RTÜK üyelerinden RTÜK'e cevap

RTÜK'te seçimle ilgili değerlendirmelere yönelik üyeler ve yönetim arasındaki açıklamalar devam ediyor. 4 Haziran'da RTÜK'ün yaptığı açıklamaya üyelerden cevap geldi.

RTÜK üyelerinden RTÜK'e cevap
RTÜK üyelerinden RTÜK'e cevap
GİRİŞ 07.06.2011 17:30 GÜNCELLEME 07.06.2011 17:30

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Hülya Alp ve Korkmaz Alemdar, 2 Haziran'da seçim yayınlarına ilişkin izleme, raporlama ve Üst Kurul gündemine alınmayı içeren süreçteki sorunları kamuoyuna açıkladıklarını belirterek, ''Ne YSK, ne RTÜK, ne de onun üyeleri işaret edilen bu süreçteki problemin parçası değildir, olamaz da... Sonuçları tüm süreci ve tüm radyo televizyon spektrumunu etkilese de bu bir yönetsel iç problemdir'' görüşünü bildirdi.

Hülya Alp ve Korkmaz Alemdar tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''RTÜK Başkanlığının 4 Haziran  tarihli basın bildirisi, seçim dönemi yayınlarının denetim sürecine ve 2 Haziran'daki duyurumuzun amacına ilişkin olarak da gerçekleri içermemekte, anlam karmaşasına, bilgi kirliliğine yol açmakta ve üretilmiş itham ve isnatlarla konuyu polemik zeminine taşımaktadır. Bu nedenle bu kez de düzeltme ve cevap hakkına, ifade ve haber alma özgürlüğüne, şeffaflığa ve hesap verebilirliğe duyduğumuz saygının bir gereği olarak açıklama yapma ihtiyacı duyduk'' ifadelerine yer verildi.

Seçim yayınlarına ilişkin izleme, raporlama ve Üst Kurul gündemine alınmayı içeren süreçteki sorunları 2 Haziran'daki basın bildirisi ile kamuoyuna açıkladıklarını bildiren Alp ve Alemdar, açıklamada şunları kaydetti:

''Ne YSK, ne RTÜK, ne de onun üyeleri, işaret edilen bu süreçteki problemin bir parçası değildir, olamaz da... Sonuçları tüm süreci ve tüm radyo televizyon spektrumunu etkilese de bu bir yönetsel iç problemdir.

6112 sayılı Radyo ve Televizyon Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un Üst Kurul Başkanı'nın görevlerini düzenleyen 36.maddesinin (d) bendi ve Üst Kurul'un çalışma esaslarını düzenleyen 40. maddesinin 3'üncü fıkrası uyarınca, seçim dönemleri de dahil olmak üzere, Üst Kurul ile hizmet birimleri arasında uyumlu, verimli, disiplinli ve düzenli çalışmayı sağlayacak olan da bu çalışmaların sonuçlarını Üst Kurul gündemine taşıyacak olan da Üst Kurul Başkanıdır.

Elbette, seçim dönemlerinde de tüm radyo ve televizyon yayınlarının izlenmesi, izlenenlerin 6112 sayılı yasada yer alan yayın ilkelerine ve YSK'nın kararlarına uygunluğunun denetlenmesi, aykırılık tespiti halinde ise raporlanması hassas ve iş yükü yönünden ağır bir görevdir. Bu görev, İzleme ve Değerlendirme Dairesince Üst Kurul adına, onun yapacağı değerlendirmelere sağlam bir taban oluşturmak ve onun işaret ettiği yöntem ve mekanizmalarla uyumlu olmak üzere gerçekleştirilmelidir.

Aksi, birbirlerinin üzerine inşa edilen süreçler olduğundan, hem Üst Kurul'un değerlendirmelerini, hem de Yüksek Kurul'un kararlarını olumsuz yönde etkileme potansiyelini hazırlar. İşte biz, tam da bu noktada, hem bu problem üreten potansiyele, hem de manidar tespitlerimize dikkat çekmek istedik. Bunu yaparken de RTÜK'e zarar vermeyecek bir içerik ve üslubun sınırları içinde kalmaya büyük özen gösterdik.

Yine kamuoyunca bilinmesinde yarar görülmektedir ki seçim dönemi yayınlarının izlenmesi ve değerlendirilmeleriyle ilgili çalışma yöntemi, Üst Kurul'da seçim döneminin başlangıcından bugüne kadar hep tartışıla gelmiş ve rahatsızlık duyanlar yalnız duyuru sahibi iki üyeyle sınırlı kalmamıştır.

6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un, 30. maddesi, 2. fıkrası uyarınca, YSK'nın kararları doğrultusunda Üst Kurulumuzca izlenmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesi gereken seçim dönemi yayınları, ilk kez bu seçim döneminde akıl almaz bir raporlanmama/gündeme alınmama/değerlendirilmeme yaklaşımı içinde Üst Kurulumuzun dikkat ve değerlendirmelerinden uzak tutulmuştur.

YSK'nın kararlarına dayanak oluşturacak rapor ve değerlendirmelerin (2 Haziran itibariyle) eksikliği, ülke çapında yayın yapan toplam 43 televizyon kanalından yalnız 11'inin değerlendirmeye alınmasına, diğer 32 televizyon kanalının hiç değerlendirilmemesine, raporlanmakta olan izleyici kitleleri ve izlenme oranları itibariyle marjinal sayılabilecek 11 kanaldan bazılarının yayınlarındaki ihlallere ekstra bir duyarlılıkla ve defalarca odaklanılmasına yol açmıştır.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!