Cezaevlerinde kaç tane çocuk var?

Cezaevlerinde, 81'i tutuklu, 4'ü hükümlü 85 çocuk terör suçundan; 1527'si tutuklu, 389'u hükümlü 1916 çocuk da adli suçlardan toplam 2001 çocuk bulunuyor.

Cezaevlerinde kaç tane çocuk var?
Cezaevlerinde kaç tane çocuk var?
GİRİŞ 11.05.2013 12:05 GÜNCELLEME 11.05.2013 12:05

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora'nın yazılı soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çocuklara ilişkin gerek ulusal ve gerekse uluslararası mevzuatta, çocukların  yetişkinlerden, tutukluların da hükümlülerden ayrı olarak tutulmaları gerekliliğinin hükme bağlandığını anımsattı.

Bu konudaki hukuki düzenlemeler çerçevesinde, tutuklu çocuklar kendilerine ait kapalı ceza infaz kurumlarında; çocuk kapalı ceza infaz kurumunun olmadığı illerde, yetişkin ceza infaz kurumlarının çocuklar için ayrılmış bölümlerinde; tutuklu kız çocukları için çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında ayrı bir kısım bulunmadığı takdirde bunlar da kadın kapalı ceza infaz kurumlarının kendilerine ayrılan bölümlerinde barındırıldığını ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

"Hükümlü çocukların tamamı çocuk eğitimevlerinde barındırılmakta olup, bu kapsamda hükümlü kız çocukları da İzmir Çocuk Eğitimevine sevk edilmektedir.

Yargılaması devam eden tutuklu çocuklar için Ankara, İstanbul ve İzmir'de müstakil çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu; hükümlü çocuklar için ise Ankara ve İzmir çocuk eğitimevi bulunmaktadır.

Müstakil çocuk ceza infaz kurumlarının sayısının artırılması amacıyla, 2012-2017 mali yatırım programı kapsamında; İstanbul Ümraniye Çocuk Eğitimevi'nin 2013 yılı aralıkta, yeni İzmir Çocuk Eğitimevi'nin 2014 yılı temmuzda, Elazığ Çocuk Eğitimevi'nin 2017'de, Erzurum Çocuk Eğitimevi'nin 2014 kasımda, Diyarbakır Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun 2014 Haziranda, Hatay Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun 2014 aralıkta, Tarsus Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun 2014 yılı aralıkta, Kayseri Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun 2015 yılı ocakta, Konya Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun 2015 yılı kasımda, Çorlu Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun ise 2016 yılında hizmete girmesi planlanmıştır.

Söz konusu kurumlar fiziki ve mimari özellikleri itibarıyla çocukların eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerine uygun olarak yapılmakta olup, her ünitede tek kişilik 9 oda bulunmaktadır. Ünitelerde ayrıca, 9 kişinin birlikte zaman geçirdiği, televizyon izleme, yemek yeme, masa tenisi ve benzeri faaliyetlerin yapıldığı ortak yaşam alanı bulunmaktadır. Tutuklu ve hükümlü çocukların barındırıldığı odalarda her birinin kendisine ait tuvaleti, banyosu, çalışma masası, yatağı ve dolabı bulunmaktadır. Ayrıca, ceza infaz kurumlarında barındırılan çocuk hükümlü ve tutukluların yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacına yönelik olarak yetişkinler için 4 TL olan iaşe bedeli çocuklar için 5 TL olarak uygulanmaktadır."

Ergin'in verdiği bilgiye göre, 2013 şubat ayı itibariyle cezaevlerinde 2001 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

Bunlardan 81'i tutuklu, 4'ü hükümlü 85 çocuk terör suçundan; 1527'si tutuklu, 389'u hükümlü 1916 çocuk da adli suçlardan cezaevinde.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!