine ya da mühendisine kızmıyor Hep devlet hep devlet Nerdesin Kılıçdaroğlu? Hadi çık 2 laf et Hadi! Yaparmısın hiç Ölenler müslümandı Patronlar Beyaz Türk Yaparmısın hiç! Gazete sayfalarından konuşan konuşana Ne vahim bi durum Sosyal medyada dahi aklı daha çarpım tablosuna ermeyen çoluk çocuk CHP dili ile veriyor veriştiriyor. Meydanlarda daha 15 yaşında ki çocukların ellerine pankartlar verip ''hükümet istifa'' diyerek bağırttırıyorlar. Yazık hemde çok yazık Midemi bulandırıyorsun Oda Tv, Ulasalcılar, CHP, Müjdat Gezen!
    Cevapla
  • dikdur 9 yıl önce Şikayet Et
    din ALGISI. 1. Kafamiza göre vefat edenleri sehit ilan edemeyiz. Bunu belirleyen ALLAH, devlet kurumu degil: "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin, onlar diridirler" (Bakara/154). Bir insan Allah rizasi icin ve ölümüde göze alarak ölüyorsa o insan sehittir. Bkz. (Ali-i imran/169-171). 2. Bu ülke 99% müslümandir demek kalpleri okumaktir. Lütfen biraz daha sagduyulu olalim. Olaylari karistirmayin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...