Taha Akyol: Türkiye'de iç savaş endişem var

Zaman gazetesine röportaj veren Taha Akyol, bir iç savaşın çıkabileceğini söyledi.

Taha Akyol: Türkiye'de iç savaş endişem var
Taha Akyol: Türkiye'de iç savaş endişem var
GİRİŞ 26.10.2015 10:11 GÜNCELLEME 26.10.2015 13:56
Bu Habere 209 Yorum Yapılmış

Hürriyet gazetesinde yöneticilik yaptığı dönemlerde patronu Aydın Doğan'ın iş takipçiliğini yaptığı bilinen Taha Akyol, paralel yapının yayın organı Zaman gazetesine bir röportaj verdi.

Röportajda Zaman muhabirinin özellikle iç savaşla ilgili ardı ardına gelen yönlendirme soruları dikkat çekti. Hürriyet yazarı Taha Akyol da bu sorular karşısında 'Söylemeye dilim varmıyor ama, evet bir iç savaş endişem var' şeklinde açıklama yaptı.

AK Parti'nin anketlere göre tek başına iktidar olma ihtimalinin bulunduğu söyleyen Akyol, ancak tek başına gelse bile Türkiye’yi zor yöneteceğini de söyledi

Abdullah Gül ve Erdoğan karşılaştırması da yapan Taha Akyol, Gül’ün Bahçeli ve Kılıçdaroğlu tarafından da övülen bir insan olduğunu söylerken, Türkiye’nin büyük bir kutuplaşmaya gittiğini ve iç savaş endişesi yaşadığını söyledi. 

İşte Akyol’un röportajındaki öne çıkan bölümler;

1 Kasım'da sandıktan bir tek başına iktidar tablosu çıkar mı?

Anketlere göre böyle bir ihtimal var. Ama tek parti iktidarı tablosu çıksa da Türkiye'yi eskisi gibi rahat yönetemezler. İki nedeni var. Kanun çıkarmak için muhalefetle işbirliğine ihtiyaçları olacak. En azından ‘antagonize' etmemeye, cepheleştirmemeye çalışmak zorundalar. İkincisi toplumu o kadar gerdiler ki, muhalif kesimlere saygı duygusu vermeleri bir hayli zor olacak. AKP tek başına iktidara gelirse, toplumsal tansiyonu düşürmezse otoriterleşmeden vazgeçmezse Türkiye'yi çok zor yönetir.

Bir süredir farklı siyasî partilerden çok sağduyulu isimler bile iç savaş tehlikesine dikkat çekiyor. Siz böyle bir endişe taşıyor musunuz?

Telaffuz etmekten bile içtinap ederim ama ben de o endişeyi taşıyorum. Çok vahim olur. Allah korusun Türkiye, Suriye'den kötü olur.

İnanılmaz. Siz bile bir iç savaş endişesi taşıyorsunuz…

Uzun süre böyle devam ederse nereye gider bu?.. Ben 2010'a kadar destekledim AKP'yi. Sonra otoriter kutuplaştırıcı ve çatışmacı bir dil kullandığı için eleştirdim. Bu toplum kutuplaşa kutuplaşa nereye gider? Allah korusun çok kötü bir yere gider… Dilin, kime hitap ediyorsak onu öfkelendirmeden, düşünmesine sağlayacak bir makuliyette olması gerekir.

Siz 80 öncesi sağ-sol çatışmasını yakından yaşadınız. Allah korusun bir savaş tehlikesi belirirse çatışma hatları fay hatları ne olur?

Türkiye'nin en büyük problemi Kürt meselesidir. Çözülmesi en zor olan da odur. İktidarın otoriterleşme endişesi ortadan kalkarsa kutuplaşma kolayca zayi olabilir. Çünkü AK Parti'nin otoriterleşmesi Erdoğan'ın tercihlerinin siyasî mizacının sonucudur. Yoksa AKP'nin otoriterleşmesinin nedeni muhafazakâr olması değildir. Bu nedenle diyorum ki evet iç savaş endişem var. Ama bunu dillendirirken bile tüylerim diken diken oluyor.

YORUMLAR 209
  • MUSTAFA YILMAZ 8 yıl önce Şikayet Et
    sen boşuna toplum mühedizliğine soyunma.bu ülkede iç savaş çıkmaz.çünkü bu ülke tayıbın liderliğinde kalkınıyor.sesi çıkıyor.ekonomisi yuriçindeki sizin gibi bakıpda göremeyen,ancak görmek istediğini yazanlara rağmen,düzeliyor.dünyadaki hele hele bölgemizdeki bu kargaşadan ikibinlerden önceki durumumuz olsa evimize ekmek götüremezdik.bu kadar kirize rağmen ülkemiz kalkınıyor.refahdan bahsedebiliyoruz.
    Cevapla
  • Ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    Hafif biriymişsin be
    Cevapla
  • Erzurumlu 8 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun Taha Nasılda dilin Vardıda söyledin sende basiret yok millettede yokmu sandın Neyse herhalde f Gülen sanada kürkünü giydirir
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    çok yazık taha bey bu kelimeyi türkiyede en son telaffuz edecek biridir derdim.demek ki size mikrofon uzatanın hoşuna gidecek kelimeyi söyleyecek ksdar hafif miş.
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    İç sawvaş çıkarsa millet önce kendilerini hesaba sokacak, biliyorlar !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır